Analyser

Umættelig sult efter giganters fedmemedicin

Billede
Aktierne i danske Novo Nordisk og amerikanske Eli Lilly er braget afsted på børsen som følge af en umættelig efterspørgsel på selskabernes midler mod overvægt og fedme. Trods store ligheder i selskabernes kundebaser, er der forskelle i produktpalet, risiko og afkastpotentiale. Denne analyse fokuserer på forskellene.
Billede

Af
Nils Thygesen

adm. direktør hos Thygesen Capital

Denne analyse blev bragt i Aktionæren 3, 2024.

Anslået 988 millioner mennesker verden over lever med fedme målt ved et BMI over 30. Tallet, der stammer fra World Obesity Federation, er omkring dobbelt så højt som antallet af diabetikere. Hvis man kan undgå fedme, kan man i mange tilfælde også undgå diabetes, slagtilfælde, blodpropper, hjertekarsygdomme, slidgigt og andre følgesygdomme. Samlet set er 1,8 milliarder mennesker overvægtige målt ved et BMI over de anbefalede 25. Det er noget, der sætter en tyk streg under indtjeningspotentialet i de produkter mod overvægt og fedme, som Novo Nordisk og amerikanske Eli Lilly har sendt på markedet og fortsat er i gang med at brede ud.

Kun omkring 2 procent af verdens overvægtige behandles med godkendt medicin ifølge World Obesity Federation, og det skyldes primært manglende adgang til effektiv behandling. Udgifter forbundet med fedme optager en meget betydelig del af de globale sundhedsudgifter, og cirka 3 procent af det globale BNP. I mange lande er 25-30 procent af befolkningen overvægtige. Antallet af personer, der lider af fedme er de seneste 25 år vokset med 3-5 procent årligt. Desuden vurderer man hos World Obesity Federation, at knap halvdelen af verdens befolkning kan være overvægtige i 2030 målt ved et BMI over 25. Når overvægt kan behandles, er der derfor kæmpebesparelser at hente for verdenssamfundet.

Enorme besparelser
De seneste år har man desuden opnået videnskabelige gennembrud med at afdække glp1-stoffernes fulde virkningsbredde på en lang række følgesygdomme til fedme, herunder diabetes, hjertekarsygdomme, slidgigt, forhøjet blodtryk og Alzheimers sygdom.

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Også denne proces kan få vidtrækkende konsekvenser for medicinalbranchen, menneskeheden og verdenssamfundet. Alene økonomisk kan man spare enorme beløb på sundhedsbehandling. Det vil i første omgang gavne offentlige budgetter og derigennem gøre os alle rigere.

Desuden ventes antallet af diabetikere ifølge International Diabetes Federation at fortsætte med at vokse 2-3 procent årligt de næste mange år. Det svarer til mere end 10 millioner nye diabetikere hvert år. Kun halvdelen af verdens diabetikere diagnosticeres, og mindre end 40 procent modtager behandling for sygdommen. Det er kun 15 procent, der opnår den ønskede effekt på kontrol af blodsukker, så der er betydeligt potentiale for større udbredelse af bedre behandling.

Plads til kursstigninger
Indenfor såvel diabetes- som fedmebehandling er det danske Novo Nordisk og amerikanske Eli lilly, der er toneangivende. Der vil komme eksterne udfordrere i markedet for fedmebehandling, og det vil presse profitabiliteten. I og med at salgsvæksten ser ud til at være meget betydelig i lang tid fremover, er der dog stadig plads til, at aktiekurserne vil udvikle sig gunstigt på den lange bane.

Kortsigtet kan der komme skuffelser fra selskaberne, fordi forventningerne er så høje, og det kan skubbe aktierne tilbage. For den langsigtede investor er der dog god chance for at få et solidt risikojusteret afkast i Novo Nordisk og Eli Lilly. Der er dog forskelle på de to selskaber, når vi zoomer ind på såvel produktpalet, risiko og afkastpotentiale. På de kommende sider ser vi nærmere på aktierne i diabetes- og fedmegiganterne Novo Nordisk og Eli Lilly.

Bliv medlem for kun 795,- årligt

Du får:

Svarende til 66 kr./md.

Ubegrænset adgang - og meget mere.

 • Aktietips & artikler
 • Ugentlige nyhedsbreve
 • 9 magasiner af Aktionæren
 • Danmarks største rabatportal
 • Analyser
 • Aktie-TV & videoer 
 • Arrangementer & events
 • Masterclasses
 • Guides
 • Lokalforeningsnetværk
 • Investorredskaber
 • Digital uddannelse & kurser
 • Konkurrencer
 • InvestorSparring
 • Adgang til InvestorUgen
 • Støtter aktionærdemokratiet

Ingen binding, kan altid opsiges til udløb af kontingentperiode.

Du får også tilsendt seneste nummer af magasinet Aktionæren ved indmeldelse (værdi 79,95).

Medlemskabet fornyes årligt - priserne er inkl. moms.

Bliv medlem Icon