Analyser

"Hæderligt afkast alene fra udbyttet"

Billede
Billede

Af
Per Juul

direktør, Juul Value Invest

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Petrobras er et  brasiliansk olieselskab, der er delvist ejet af den brasilianske stat, som har en kontrollerende ejerandel. Det medfører en risiko for, at selskabet vil investere i projekter, der er urentable, men som har en samfundsmæssig eller politisk betydning.

Oven i det, har selskabet været belastet af korruptionsskandaler. Ledelsen (også den politiske i Brasilien) er dog udskiftet, og selskabet synes at være på en mere aktionærvenlig vej med reduktion af gælden og højere udbytter. Og så er aktien meget billig. P/E er blot 3,7 og årets forventede udbytte giver alene et direkte afkast på 19 procent. Det hører dog med, at den forventede indtjening i år er høj i historisk sammenhæng på grund af en høj oliepris.

Det kan meget vel fortsætte. Der har været investeret ganske lidt i nye felter i de seneste år, og opstår der en periode med højere efterspørgsel end udbud, kan prisen blive rigtigt høj – og høj i årevis. Men udviklingen over mod grøn energi kan også betyde lavere forbrug og lavere priser.

En høj oliepris vil være til skade for økonomien generelt og for de fleste virksomheder, da olie er en omkostning. Derfor kan en olieinvestering fungere som en slags forsikring, hvor man tjener på gyngerne, hvis man taber på karrusellerne.

Mange olieselskaber synes dog kun at være billige, hvis man tror på en høj oliepris fremadrettet. Men her synes Petrobras at kunne give et hæderligt afkast alene fra udbyttet – selv med væsentligt lavere indtjening og udbytte end nu.

Tilbage er der den politiske risiko – man risikerer i yderste konsekvens, at den brasilianske stat løber med det hele. Men Brasilien – og Petrobras – har også brug for udenlandske investeringer. Jeg tror ikke, de vil gøre det værre, end at der trods alt er en god sjat tilbage til de øvrige aktionærer. Så det ligner en attraktiv investering – men kun for en begrænset del af formuen.

 

Børskode
NYSE: PBR

ISIN
US71654V4086

www.
petrobras.com.br

Anbefaling
KØB


Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren, nyhedsbreve og/eller shareholders.dk.