Investorviden

Seks gode råd til årsopgørelsen

Billede
Du har sikkert allerede modtaget din årsopgørelse for 2019. Har du aktier eller andre værdipapirer, er der god grund til at dobbelttjekke oplysningerne. Her er seks af de vigtigste punkter.
Billede

Af
Morten Neumann

Manager i Skat, Deloitte

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 3, 2020. Bemærk at tidsfristerne nævnt i den gule boks er ændret til 1. september 2020.

Er dine aktier i dansk depot korrekt registreret hos Skattestyrelsen?

Siden januar 2010 har Skattestyrelsen automatisk fået oplysning om de handler, som du foretager via din danske bank eller danske mægler. Erfaringen viser dog, at selvom banken har indberettet de forskellige såkaldte virksomhedshandlinger (”corporate actions”), så er det ikke altid, at Skattestyrelsens system har alle registreringer, der skal til for at foretage en korrekt beregning.

Der er eksempler på, at systemet slet ikke foretager beregning, hvorfor eventuelle gevinster slet ikke medtages i sammentællingen. Derfor er det vigtigt, at du kontrollerer, at oplysningerne i Skattestyrelsens værdipapirsystem er korrekte, da du ellers kan ende med et forkert tal for din aktieavance eller -tab.

Du finder værdipapirsystemet under din årsopgørelse, ”Ret årsopgørelsen”/”Oplys nu”. Derefter går du til rubrik 66 og trykker på ikonet med lommeregneren. Se billede nedenfor og se illustration af værdipapirsystemet på næste side. Har du handlet på et af de mindre, ikke-regulerede markeder som First North, Aktietorget eller OTC, er der ikke beregnet gevinst eller tab, selv om handlerne typisk er registreret hos Skattestyrelsen.

OBS! Bruger du DeGiro som mægler, skal du selv taste alle dine handler ind i Skattestyrelsens værdipapirsystem inden 1. juli 2020.

Har du spørgsmål om skat vedrørende aktier eller andre værdipapirer? Eller generelle spørgsmål til din årsopgørelse? Du kan altid ringe til Morten Neumann Jørgensen på 24 29 50 18 eller sende en mail.

 

Køb og salg af unoterede aktier og anparter

Definitionen – efter danske regler – af unoterede aktier/anparter er: aktier/ anparter, der ikke er optaget til handel på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet. Det gælder derfor i princippet alle privatejede aktie- og anpartsselskaber.

Skattestyrelsen får ikke automatisk besked omkring køb og salg af unoterede aktier og anparter, og af den årsag er du selv forpligtet til at oplyse herom. Selskabet er forpligtet til at indberette eventuelle udbytter og løn til Skattestyrelsen, hvorfor du blot skal tænke på køb og salg. I sidste ende er du dog selv ansvarlig for, at oplysningerne på din årsopgørelse er korrekte.

Specielt om tab af unoterede aktier:

Tab ved salg af aktier på uregulerede markeder og generelt unoterede aktier omregnes til skatteværdi og fratrækkes i dine beregnede skatter. Du behøver derfor ikke have positiv aktieindkomst for at udnytte dit tab. 

 

Aktieaflønning

Som udgangspunkt sørger din arbejdsgiver for at indberette din aktieaflønning til Skattestyrelsen. Aktieaflønningen kan omfatte blandt andet gratisaktier, optioner eller aktiekøb med rabat, og beskatningen er ved favørelementet som almindelig lønindkomst. Det er dog ikke altid tilfældet, at det indberettes. Typisk sker det ikke, hvis din arbejdsgiver ikke er dansk.

Billede

 Du bør derfor selv kontrollere, at indberetningen hos Skattestyrelsen stemmer overens med dine lønsedler – og i givet fald selv sørge for at oplyse herom. Du skal desuden være opmærksom på, at Skattestyrelsen ikke nødvendigvis får oplysning om ejerskabet af aktierne som følge af aktieaflønning. Se mere herom, og hvorfor det er vigtigt at registrere ejerskabet til aktierne korrekt, under punkt 1.

Hvis din arbejdsgiver ikke er dansk, vil du stort set altid være nødt til at registrere aktierne hos Skattestyrelsen i værdipapirsystemet. Dette skal gøres inden fristen 1. juli i det efterfølgende år for at være sikret retten til et eventuelt tabsfradrag. Se mere herom under punkt 2.

Arv og gaver

Værdipapirer, som skifter ejer ved arv og gaveoverdragelser, følger de almindelige regler vedrørende afgift af arv og gaver. For modtageren anses det skattemæssigt for et køb, hvorfor det skal registreres hos Skattestyrelsen, da det ikke registreres automatisk. Disse ændringer skal du selv indberette inden fristen 1. juli i det efterfølgende år.

Er du fraflyttet Danmark?

Ejer du en portefølje af aktier eller investeringer i det hele taget med kursværdi på over 100.000 kr. på fraflytningstidspunktet, bliver du omfattet af de danske fraflytningsbeskatningsregler. I så fald skal du lave en fraflytningsopgørelse. Du kan vælge at anmode Skattestyrelsen om henstand med betaling af fraflytningsskatten.

OBS! Fraflytningsbeskatning indtræder, hvis din fulde skattepligt ophører, eller hvis du anses for skattemæssigt hjemmehørende i et andet land end Danmark.