15. maj 2020 kl. 10.41
Hvad skal du se efter ved en børsintroduktion?
Tre nye selskaber er på vej mod First North børsen, og meget tyder på at flere vil følge inden for kort tid. Men hvordan vurderer du, om du skal gå med i en børsintroduktion og tegne aktier i det nye selskab?
Af Steen Bech Andersen, journalist og redaktør

Man hører af og til, at børsintroduktioner altid giver et hurtigt positivt afkast til aktionærerne, så der er ikke så meget at tænke over: du skal bare tegne, hvad du kan.

 

Det er da også rigtigt, at børsintroduktioner i gennemsnit giver en hurtig gevinst i størrelsesordenen 10 til 15 procent. Men det er som sagt et gennemsnit, der dækker over, at nogle aktier klarer sig godt, når handelen starter, mens andre klarer sig dårligt.

 

For eksempel er den senest tilkomne aktie på First North, e-sportvirksomheden Astralis, aldrig blevet handlet over introduktionskursen på 8,95 kr., og aktionærerne kan efter knap et halvt år registrere et tab på 40 procent.

Stol ikke blindt på den hurtige gevinst

Det kunne være en strategi at investere automatisk i alle børsintroduktioner og dermed få det kortsigtede afkast på 10 til 15 procent. Problemet med denne strategi er, at du ikke nødvendigvis får lov at købe alle de aktier, du beder om. Ved de populære emissioner vil der typisk ske en reduktion af antallet af tildelte aktier til de enkelte aktionærer.

 

Da det typisk vil være ved eftertragtede emissioner, at kursen stiger efterfølgende, vil du få en relativt mindre andel i aktier, der klarer sig over gennemsnittet, og en relativt højere andel i aktier, der klarer sig under gennemsnittet. Dit samlede afkast vil derfor ikke blive i størrelsesordenen 10 til 15 procent, men lavere.

 

Du skal også huske på, at selv om en emission umiddelbart ser attraktiv ud, så kan der ofte gå et par uger fra du afgiver din ordre, til aktierne kan handles. Ordren er bindende, og meget kan ske på et par uger - hvilket coronakrisen er et glimrende eksempel på - og så kan den ”sikre” gevinst blive til et tab.

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

  • Aktionæren 8/2020
    9.-12. november
  • Aktionæren 9/2020
    15.-18. december

 

 

 

Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: