Perspektiv

Næsten hvert tredje DAF-medlem deltager i IPO'er

Billede
28 procent af medlemmerne har tegnet aktier ved mindst en af forårets mange børsnoteringer. Det fremgår af den store medlemsundersøgelse i juli. Undersøgelsen tyder også på, at medlemmerne har været dygtige til at vælge de rigtige selskaber at tegne aktier i.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Lidt over 1500 medlemmer deltog i vores store sommerrundspørge, som fokuserede på to emner: investering i udenlandske aktier (som du kan læse om ved at klikke her) samt forårets mange børsintroduktioner (IPO’er).

Stor interesse blandt medlemmerne
Første halvår bød på mange noteringer af nye selskaber på det danske aktiemarked, især på First North. Flere af børsintroduktionerne blev kritiseret for urealistisk høje tegningskurser, og enkelte røster mente endda, at visse selskaber aldrig skulle have været på børsen. Blandt Dansk Aktionærforenings medlemmer kan der imidlertid ikke konstateres en generel utilfredshed. Tværtimod har 28 procent af svarpersonerne deltaget i mindst en børsnotering, og af dem har over halvdelen (54 procent) tegnet aktier i mere end et enkelt nyt børsselskab.

I det hele taget er medlemmerne mere positive end negative i deres vurdering af forårets IPO-bølge:

1.476 personer svarede på spørgsmålet: ”Hvad synes du om forårets danske børsintroduktioner?”

Det er godt, at der kommer flere selskaber og nye investeringsmuligheder     47,5%   
Risikoen er for høj. Nogle af selskaberne skulle aldrig have været børsnoteret    36,5%   
Ingen mening. Det er et tilbud, og folk kan investere eller lade være    34,8%   
Tegningskurserne er urealistisk høje    25,6% 
Informationsniveauet om de nye selskaber er for lavt    12,9% 
Det er en fin mulighed for at tjene hurtige penge      5,2%   

 

 

 

 


Note: Bemærk, at det var muligt at afgive flere svar, og at summen af andelene derfor overstiger 100 procent.

Der er skeptiske eller utilfredse stemmer blandt medlemmerne, men det er trods alt et mindretal på 36 procent, der mener, at risikoen er for høj, og at nogle af selskaberne aldrig skulle have været børsnoteret. En næsten lige så stor gruppe på 35 procent mener derimod, at børsintroduktionerne skal ses som et tilbud, som investorerne kan sætte penge i eller lade være.

På den absolut positive side tæller det, at kun 13 procent finder, at informationsniveauet op til en børsnotering er for lavt. Her virker det ikke som om kritikerne har noget at komme efter, og det er glædeligt.

Lige så glædeligt er det, at meget få, blot 5 procent, ser børsintroduktioner som en mulighed for at lave hurtige penge. Denne tilgang har ofte givet bagslag, og selv om alle elsker en hurtig gevinst, er det positivt, at det ikke er det, driver interessen for de nye børsselskaber. 

Blandet tilfredshed med tildelinger
Der har også været kritik af tildelingerne ved forårets IPO’er. Flere investorer er blevet skuffet over at blive tildelt væsentligt færre aktier, end de havde ønsket. Derfor er det muligvis overraskende, at knap halvdelen (48 procent) af de adspurgte i vores undersøgelse alligevel er tilfredse med deres tildeling af aktier.

52 procent utilfredse tyder dog på, at der et vist hold i kritikken, men da der ofte er tale om emissioner af meget begrænset størrelse ligger det i sagens natur, at der vil ske reduktion af tildelingerne i forhold til det ønskede.

Ros til medlemmerne
Til gengæld er 63 procent tilfredse med den efterfølgende kursudvikling, og her vælger Dansk Aktionærforening den positive fortolkning. Direktør Mikael Bak udtaler: ”Jeg glæder mig over, at et flertal af vores medlemmer har været i stand til at vælge de gode IPO’er fremfor de mindre gode. Vi lægger meget vægt på uddannelse og information til medlemmerne, og det ser ud til, at medlemmerne generelt har gjort god brug af begge dele.”

Læs også om medlemmernes holdning til udenlandske aktier