Analyser

Vestas: Afgørende vending bør være på vej

Billede
Vestas antyder nu, at koncernen kan komme gennem krisen uden at skulle ændre på resultatforventningen for i år, men det er 2021, der for alvor skal vise, om den store vindmølleproducent kan vende tendensen med vigende indtjening - og kvartalsmeddelelsen giver ikke større klarhed.
Billede

Af
Morten A. Sørensen

Analytiker, Økonomisk Ugebrev

Man kan se kvartalsmeldingen fra Vestas som et symptom på dyberegående usikkerhed om selskabets fremtid. På den ene side suspenderer selskabet forventningerne til 2020. På den anden side meddeler det, at ”efter Vestas’ nuværende skøn vil det stadig være muligt at indfri de oprindeligt udmeldte forventninger til omsætning og EBIT-margin før særlige poster.”


På den baggrund er det måske ikke overraskende, at der blandt analytikere er betydelig usikkerhed om, hvad der kan ske ikke blot i 2020, men også videre frem.

Selv om Vestas’ omsætning siden 2016 er steget fra 10,2 mia. kr. til 12,1 mia. kr. i 2019, er EBIT faldet fra 1421 mio. kr. til 1004 mio. kr. og dermed er EBIT-marginen faldet fra 13,9 til 8,3 procent. Vil udviklingen i retning af faldende overskudsgrad vende?

Salgsmæssigt lægger Vestas stærkt ud i første kvartal, og koncernen fremstår mere robust over for viruskrisen, end vigtige konkurrenter gør. Omsætningen er steget 29 procent til 2,2 mia. kr., i kvartalet, mens Siemens Gamesa bruger viruskrisen som forklaring på et omsætningsfald på 8 procent.

Presset indtjening

Vestas’ indtjening blev dog presset kraftigt ned af logistiske vanskeligheder og flaskehalse, og EBIT-marginen blev på minus 2,4 procent. Hvor meget, der skyldes viruskrisen, er uklart. Siemens Gamesa melder mere direkte og klart ud og konstaterer en negativ COVID-19-effekt på 56 mio. euro i første kvartal.


Det skal gå godt resten af året, hvis Vestas i år virkelig skal indfri sine oprindelige forventning om en omsætning på 14-15 mia. kr. og en EBIT-margin på 7-9 procent. Og Vestas vil selv i dette interval kun stabilisere den tendens til faldende EBIT og faldende EBIT-margin, som har præget årene siden 2016, hvor marginen var oppe på 13,9 procent. Den stabilisering er vigtig, hvis tendensen til faldende overskudsgrad for alvor skal vendes i 2021.

Bliver 2021 vendepunktet?

Netop 2021 kan nu i højere grad end 2020 ses som et slags nøgleår for Vestas. Gennemsnitligt tror 20 analytikere, der følger Vestas, at marginen kan stige til 8,9 procent i 2021 og videre til 9,3 procent i 2022. Men vil det lykkes?

Målt på nettoresultatet bliver forskellen på de mest optimistiske og de mest pessimistiske analytikere meget stor – faktisk så stor, at optimisterne venter mere end et dobbelt så stort nettoresultat i 2021 og 2022 som pessimisterne. Den forskel er afgørende for, om Vestas-aktien med det aktuelle kursniveau kan anses for billig eller dyr.

Bliv medlem for kun 595;- årligt

Du får:

  • Vores digitale arkiv
  • 9 x Magasinet Aktionæren med post
  • Lokale arrangementer & events
  • Rabat på handel med aktier
  • Gratis hotline - kun for medlemmer
  • Rabat på kurser
  • Forbrugervejledning
  • Stærke medlemsrabatter
Læs mere Icon