Interview

Afslører sin opskrift: Sådan slår han markedet

Billede
Han har udviklet sin egen model til at vurdere aktiers potentiale. En model, der har givet ham et gennemsnitligt årligt afkast på 16,4 procent siden år 2000. Se modellen og hør, hvilke aktier Jens Løgstrup investerer i, og hvilke han går uden om.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Hvorfor er det en fordel at komme i gang med investering tidligt?
Det er rigtig sundt, for man begår jo en masse fejl som ung. Jeg lavede også alle begynderfejlene. Men det var godt at lave dem på det tidspunkt, fordi det stadig var små beløb, jeg handlede for.

Hvad er en typisk begynderfejl?
At du handler på din mavefornemmelse. En klassisk begynderfejl er, at når aktierne er steget et godt stykke tid, føler du dig tryg. Så køber du flere aktier, og så falder de. Nu synes du, din nye aktie er dårlig, og så sælger du den. Det er en typisk og banal fejl, at du køber dyrt og sælger billigt. Det har jeg også prøvet.

Hvordan har du lært mekanismerne i aktiemarkedet?
Min far havde en virksomhed, der blandt andet arbejdede med metal og galvanisering. Han købte derfor metaller, og satte sig for at finde ud af, hvordan metallerne udviklede sig i pris. Han engagerede sig derfor med mæglerne på metalbørsen i London og blev en af de største i bly og kobber på det tidspunkt. Han fik sat en telemaskine op derhjemme, der spyttede de aktuelle kurser ud i lange strimler. Det var på et tidspunkt, hvor handlerne foregik ved håndsoprækning i London, og han havde brug for et overblik. Han hyrede derfor mig til at tegne grafer. Jeg tegnede derfor ufatteligt mange grafer over udviklingen på metalbørsen. På den måde vænnede jeg mig til at se, hvilke mønstre, der var i kurserne, og hvordan metalmarkedet bevægede sig. Udsvingene minder meget om dem, du også ser i aktiemarkedet, og det var stærkt medvirkende til, at jeg blev fast besluttet på, at jeg skulle være god til aktier.

Jens Løgstrup: Optur forude for disse tre danske aktier

Hvorfor blev det aktier for dig og ikke metaller, som din far handlede?
Jeg følte, metaller var for usikkert. Jeg havde svært ved at se, at de på den lange bane nødvendigvis skulle bevæge sig op, hvorimod aktier på den lange bane efter min vurdering ville bevæge sig op. Det er aktiers natur. Hvis du ser på historiske aktieindeks, har der været nogle ordentlige udsving, men den overordnede bevægelse er, at indekset er på vej op. Hele grundlaget for at være i aktier er, at aktiemarkedet historisk bevæger sig op, og der er mange grunde til at tro, at det vil fortsætte.

Hvad er din bedste investering?
Jeg købte op i Københavns Lufthavn lige efter de forfærdelige terrorangreb på skyskraberne i New York City i 2001. Da købte jeg aktier i lufthavnen for 430 kroner og solgte dem fem år senere oppe mod kurs 2.000. Efter terrorangrebene tænkte mange, om folk nu ville flyve igen eller ej, så de solgte aktier i lufthavnene. Men selvfølgelig kom aktiviteterne tilbage. Der er bare så store penge at tjene på aktier, hvis man ser rigtigt. Aktiemarkedet er en vidunderlig legeplads at være på, vi skal være taknemmelige for markedet, og vi skal passe godt på det.

Meld dig ind og få adgang til hele interviewet og alle andre artikler og aktietips

Hvad er din dårligste investering?
Deutsche Bank. Jeg købte for omkring 5 procent af min portefølje på et tidspunkt, hvor der efterfølgende kom en krise i banken. Der viste sig også at være svindel involveret i bankens krise. Jeg kan dårligt huske, hvad jeg gav for aktien, eller hvad jeg tabte. Det har jeg fortrængt. Men jeg husker så tydeligt, at det var ubehageligt. Der er langt imellem de investeringer, der er gået helt galt, men det er sket, og det skete altså med Deutsche Bank. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg hader tab. Det fylder meget mere, hvis jeg taber 100.000 kroner, end hvis jeg tjener 100.000 kroner.

Bliv medlem for kun 795,- årligt

Du får:

Svarende til 66 kr./md.

Ubegrænset adgang - og meget mere.

 • Aktietips & artikler
 • Ugentlige nyhedsbreve
 • 9 magasiner af Aktionæren
 • Danmarks største rabatportal
 • Analyser
 • Aktie-TV & videoer 
 • Arrangementer & events
 • Masterclasses
 • Guides
 • Lokalforeningsnetværk
 • Investorredskaber
 • Digital uddannelse & kurser
 • Konkurrencer
 • InvestorSparring
 • Adgang til InvestorUgen
 • Støtter aktionærdemokratiet

Ingen binding, kan altid opsiges til udløb af kontingentperiode.

Du får også tilsendt seneste nummer af magasinet Aktionæren ved indmeldelse (værdi 79,95).

Medlemskabet fornyes årligt - priserne er inkl. moms.

Bliv medlem Icon