Analyser

Status for kvartals-regnskaberne - hvad lærte vi?

Billede
23 ud af de 24 selskaber i C25 har rapporteret og billedet er meget broget. Alligevel kan man godt drage et par konklusioner.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Regnskabssæsonen er næsten overstået i denne omgang. Kun Maersk Drilling /The Drilling Company of 1972 mangler at rapportere.

Status er, at det ser meget blandet ud. Ni selskaber rapporterede over forventninger, i otte tilfælde havde analytikerne ramt plet, mens seks selskaber skuffede.

Også hvad angår udmeldingerne for helåret er billedet broget. Seks virksomheder opjusterede - og ikke nødvendigvis de samme, som overraskede postivt - mens ti nedjusterede.

Oversigten nedenfor giver et overblik. Grøn betyder positiv overrakselse/opjustering. Gul farve står for et resultat som forventet/fastholdte forventninger. Rød markerer et skuffende resultat/nedjustering.

Billede

Selv om der ikke er en overordnet tendens, er der alligevel et par håndfaste konklusioner at drage:

Den første konklusion er, at skuffelser straffes hårdt. Det lærte investorer i ISS, Pandora. Ørsted og Chr. Hansen på den hårde måde. Når væksten udebliver eller overskudsgraden falder, er markedets dom streng og øjeblikkelig. Også selv om det egentlig går godt, tolererer markedet ingen afvigelser: Coloplast fik høvlet cirka 10 mia.kr. af sin markedsværdi på grund af en hensættelse på 400 mio.kr. i forbindelse med en erstatningssag - altså et engangsbeløb. Moralen er, at når er markedet nervøst og aktierne højt vurderet, er der ikke plads til usikkerhed eller slinger i valsen.

Den anden konklusion - som i virkeligheden er spejlbilledet af den første - er, at markedet til gengæld belønner vækst og positive meldinger meget markant. Der blev kvitteret med pæne kursstigninger for de positive toner fra blandt andet A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg, DSV Panalpina, Royal Unibrew, SimCorp og Vestas.

En tredje konklusion kunne være, at selv om der i øjeblikket er en positiv steming, har markedet god grund til at være nervøst - og investorerne god grund til at være opmærksomme. Forskellen på de selskaber, der klarer sig godt og dem, der klarer sig mindre godt, er stor. Der bliver stor spænding, når årsregnskaberne begynder at tikke ind om tre måneder.