• Foto: Shutterstock
  Foto: Shutterstock
15. januar 2020 kl. 15.00
Kunstnere er nytænkende og fremsynede - men kan de investere?
Aktieinvestering handler om at være fremsynet og kunne tænke visionært i et grænsebrydende omfang. Netop det at bryde grænser, tænke nyt og opdage noget, som andre ikke har, er en vigtig del af kunstnernes univers. Men betyder det så, at de også er gode til at investere i aktier?
Flemming Østergaard, journalist, cand. merc.

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 9, 2020.

 

"Oktober. Det er en af de særligt farlige måneder at spekulere i aktier. De andre er juli, januar, september, april, november, maj, marts, juni, december, august og februar."

 

Citatet er en af den amerikanske forfatter og satiriker Mark Twains mange observationer om aktiemarkedet. Twain skrev sig ind i amerikansk litteraturhistorie med bøger som Huckleberry Finn og Tom Sawyers Eventyr, og havde en usædvanlig skarp, humoristisk og til tider stærkt samfundskritisk pen. William Faulkner og Ernest Hemingway kaldte ham den første egentlige amerikanske forfatter. Han boltrede sig i stort set alle genrer og havde en særdeles skarp iagttagelsesevne, hvad angik menneskelig adfærd og kunne se det komiske og forunderlige i alt.

 

USA’s dårligste investor

Men penge havde han ikke forstand på. Han var den højst betalte forfatter i USA i 1894, men han var også en af nationens dårligste investorer.

 

Han købte aktier i Oregon Transcontinental Railroad til 78, der toppede i kurs 98, og solgte til kurs 12.

 

Han investerede 42.000 dollars i en ny graveringsteknologi, men det viste sig senere, at ”opfinderen” blot havde solgt Twain en allerede eksisterende teknologi, andre havde lavet.

 

Mark Twain var blandt de første, der ejede en telefon, men da Alexander Graham Bell tilbød ham at investere i Bell Telephone, afviste han.

 

Han investerede også penge i en teknologi, der skulle revolutionere dampmaskiner. Opfinderen fik 35 dollars ugentligt, men som Twain skrev i sin dagbog: ”Han besøgte mig med få dages mellemrum for at fortælle om fremskridt, og jeg bemærkede tidligt hans ånde og tænkte, at han brugte 36 dollars om ugen på whisky, og jeg kunne aldrig regne ud, hvorfra han fik den sidste dollar.”

 

Det lykkedes Twain at sætte så meget over styr, at han i 1896 drog på en verdensomspændende turné som stand-up komiker, verdens første af sin slags, for at skaffe penge til at holde kreditorerne fra døren.

 

Groucho Marx, en af de berømte Marx Brothers, blev også hårdt ramt på pengepungen under Wall Street-krakket i 1929. Det samme skete for komponisten Irving Berlin, der dog aftenen før det store krak startede, blev advaret af sin nære ven, Charlie Chaplin, der havde trukket sig ud af markedet to år tidligere.

 

Amerikanske succeshistorier

Men der er også kunstnere, der rent faktisk godt kan finde ud af at investere.

 

Blandt kunstnere med en mere traditionel tilgang til investeringer er Kanye West, en ikke-succesfuld præsidentkandidat men en meget succesfuld amerikansk rapper, hiphopproducer, popmusiker og tøjdesigner.

 

I 2017 gav han sin kone, Kim Kardashian, fem aktier i julegave, som hun delte et billede af på Instagram. De fem aktier var Amazon, Apple, Disney, Netflix og Adidas. Det viste sig at være en god investering. Men gør det ham til en god investor? Næppe, men det kunne være, han faktisk havde fingeren på pulsen, fordi han som populær kunstner ved, hvad der rører sig i ungdommen, og kan spotte ny trends. Og måske også fordi han via et forretningsmæssigt samarbejde med Adidas havde fået en ekstra indsigt.

 

Ashton Kutcher, en amerikansk skuespiller, har også haft en heldig hånd i investeringer, men hans tilgang har været præget af større risikovillighed og måske dybere indsigt.

 

Han var tidligt ude med investeringer i Flipboard, Foursquare og investerede også i Skype allerede i 2009, før selskabet blev købt af Microsoft og dermed tredoblede Kutchers investering.

 

I 2011 puttede han en halv million dollars i Uber, som kun få havde hørt om på det tidspunkt – en position, der ifølge Forbes var vokset til 50 mio. dollars i 2016. Kutchers forkærlighed for teknologiselskaber har muligvis også medvirket til at skaffe ham rollen som Apples grundlægger, Steve Jobs, i filmen "Jobs" fra 2013. En vis fysisk lighed har sikkert også hjulpet.

 

Også Bono fra U2 stiftede tilbage i 2004 sit eget venturefirma, Elevation Partners, opkaldt efter en af hans sange, "Elevation". Firmaet var involveret i adskillige investeringer i teknologi, medier og underholdning. En af dem er Facebook, hvor Elevation Partners i 2009 købte en andel på 1,5 procent og scorede kassen ved selskabets børsnotering tre år senere. Ifølge New York Post havde venturefirmaet i 2014 leveret en nettoforrentning af investeringerne på 12 procent årligt.

 

David Bowies finansielle innovation

Op igennem 90’erne var den britiske rockstjerne David Bowie ved at gå ud af sit gode skind over, at han tidligere i karrieren havde indgået aftaler, som gjorde, at hans tidligere manager, som han brød med i 1975, ejede op til halvdelen af rettighederne til en del af Bowies sange. Og Bowie havde ikke råd til at købe dem tilbage.

 

Bliv medlem og læs hele artiklen nu

 

I samråd med sine økonomiske rådgivere indgik Bowie derfor i 1997 en aftale med pladeselskabet EMI om at skaffe pengene ved at udstede 10-årige obligationer med en årlig rente på 7,9 procent, som blev betalt af royalties på musik udgivet i 1969-1990.

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: