Analyser

Pengekassen har aldrig været mere fyldt

Billede
Containerskibsfarten har oplevet en gylden periode i kølvandet på corona, men fragtraterne er nu på vej ned. De gode tider har dog betydet, at pengekassen aldrig har været mere fyldt hos A.P. Møller – Mærsk og kollegerne i branchen. De står dermed med både trusler og muligheder.
Billede

Af
Peter Smed

Cand.polit. og investeringsrådgiver hos Solvent Invest

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Analysen har også været bragt i magasinet Aktionæren 9/2022.

Shippingbranchen er kendetegnet ved store udsving. Når det går godt, går det rigtigt godt, og når det går skidt, er der meget langt til bunden. De seneste par år har containerrederierne haft medvind fra en eksplosion i efterspørgslen efter fysiske varer under corona-nedlukningerne, men sorte skyer i form af faldende økonomisk vækst er begyndt at samle sig i horisonten. Lad os starte med at se på, hvordan prisen på søtransport, de såkaldte fragtrater, bestemmes.   

Fragtrater fastsættes forenklet set efter to modeller. Enten får kunden en såkaldt spotpris på at få transporteret en container fra A til B. Alternativt indgås en kontrakt på transport af for eksempel 1.000 containere fra A til B hver uge i de kommende seks måneder til fast pris. Mangel på kapacitet i perioden efter coronakrisen betød, at kunden, der var villig til at betale den højeste pris, fik sin container fragtet først. Dermed skød fragtraterne op og blev mangedoblet. Da omkostningerne ikke steg i samme takt, blev indtjeningen for containerrederierne mangedoblet.

Nye skibe på vej
Bagsiden af medaljen er, at når fragtkapaciteten på containerskibe ikke længere er knap, har rederierne et incitament til at lade prisen på den sidste ledige containerplads falde, da omkostningen ved at fragte en ekstra container stort set er nul. Det er det scenarie, der p.t. udspiller sig, og det betyder faldende fragtrater.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Læg dertil, at efter en række år uden større udvidelse af kapaciteten, er rederierne nu begyndt at bestille nye skibe til levering i de kommende år. Det vil også presse fragtraterne.

De nye skibe vil være langt mere miljøvenlige end de skibe, de erstatter, og mange vil have mulighed for at sejle på bioethanol. Dermed vil containerbranchens klimaftryk markant forbedres. Aktørerne med de mest klimavenlige flåder ligner fremtidens vindere, fordi der er stigende efterspørgsel efter klimavenlig fragt.

Mange ubekendte
I de seneste ti år er der sket en markant konsolidering i sektoren. Hvor de fem største aktører for ti år siden sad på 44 procent af den globale kapacitet, er andelen i dag steget til 65 procent. Med konsolideringen er det branchens håb, at markedet i højere grad er modnet, og udsvingene i fragtraterne derfor vil blive mindre. Det bliver interessant at se, om disciplinen er til stede og vil understøtte fragtraterne.

En krølle ved prisdannelsen er, hvordan kunder, der har indgået en fastpris kontrakt for de næste mange måneder, vil reagere, når spotprisen nu ligger markant lavere end den aftalte pris. Det naturlige for kunden vil selvfølgelig være at tage kontakt til containerskibsselskabet og forsøge at genforhandle kontrakten til en lavere pris. Indtil videre har topcheferne i både Mærsk og Hapag-Lloyd fastholdt, at deres kunder ikke skal forvente, at allerede indgåede kontrakter bliver genforhandlet.

Efter en række år med høj kapacitet, høje rater og høj indtjening, står containerrederierne over for en periode med vigende økonomisk vækst, faldende efterspørgsel, faldende fragtrater og udvidet kapacitet. Det vil ufravigeligt betyde et markant fald i indtjeningen. Det interessante spørgsmål bliver, hvor bunden er denne gang.

Peter Smed har ingen aktier i de to virksomheder.

Læs minianalyserne:

  1. Hapag-Lloyd: Kun containere, men mange af dem
  2. A.P. Møller - Mærsk: Det lyseblå rederi under forvandling