Lokalforeninger

FAQ

Hvad er Unge Aktionærer?
Unge Aktionærer er en ungdomsorganisationen under Dansk Aktionærforening.

Hvilke fordele er der ved at være medlem i Unge Aktionærer?
Som medlem af Unge Aktionærer får man adgang til alle de tilbud/fordele, som man får som almindelig medlem i Dansk Aktionærforening, til en mere attraktiv pris. Eksempelvis bliver Dansk Aktionærforenings eget blad – Aktionæren – sendt ud til alle vores medlemmer ni gange om året.

Desuden afholder vi løbende arrangementer målrettet unge i form af virksomhedsbesøg, aktieseminarer, oplæg om aktuelle emner samt meget andet. Alt sammen for at give vores medlemmer endnu bedre indsigt i investeringsuniverset, og klæde dem endnu bedre på til at træffe kvalificerede investeringsbeslutninger.

Kan Unge Aktionærer hjælpe mig med min investering?
Vi yder ikke investeringsrådgivning til vores medlemmer. I stedet uddanner vi vores medlemmer, så de bliver klædt på til selv at træffe de optimale investeringsbeslutninger.

Læs om Dansk Aktionærforenings InvestorSkole her

Hvor ofte står Unge Aktionærer for aktive arrangementer?
I øjeblikket tilstræber vi på at kunne tilbyde vores medlemmer mindst et særligt arrangement hver måned. Det vil være alt fra virksomhedsbesøg og aktieseminarer til foredrag af folk fra erhvervslivet.

Hvordan bliver jeg medlem?

Link til indmeldelse

Hvem er medlemmerne?
Unge investeringsinteresserede mellem 14 og 30 år.

Hvor meget må man tjene på aktier ift. SU?
Aktiegevinster, både kursgevinst ved salg, og evt. udbetalt udbytte, bliver opgjort brutto, dvs. før skat, som en del af ens fribeløb. Det er dog kun de realiserede gevinster, som medregnes. Er man tæt på fribeløbsgrænsen, kan man måske overveje at udskyde realiseringen til næste år.

Vær dog opmærksom på, at tab på værdipapirer ikke modregnes i fribeløbet, selv om nogle af dem kan modregnes i aktiebeskatningen. Det er generelt en god idé at sætte sig ind i de skattemæssige forhold i forbindelse med investering.

Skal man købe aktier eller investeringsbeviser?
Det afhænger af mange faktorer, blandt andet hvor store midler man råder over. Investeringsbeviser henvender sig nok mest til dem, som ikke har interessen eller tiden til selv at investere. Har man begrænsede midler, eller et ønske om at investere i udlandet, er det ofte svært og relativt dyrt at opnå en tilfredsstillende risikospredning. I det tilfælde kan investeringsbeviser også være et glimrende alternativ til selv at investere.

Der findes i dag et hav af investeringsforeninger, som hver har deres specialer i investeringsbeviser. Har man en idé om, hvilken type investeringsbeviser man er på udkig efter, er morningstar.dk et godt sted at starte. Der kan man filtrere og sortere i stort set alle tilgængelige investeringsforeninger. Morningstar har desuden et anerkendt ratingsystem, så man hurtigt kan se, hvilke foreninger der har klaret sig bedst historisk, når man måler afkastet i forhold til foreningens risikoprofil.

Kan man handle udenlandske aktier og hvor?
Man kan hos de fleste banker og sparekasser i dag efter aftale handle med udenlandske værdipapirer. Man skal dog være opmærksom på, at handelsomkostningerne (kurtagen) typisk er højere end handel med danske værdipapirer. Desuden skal man som regel betale et ikke ubetydeligt beløb i depotgebyrer hvert år.

Handel med udenlandske værdipapirer sker i lokal valuta. Dvs., køber man aktier noterede på NASDAQ (amerikansk børs), skal man betale med dollars. Tilsvarende får man dollars igen, når man sælger. Valutarisikoen er derfor også et element, som man skal tage højde for, når man investerer i udenlandske værdipapirer.

Hvor ofte bør man handle?
Det afhænger i høj grad af ens investeringsstrategi. Dansk Aktionærforening og Unge Aktionærer råder til en langsigtet investeringsstrategi, da de kortsigtede kursudsving på aktier kan være præget af den tilfældige markedsstemning. Derimod viser statistikken, at aktierne på lang sigt i gennemsnit giver bedre afkast end både obligationer og bankrenter. Dette kan man lære meget mere om på Dansk Aktionærforenings InvestorSkole.

Er der nogen billige steder at handle aktier?
Det er vanskeligt at sammenligne priser på aktiehandel, idet priserne typisk afhænger af handelstype, handelsvolumen, hyppigheden, og fx om man handler i udenlandske aktier. Typisk er kurtagen lavere hos internetmæglerne end de traditionelle banker. Til gengæld tilbyder internetmæglerne ikke individuel rådgivning, og forrentningen af ens indestående vil typisk være meget lav. Handler man ofte, kan det godt betale sig at undersøge priserne grundigere. Man kan som medlem af Unge Aktionærer opnå nogle fordelagtige handelsbetingelser hos vores samarbejdspartnere.

Læs mere om det under medlemstilbud