Interview

"Markedet kan gå bersærk opad og det skal du udnytte"

Billede
Det negative narrativ kan ikke få fat i aktiemarkedet i øjeblikket, men det kan det, når trumfen er spillet, og så mister genåbningen sin power og markedet bliver mere tosidet. Det vurderer chefstrateg i Velliv Henrik Henriksen, der hælder til, at aktier vil outperforme obligationer på et til to års sigt. En korrektion på 10 procent kan han dog godt se for sig i samme periode.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Dette er anden del af interviewet med chefstrateg i Velliv Henrik Henriksen. Første del kan du læse her.

Hvilke afkast kan vi forvente fra aktier i de kommende år?
”Den mistrøstige historie er, at udsigterne for aktier er ringere end for fem til ti år siden. Det er aktierne, der skal være trækdyret i porteføljen, men mange aktiemarkeder er prissat til den høje side. Derfor forventer jeg, at aktierne bliver knap så stærke som trækdyr for afkastet i de kommende 10 år. Vores portefølje med mellemrisiko, der indeholder 60 procent aktier og 40 procent obligationer, ejendomme, og alternative investeringer, har i gennemsnit givet 8-9 procent i afkast om året i de seneste ti år. I de kommende ti år skal man nok være indstillet på det halve. Problemet er også, at det aktiv, som vi har lænet os op ad i pensionssektoren, - obligationerne - forventes at give negative afkast i reale termer."

Hvilke aktiver har I som pensionsselskab adgang til, som private ikke kan investere i?
"Infrastruktur, private equity og ejendomme. For at investere bredt indenfor ejendomme som privat investor, skal man typisk have en meget stor opsparing. Vi eksponerer vores ejendomsportefølje indenfor kontormarkedet, industriejendomme og boligejendomme. Derudover investerer vi i infrastruktur som broer, veje og lufthavne. Det er typiske aktiver, hvor afkastet ikke svinger så meget som konjunkturerne. Infrastruktur er der brug for hver dag, uanset om det regner eller sner. Vi investerer også i energi- og solanlæg og i virksomheder, der ikke er noteret på børsen. For eksempel familievirksomheder, der skal sælges. Vi finder dem ikke selv, det har vi forvaltere og fonde til som private equity- og kapitalfonde, der også er sværere at tilgå som privat investor. Alt dette er eksempler på risikofyldte aktiver, som spreder vores risiko på lang sigt, og som gerne skal give pæne afkast til porteføljen. Når private selv investerer, fylder aktier typisk meget, og især danske aktier. På den måde kan pensionsopsparingen være en form for risikospredning i privates samlede investeringer.”

Læs også: Her kan du sætte dine penge på den mørkeste dag

Hvor vil du investere dine penge langsigtet?
”På den lange bane vil det fortsat være aktierne, der skal trække afkastet. På lang sigt tror jeg, amerikanske aktier vil løbe rigtig stærkt. Amerikanerne er fantastisk gode til at frembringe nye virksomheder, der nyder gavn af nye trends. Der er en enorm kreativitet i USA og i Silicon Valley, og på sigt skal man ikke underkende den drivkraft og kreativitet, der ligger i hele setup’et derovre."

Skal danske investorer sætte penge i emerging markets?
”Jeg tror også, man skal have emerging markets. Væksten bliver helt sikkert højere end i andre markeder. Men konkurrencen er hård derude. Samtidig har virksomhederne mindre fokus på aktionærerne, og det kan aktieafkastene lide under. Driver de kinesiske virksomheder virksomhed for staten, for de ansatte eller for aktionærerne? Der er nogen, der står noget højere end aktionærerne både i dag, i morgen og i overmorgen. Der er mange statsejede virksomheder, og jeg kan være i tvivl om, hvor fedt det lige er at investere i dem de næste 10, 20 og 30 år. Det er en statsstyret markedsøkonomi, og det gør, at man er oppe imod den kinesiske stat, når man er derude at konkurrere. Jeg vil ikke sige, man skal undervægte emerging markets, men jeg er heller ikke tilhænger af at træde på speederen. Som en del af en aktieportefølje, ville jeg sætte 15 procent i emerging markets.”

Hvordan investerer I i emerging markets?
”Der bruger vi fortrinsvis aktive forvaltere. Emerging markets er mindre gennemanalyserede markeder, så folk der kender markedet, har en bedre mulighed for at gøre en forskel end på de modne markeder som for eksempel det amerikanske, der er så gennemanalyseret. Det er vigtigt at være stockpicker derude, fordi der skal sorteres i de statsejede kinesiske virksomheder. Generelt har jeg ellers en vis sympati for at investere i passive indeks. Gennem aktiv forvaltning har forvalterne to former for modvind. Den første er høje omkostninger, og den anden er, at de også skal slå markedet. Det er svært at finde managere, der kan gøre det systematisk bedre end markedet. Vi bruger derfor meget energi på at forsøge at finde de dygtige managere. Vi tror også på at sprede os ud på mange forvaltere, fordi det er en nøgle til en mere robust portefølje."

