Investorviden

For og Imod: Aktiesparekontoen

Billede
I hvert nummer af Aktionæren belyser vi et emne fra to sider. Du synes måske ikke, at nogen af siderne har 100 procent ret, men argumenterne på begge sider kan hjælpe dig til at undgå de fælder, du risikerer at løbe ind i, hvis du slet ikke har en holdning.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 3, 2022.

Aktiesparekontoen (ASK) er en relativt ny plante i det danske investeringslandskab. Siden starten i 2019 og frem til udgangen af 2021 har 217.000 danskere oprettet en ASK. Det efterlader 5,6 millioner danskere, der ikke har en ASK.

Få hjælp til at realisere din opsparingsdrøm - bliv medlem nu

Er du en af de 5,6 millioner, så har du her muligheden for at vurdere, om argumenterne for at åbne en ASK ikke er så gode, at det bare handler om at komme i gang – eller om argumenterne imod er så svage, at det er ærgerligt, at du ikke har oprettet en ASK tidligere.

For oprettelse af aktiesparekonto

  • Lavere og nemmere skat
    Det tungeste argument er den lave skattesats på blot 17 procent, det vil sige klart lavere end de 27 eller 42 procent, som du betaler i skat af gevinster og udbytter fra aktier købt for frie midler.

    Hvis du indbetaler maksimumbeløbet på 103.500 kroner (for 2022), og vi antager et afkast på 7 procent, sparer du 725 kroner i skat, endda helt op til 1.811 kroner, hvis du har aktieindkomst over 57.200 kroner (i 2022).

    Skatten er ikke bare lav, den er også nem. Du skal nemlig ikke selv beregne noget eller oplyse tal på selvangivelsen. Din bank eller børsmægler klarer sagen, og skatten trækkes automatisk i januar måned hvert år.
     
  •  Ingen modregning
    Og der er andre økonomiske fordele. Afkast fra aktiesparekontoen modregnes ikke i en række offentlige ydelser som SU, dagpenge eller folkepensionstillægget.

    Desuden beregner nogle banker ikke negativ rente af kontantindestående på en ASK. Selv om du ikke investerer med det samme, kan du alligevel tjene penge blot ved at undgå negativ rente.
     
  • Ingen binding
    Skatten er ganske vist lavere på pensionsopsparing (15,3 procent), men dine pensionspenge ser du først igen om mange år. Pengene på din ASK kan du derimod trække ud med det samme. Det kan du selvfølgelig også, når du investerer for frie midler, men det kan være en fordel at investere i en ramme, der ikke er blandet sammen med resten af din økonomi. Rent psykologisk kan du være mindre tilbøjelig til at trække penge ud, hvis de ligger i en kasse, der hedder ASK. På den måde bliver du en mere langsigtet investor – og dermed også en rigere investor.


Få aktietips hver uge - tilmeld dig aktionærforeningens nyhedsbrev

Imod oprettelse af aktiesparekonto

  •  Lagerbeskatning
    Nogen bryder sig ikke om lagerbeskatning, fordi der betales skat af gevinster der ikke er realiseret. Hvis aktien sidenhen taber i værdi, har du betalt skat af en gevinst, der nu er forsvundet.

    Det er faktisk situationen for mange ASK-investorer i år, hvor markederne er faldet tilbage efter sidste års stigning.

    Desuden skal du hvert år skaffe penge til at betale skatten, enten ved at sælge aktier eller ved at indbetale skattebeløbet på ASK’en.
     
  • Lavt loft gør kontoen ligegyldig
    Det er ikke besværet værd at holde styr på flere konti og depoter med aktier for at opnå en minimal skattebesparelse.

    Skattefordelen gælder desuden kun i tilfælde af gevinst. Hvis du taber penge på dine investeringer på ASK’en, kan du ikke trække tabet fra nogen steder. Du kan kun vente og håbe på, at du en dag får en gevinst på dine ASK-aktier, så tabet kan modregnes.
     
  •  Begrænset investeringsunivers
    Obligationer, obligationsbaserede fonde og de fleste typer finansielle kontrakter kan ikke handles i regi af aktiesparekontoen. Du kan heller ikke bruge investeringsrobotter eller oprette en månedsopsparing gennem aktiesparekontoen.