”Jeg ville ønske, at jeg var kommet i gang med at investere tidligere i mit liv”
Da Signe Wenneberg i 2018 blev spurgt, om hun ville medvirke i en kampagne for Saxo Bank, var hun meget skeptisk. Men da hun hørte, at formålet var at vise, hvordan man kunne investere bæredygtigt og med hjertet, sagde hun ja. For som hun siger: ”Jeg har det princip at sige ja til alle, der vil give mig mulighed for at tale om bæredygtighed”.
Hun valgte at bruge sine egne penge i kampagnen, og hendes første investering blev i Novo Nordisk, fordi hendes søn har haft type 1-diabetes, siden han var to år.
”Novo producerer den insulin, som har reddet min søn, så det er jo klart, at jeg er fan,” siger Signe Wenneberg, som også investerede i Medtronic, der producerer pumper til insulinen. Og så valgte hun Zealand Pharma, netop som selskabet havde fået en kvindelig topchef, som hun havde læst et interview med.
”Hvis man ikke er aktiestrateg, så tror jeg, at man skal investere med hjertet og i det, man virkelig ved noget om – og jeg ved noget om bæredygtighed, klima og sundhed,” siger Signe Wenneberg, som dog anerkender, at det ikke har været uden omkostninger at investere grønt de seneste år.
”Vi må selv være med til at skabe den forandring, vi ønsker at se i verden. Derfor holder jeg fast i at investere grønt og investere i sundhed. Jeg kommer ikke til at investere i krig og ødelæggelse. Jeg lægger mine penge der, hvor jeg vil se noget vokse,” siger hun.
Snusfornuft og sommerhus
Signe Wenneberg begyndte først at investere i aktier som 50-årig – og det ærgrer hende. Især da hun efter en skilsmisse mærkede den manglende opsparing.
”Jeg ejede ingenting, havde ingen opsparing og var pludselig alene med to børn, hvor den ene havde særlige behov. Jeg havde brug for at købe en bolig og låne en masse penge til høj rente. Så jeg måtte arbejde ekstra meget. Det var en livslektie,” fortæller hun.
Oplevelsen gjorde hende ekstremt snusfornuftig, og på trods af alt lykkedes det hende at købe en villalejlighed.
”Det skulle være en bolig med have – jeg lavede jo haveprogrammer til DR dengang,” fortæller hun. Og det skulle vise sig, at ejendomsmarkedet blev hendes anden vej til økonomisk frihed.
”Som foredragsholder er man meget sårbar, så da coronakrisen ramte, gjorde jeg brættet op. Jeg havde pludselig tid til at bygge og istandsætte et nyt sted, og jeg solgte mit gamle sommerhus og købte et andet, som også er solgt i dag. Jeg er ret god til at bygge – og har blandt andet lavet tv-programmer om det, da jeg byggede verdens første FSC-certificerede træhus. Mine lejligheder og huse har været mine bedste investeringer, som har gjort det muligt at bo der, hvor jeg bor nu.
Signe Wenneberg bor nu i et hus i Hellerup, som hun selv har sat i stand, tæt på sin mor og sine to sønner.
”Det er mit endelige hjem. Jeg flytter ikke igen,” forsikrer hun.
Økonomisk omsorg
Selvom Signe Wenneberg nu er godt investeret i sin økonomi, så håber hun, at unge kvinder vil starte tidligere.
”Jeg tror, at det er vigtigt, at især kvinder sætter sig ind i deres økonomi. Man ved aldrig, hvad livet kan bringe af udfordringer. Og det er simpelthen for hårdt at have røde tal,” fortæller hun.
”Det er vel en form for selvomsorg at passe på sin økonomi og sikre sin alderdom. At tage hånd om sig selv. Start tidligere, sæt dig ind i tingene og brug dine penge på noget, du tror på – det giver dig frihed – ikke stress,” slutter hun.
Bedste investering:
Udover mit nuværende hus, så er det Zealand Pharma. Aktien er steget over 170 procent, siden jeg købte den tilbage i 2018. Og den købte jeg stort ind af – fordi jeg troede på den.
Værste investering:
Vestas. Den investering er stadig nede med over 60 procent, men jeg sælger ikke. Jeg tror stadig på den. Og jeg har næsten ingenting af den.
Næste investering:
I min journalistik arbejder jeg meget med fokus på nedrivningstruede ejendomme. Måske kommer jeg til at købe et sommerhus med mine sønner som en investering. Når der er uro på markedet, så smider mange mennesker sommerhuse – så det holder jeg øje med.