Hvad ser du efter, når du vurderer retningen for markedet?
"
Jeg holder rigtig meget øje med, hvad centralbankerne siger. Hvordan de reagerer på nøgletallene, og da har jeg noteret mig, at centralbankchefen i USA Jerome Powell har sagt, at økonomierne er ved et vendepunkt og dermed er mere optimistisk i sin retorik. Derudover holder jeg øje med, hvad de siger om renterne. Hvis han holder fast i at være så lempelig i sin retorik som nu, er det understøttende for aktierne. Bliver han ved med at holde fast i, at der går så lang tid, inden de hæver renten, så har de ingredienserne til en full blown bubble i USA."

Hvilke nøgletal kigger du efter?
"ISM-indekset er en af de bedste indikatorer for væksten. Det er cheferne i de amerikanske virksomheder, der en gang om måneden bliver spurgt, hvad de forventer af fremtiden, både i forhold til produktion af varer, leveringstid, indkøbs- og salgspriser og forventninger til mængden af ordrer. Så længe tallet stiger, er det bare om at holde fast i aktier. Falder tallet i forhold til måneden før, kan der komme et tilbagefald i aktiekurserne. Det er godt, når tallet stiger fra et lavt til et højt niveau. Når tallet stiger fra 30 til et højere niveau, er det der, aktier er rigtig fede. Når tallet går over 50 er det også godt at være aktionær, men da er stigningerne mere moderate."

Hvad vil du holde øje med resten af 2021?
"Jeg holder øje med inflationsnøgletallene. Det at komme ud af corona er ligesom at komme ud af en krig. Økonomien går fra at være lukket til at være åben, og hvis vi virkelig får en ketchupeffekt, kan der komme inflation på den anden side. Sætter frisørerne og byggeselskaberne prisen op? Det får vi ikke svar på i de kommende måneder, men vi har et billede af det sidst på året. Stigende inflation vil være godt for aktierne, men rammer du mere end 3 procent, er det skidt for både aktier og obligationer. Grundlæggende tror jeg ikke, verden har forandret sig, men bliver politikerne ved med at trykke penge, investere og øge budgetunderskuddet samtidig med at centralbankerne køber obligationer, kommer der inflation. Så skal du kigge mod råvarer, guld, landbrugsjord og fast ejendom og andre former for realaktiver."

Hvilke risici ser du for markedet i øjeblikket?
Genåbningen er som et fragttog, der kører forbi stationen. Centralbankerne har lempelig pengepolitik med på toget, der er også masser af vacciner med. Ingen stiller sig ud foran det tog. Selv dem, der vil shorte kigger på det og tænker, ’det der stiller jeg mig ikke ud foran’. Men på et tidspunkt er trumfen med vaccinerne spillet, og fragttoget mister sin power. Når frygten fortager sig, bliver markederne mere tosidede igen, for du kan ikke få genåbningen to gange. Det negative narrativ kan ikke få fat i øjeblikket, men det kan det, når trumfen er spillet. Jeg hælder stadig til, at aktier vil outperforme obligationer på et til to års sigt. Jeg kan ikke se et bearmarket i horisonten, men jeg kan godt se en korrektion på 10 procent. Aktiemarkedet gør altid det ondeste på det værst tænkelige tidspunkt. At læne sig op ad aktiemarkedet, er at læne sig op ad noget ustabilt.

Gode råd fra Henrik Henriksen:

1: Aktier er lunefulde
"Trigges du kun af at tjene 10.000 kroner og tale med vennerne om det, er det et faresignal, for aktierne er lunefulde. Har du derimod en grundlæggende interesse for økonomi, og kan du finde på at høre podcasts og læse bøger om markederne, er det et godt tegn på, at du kan få succes som investor."

2: Du kender først dig selv, når du har tabt penge
"Man kender først sig selv som investor, når man har prøvet at tabe mange penge. Hvis du er i stand til at holde fast i varen og agere fornuftigt i den situation, har du et godt afsæt for at få succes i aktiemarkedet."

3: Markedet kan gå bersærk opad, og det skal du udnytte
"Lad profitterne løbe, og vær’ i aktiemarkedet på den lange bane. Man skal ikke være for ivrig efter at tage gevinsten, hvis man har fat i et godt selskab, en god sektor eller når der er god stemning på markedet. Markedet kan gå bersærk nedad, men det fede er, at det også kan gå bersærk opad, og det skal man være parat til at udnytte som investor."

Henrik Henriksens CV:

Chefstrateg hos Velliv
siden januar 2019.

Chefstrateg i PFA Pension
2009 – 2018

Investeringschef hos Straumur Investeringsbank
2008 – 2009

Investeringsstrateg i AP Pension
2007 – 2008

Aktiestrateg i Jyske Bank
2000 – 2007

Kundechef i aktieafdelingen i Jyske Bank
2000 – 2001

Uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet i 1987

Læs første del af interviewet her.