Interview

John Stihøj: "En af de mulige højdespringere næste år"

Billede
Aktieanalytiker John Stihøj fortæller, hvilke brancher han ikke vil sætte sine penge i næste år. Desuden sætter han navn på 9 konkrete selskaber, som han vurderer til at blive vinderaktier næste år. Læs det store interview med John Stihøj, hvor han kigger ind i 2024.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Hvor skal aktierne hen i 2024 og hvilke aktier vil gøre det særligt godt? John Stihøj giver herunder svar på, hvad han venter af aktiemarkedet i løbet af næste år.

Hvordan vil du karakterisere aktieåret 2023?

Det har været et bemærkelsesværdigt udfordrende år for danske aktier. Tyskland, Norge og Sverige ligger med pæne plusser for året, og Nasdaq er oppe med mere end 30 procent. Man kan derfor undre sig over, hvorfor det danske aktiemarked er så underdrejet i forhold til andre markeder. Men det er især de grønne aktier, der har fået hug, og det gælder også Vestas og indekstunge Ørsted. Det er nogle ganske få aktier, der trækker det danske indeks opad, herunder især Pandora, Demant og Novo Nordisk. Novo-aktiens stigning på mere end 45 procent har næsten trukket det danske indeks op med 5 procent. Hvis vi ser bort fra danske aktier, har det været et rigtig godt aktieår.

Hvad forventer du af danske aktier i 2024?

Det kan blive et udmærket år for danske aktier. De internationale børser har lavet pæne positive afkast i år, mens det danske C25-indeks ligger svagt. Jeg kan derfor godt se for mig, at danske aktier klarer sig bedre end de andre. Forestiller vi os, at DAX- og S&P 500-indekset får en korrektion, kan det dog blive svært for de danske aktier at gå alt for meget imod strømmen. Jeg vurderer, at C25-indekset stiger 5-10 procent i 2024, og jeg vurderer, det bliver nogenlunde det samme niveau for globale aktier.

Læs også: Thorleif Jackson udpeger 12 udbytteaktier til 2024

Hvilke risici ser du i 2024?

Vi har to krige, der pågår lige nu – i Ukraine og i Gaza-striben. Desuden har vi spændingerne mellem Taiwan og Kina, som de to præsidenter for hhv. Kina og USA dog har taget lidt af brodden af. Derudover har vi et kæmpe event næste år, nemlig præsidentvalget i USA. Meget tyder på, at vi skal vænne os til 4 år med Donald Trump, og så kan alt ske. I hans seneste embedsperiode steg aktierne dog, så måske kan valget udløse aktiestigninger. Op til valget forudser jeg dog fluktuationer og usikkerhed.

Hvad forventer du af renten næste år, og hvordan vil det påvirke aktierne?

Jeg anser det for sandsynligt, at rentetoppen er nået. En rentetop er dog ikke ensbetydende med rentefald. Renten ligger nu på et naturligt leje, og det er en fejlfortolkning at mene, at renten er høj. Renten er, hvor den skal være. Obligationer er nu et alternativ til aktier, og derfor er der ikke samme ekstreme likviditet i aktiemarkedet, som har præget perioden 2008-2022. Investorerne kræver lavere multipler for at investere i aktier, og det vil de også gøre næste år.

10 konkrete aktier: "Her kan du investere dine første 100.000 kroner"

Hvilken sektor vil du investere i næste år?

Grønne aktier. De bør kunne få en renæssance. Den grønne omstilling er først lige begyndt. Der skal opsættes i massevis af hav- og landvindmøller, hvis vi skal have en chance for at nå de klimamål, politikerne har fastsat.

Medlemmer kan læse resten af interviewet og se alle John Stihøjs bud på vinderaktier ved at logge ind. Er du ikke medlem, kan du blive det her.

Hvad vil du ikke investere i næste år?

Banker. De har nydt godt af de høje renter. Det kan ikke gå meget bedre, end det gør i bankerne lige nu. De kan ikke hente mere på renten, som er i top. Desuden har de ikke haft nævneværdige tab på kunder i 2023, men disse lave niveauer kan de ikke fastholde, så der vil komme tab på kunder. Jeg har dog en enkelt bankaktie med på min liste over bud på vinderaktier i 2024, og det er Danske Bank. Selskabet har arbejdet meget med hvidvaskskandalen, men de er endnu ikke lykkedes med for alvor at få omkostningerne ned.

Hvorfor er Vestas-aktien med på din liste over vinderaktier i 2024?

De har haft en fantastisk ordreindgang i tredje kvartal. Desuden er de nye ordrer til fornuftige salgspriser per megawatt. I de seneste år har Vestas ellers lidt af, at de tog ordrer ind, de ikke tjente penge på. Nu byder de ikke ind på projekter, medmindre de har en stor chance for at tjene penge på dem. Det viser, at Vestas opretter prisdisciplin. Derfor tror jeg på en god renæssance i Vestas-aktien fremadrettet og i 2024. Aktien har en god chance for at klare sig markant bedre end C25-indekset. Jeg har også købt Ørsted, hvor ledelsen har taget fat på oprydningen i selskabet. De har blandt andet fyret to i ledelsen, og det har fået mig til at synes lidt bedre om den aktie.

I tv-indslaget kan du se John Stihøj tale om Vestas-aktien. Artiklen fortsætter under videoen.

Bliv medlem for kun 795,- årligt

Du får:

Svarende til 66 kr./md.

Ubegrænset adgang - og meget mere.

 • Aktietips & artikler
 • Ugentlige nyhedsbreve
 • 9 magasiner af Aktionæren
 • Danmarks største rabatportal
 • Analyser
 • Aktie-TV & videoer 
 • Arrangementer & events
 • Masterclasses
 • Guides
 • Lokalforeningsnetværk
 • Investorredskaber
 • Digital uddannelse & kurser
 • Konkurrencer
 • InvestorSparring
 • Adgang til InvestorUgen
 • Støtter aktionærdemokratiet

Ingen binding, kan altid opsiges til udløb af kontingentperiode.

Du får også tilsendt seneste nummer af magasinet Aktionæren ved indmeldelse (værdi 79,95).

Medlemskabet fornyes årligt - priserne er inkl. moms.

Bliv medlem Icon