Analyser

Der er en verden uden for C25

Billede
De store danske aktier er populære, ofte med god grund, men der er også spændende selskaber uden for eliteindekset. John Stihøj giver her sine bud på otte mindre aktier med potentiale – plus to C25-aktier.
Billede

Af
John Stihøj

Analytiker og ejer af Aktieinfo

Et nyt aktieår betyder nye muligheder. Efter kursdukkerten i 2022 er der grund til optimisme. I hvert fald hvis man skal tro statistikken: Siden 1981 er totalindekset for danske aktier steget i 28 af årene, mens der har været fald i 14 af dem. Kun i 2001 og 2002 har vi haft to på hinanden følgende år med negativt afkast.

Der er altså en statistisk tendens mod, at 2023 skal blive et år med positivt afkast, også selv om der er nok af udfordringer: Høj, men dog aftagende, inflation, stigende renter, krig i Ukraine og formentlig lidt for høj optimisme blandt mange investorer. Jeg er usikker på 2023, men for 2024 og årene derefter ser jeg meget optimistisk på aktiernes muligheder. Vi skal igennem et udfordrende år, hvor jeg dog forventer op til 10 procent fremgang for danske aktier. I de efterfølgende år kan det igen for alvor blive sjovt at være aktieinvestor.

Selskabernes udmeldinger bliver afgørende
Stigende renter ændrer investorernes prissætning målt på P/E. For at opretholde de aktuelle kursniveauer er det derfor bydende nødvendigt, at virksomhederne øger deres indtjening i de kommende år. Det kan blive vanskeligt, da barometeret for de globale økonomier peger mod nedgang, eventuelt recession. Krigen i Ukraine lægger også en dæmper på optimismen.

Vi ser derfor ind i et vanskeligt 2023. Min vurdering er, at første halvår bliver udfordrende, mens der i andet halvår er basis for optimisme. Styrkeprøven i markedet kommer, når de børsnoterede virksomheder melder ud om 2023. Henset til de mange usikkerhedsfaktorer frygter jeg, at vi får nogle meget bløde udmeldinger for 2023, der vil teste investorernes optimisme.

Husk det lange sigt
Når jeg nu har fremført alt det negative, så må vi aldrig underkende, at aktier altid stiger over tid. Det er også årsagen til, at jeg ser med optimisme på det langsigtede perspektiv. Min konklusion er, at aktierne genfinder formen fra og med andet halvår 2023, og at vi derefter får en del år med rigtigt gode aktieafkast.

De udvalgte aktier skal opfattes som inspiration, og mine anbefalinger skal ses på langt sigt forstået på den måde, at jeg vurderer, at de ti aktier er særligt attraktive, når og hvis markedet vender i løbet af 2023.

Der er en overvægt at IT-relaterede aktier, som var voldsomt udfordrede i 2022, hvor den stigende rente fik investorerne til at kræve en større risikopræmie, men netop IT-aktier har gode muligheder for at kunne udvikle sig bedre end det generelle marked, når optimismen igen for alvor bider sig fast.

John Stihøj ejer aktier i Bavarian Nordic, Columbus, Torm og Trifork.