Perspektiv

Usikkert, om det bliver priset ind i Tesla-aktien

Remote video URL
Var Teslas annoncering af store prisreduktioner et offensivt eller defensivt træk? Det får vi muligvis svaret på i slutningen af januar, vurderer investeringsøkonom.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Der er god grund til, at de danske Tesla-investorer holder et vågent øje med udviklingen i amerikanske dollars (USD), vurderer investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

”På den ene side vil en svagere USD formentlig give lidt eksportmedvind til Tesla. På den anden side er det usikkert, om og i hvilket omfang den effekt bliver indpriset i Teslas aktiekurs. Uanset, er det realistisk, at hvis den globale risiko bliver ved med at aftage, vil den seneste USD-udvikling fortsætte, siger Per Hansen i en meddelelse mandag morgen og uddyber:

”USD er fortsat prissat købekraftsmæssigt til den gode side. Et USD-fald på 10 procent kan lyde meget dramatisk, men vil kunne passe sammen med billedet af mindre globalt investeringsstress. Det er ikke en done deal, men absolut en mulighed i 2023. Det vil i givet fald spise af Tesla afkastet,” vurderer han.

Skulle USD derimod stige, vil det formentlig falde sammen med stigende risiko, som næppe vil være forenelig med en meget stærkere udvikling i Tesla og den økonomiske udvikling, mener han.

”Der er god grund til at holde øje med udviklingen i USD. I 2022 var den en stor kilde til udviklingen i afkastet og tiden med de store udsving er næppe forbi endnu,” siger han.

Han noterer sig, at investorer i Tesla har haft et hårdt 2022, hvilket står i kontrast til de forrige tre års store stigninger i Tesla-aktien.

Den 25. januar aflægger Tesla deres 2022 helårsregnskab.

”Her vil investorerne se efter indtjening og ikke mindst guidance for antal leverede biler i 2023. Indirekte kan den guidance måske være med til at kaste lys over, om Teslas annoncering af store prisreduktioner er et offensivt eller defensivt træk,” siger Per Hansen.

Han peger på, at det vil være defensivt hvis bilsalget udvikler sig skuffende og offensivt, hvis Tesla vil bruge deres skalafordele til holde konkurrenterne bag sig.

Per Hansen noterer sig en række punkter omkring Tesla-aktien, som vi bringer her:

  • Der er naturligt meget fokus på den nedtur, som Tesla aktien har haft i 2022 med fald på 65 procent, som det fremgår af figur 2.
  • Den store nedtur kommer efter en meget stor stigning, hvor 3 års investorer frem til toppen 1. november 2021 havde haft en 11 dobling af deres investering, målt i USD. Udviklingen fremgår af figur 3.
  • 2022 var et foranderligt år for Teslas investorer i flere dimensioner.
  • Store stigninger blev vendt til en stor nedtur.
  • USD blev indenfor året først styrket med tæt på 20 procent til toppen i september. Siden er USD faldet med mere end 13 procent. Netto er USD fortsat markant styrket det seneste år.
  • Udviklingen i afkastet for de danske investorer fremgår af figur 2, som illustrerer udviklingen i Tesla i USD, Tesla i DKK og udviklingen i USD/DKK i 2022.
  • Stigning og siden faldet har haft en betydelig indflydelse på årets Tesla afkast for danske investorer.
  • En svækkelse af USD, som vi har set de seneste 3 måneder, viser generelt et billede af mindre investeringsstress; at den amerikanske centralbank Federal Reserve er meget tæt på sin rentetop; en illustration af den inverse rentestruktur og at renteforskellen mellem USA/Europa er blevet indsnævret snarere end udvidet.
Billede
Billede