Analyser

Første gang i 50 år: Skærer i udbyttet - aktien straffet

Billede
Se de 10 aktier i den amerikanske udbytteportefølje og aktiernes udbytteprocenter her.
Billede

Af
Morten Sørensen

udbytteinvestor

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Aktien blev straffet, da selskab, der i årevis har været på listen over de såkaldte udbyttearistokrater, skar voldsomt i udbyttet. Aktien er dog stadig billig, vurderer forvalter af den amerikanske udbytteportefølje.

Det har ikke været et godt kvartal for den amerikanske udbytteportefølje. Blandt andet er Bank of Montreal (BMO) påvirket af bank-uroen i USA.

Desuden har der været en voldsom udbyttereduktion i det globale tøj- og fodtøjsfirma VF Corp. I den første artikel blev blandt andet VF Corp (VFC) nævnt som en af porteføljens højeste udbytteprocenter og en af de mere risikable udbytteaktier. Det skulle vise sig at holde stik.

I februar måned meddelte ledelsen, at udbyttet per aktie for første gang i 50 år sænkes - med 41 procent - til 0.30 dollars per kvartal. Efter udmeldingen faldt aktien 20 procent i resten af første kvartal.

Mister titel som udbyttearistokrat

Trods den store reduktion i udbyttet per aktie, er udbytteprocenten på 5,2 procent paradoksalt nok stadig væsentlig over det 5-årige historiske gennemsnit på cirka 3 procent
Det kom som en overraskelse for mig, at den nye ledelse ændrede i udbyttepolitikken. Den nyudnævnte midlertidige CEO Benno Dorer (tidl. Clorox CEO) sad førhen i bestyrelsen, og har således haft kendskab til udbyttepolitikken og den lange årrække med stigende udbytter.

Med reduktionen i udbyttet mister VFC således også sit medlemskab af klubben af udbyttearistokrater.

Den historiske gennemsnitlige udbytteprocent er brugt som rettesnor for værdiansættelsen, i forbindelse med oprettelse af porteføljen. Som nævnt ovenfor, er VFC på dette parameter stadig billig.

Tidligere har man dog i andre virksomheder set, at én reduktion i udbyttet leder til den næste reduktion. Derfor er VFC sat på min salgsliste. Aktien vil blive solgt, når en fair pris er opnået. Ved at skule til den historiske udbytteprocent på 3 procent, skal vi omkring en aktiekurs på ca 35 dollars, før jeg sælger.

Porteføljen ser således ud ultimo Q1 2023:

Billede

Samlet er porteføljen nede med 5,4 procent efter indregning af udbytte modtaget i første kvartal.

Sammenholdt med benchmark gør både den brede udbytte-ETF (NOBL) og S&P500 indekset det bedre, men henholdsvis -0,7 procent og 1,2 procent siden starten d. 26. januar 2023.

Til sammenligning har S&P500 indekset en P/E på 22,1 per 1. april og en udbytteprocent på 1,7 procent.

Læs også:
Lægger udbyttekonge i porteføljen

Ny portefølje: 10 amerikanske udbytteaktier