Perspektiv

”Investering for fattigrøve. Det er noget for mig!”

Billede
Billede

Af
Mikael Bak

Direktør i Dansk Aktionærforening

En sommerdag i 2020 drak jeg et glas vin med nogle venner på den lokale vinbar. Omkring bordet sad også en teaterdirektør, som jeg faldt i snak med. Vi talte om aktier, og de fleste omkring bordet var egentlig ret interesserede. Men der var også en del, der sagde: ”Det er ikke noget for mig.”

Rundt om bordet blev det fortalt, at man ofte er usikker, når det handler om investering. Der er brug for nye og anderledes fællesskaber, hvor man kan slappe af og ikke føle sig dum eller udenfor, når man ikke lige ved, hvad en ”kvartalsmeddelelse” eller en ”tegningsret” er. Mette, teaterdirektøren, og jeg blev enige om, at vi da måtte lave et alternativt event i teatrets rammer, som på en ny og uformel måde kunne række ud til helt andre målgrupper.

Ret hurtigt blev det til et ekstra glas vin og en fælles arbejdstitel: ”Investering for fattigrøve”. Der gik ikke lang tid, før de andre omkring bordet kiggede op og sagde: ”Ha, det er noget for mig. Så kommer jeg!”.

Efter den dag arbejdede vi videre på ideerne, og resultatet er, at Mette og Nørrebro Teater nu udbyder et forløb i samarbejde med Dansk Aktionærforening, som de kalder for ”Fattigrøvsklubben”.

Konceptet består af fem fyraftensmøder i løbet af efteråret og vinteren, hvor alle – også fattigrøve – kan komme og nyde et glas vin eller vand og få serveret inspiration om investering i øjenhøjde.

Kun tiden vil vise, om konceptet bliver en succes, men budskabet er, at vi hele tiden må søge nye veje og udvide rammerne for, hvad vi arbejder med. Formålet er som altid at skabe bånd til langt flere danskere og deres opsparing. Det skylder vi danskerne, og det skylder vi Dansk Aktionærforening.

I takt med at flere og flere danskere er begyndt at investere, er behovet for ny viden og kommunikation steget markant. Vi har set influencere vinde frem på de sociale medier, og i USA har TikTok-stjerner fået tusindvis af følgere på at dele aktietips og fortælle om, hvordan alle kan blive rige i en fart. Udviklingen er på én gang farlig og positiv.

Det er godt, at vi får skabt langt mere fokus på, at aktier er for alle, og at det er nemt at komme i gang. Men det er skræmmende, at vi ufiltreret kan blive mødt af uerfarne online-stjerner, der er betalt af finansielle aktører for at lokke nybegyndere ud på farlig grund. Derfor er der et stort behov for os derude, for at vi kan tale til de nye målgrupper på nye platforme og samtidig også tale deres sag. Sagligt, lødigt og uafhængigt.

Gennem nysgerrighed og åbenhed skaber vi fundamentet for fremtidens forening.