• Foto: Copyright SAS
  Foto: Copyright SAS
27. august 2020 kl. 15.11
SAS: Er du klar til mere aktieturbulens?
SAS skal de kommende uger i gang med at samle de økonomiske stumper efter coronakrisen. Der er et politisk ønske, om at holde SAS flyvende, men investorerne skal ikke forvente et afkast i gængs investeringsmæssig forstand. Spørgsmålet er, om du er tilstrækkeligt klar over det?
Af Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

SAS er maksimalt presset

SAS er presset. Meget presset. Så presset, at havde det ikke været for to gavmilde stater - og dermed dig og mig - som skyder penge ind i selskabet for at dække den øjeblikkelige underbalance, ville SAS ikke være på vingerne i dag.

 

Selv om SAS flyver, er økonomien alt andet end flyvende. I forbindelse med det seneste regnskab, som – indrømmet og isoleret set - var en anelse bedre end frygtet, meddelte SAS, at de i løbet af regnskabsårets fjerde kvartal regner med at beflyve 30-40 procent af rutekilometerne.

Hvert andet sæde er tomt

En ting er, hvor mange fly SAS har i luften, hvilket skaber mulighederne for omsætning. Den differentierende faktor er reelt, hvor mange der er ombord, når turen går ud af startbanen. De seneste trafiktal fra juli måned har afsløret, at hvert andet sæde er tomt. SAS flyver altså ikke særlig meget, og de fly, som de trods alt har i luften, er kun halvt fyldte!

 

Pengekassen blev tømt for nogle måneder siden, og SAS er i finansiel armod og fattig som en kirkerotte. I en investeringskalkyle, vil markedsværdien af egenkapitalen være nul. Det kan synes og lyde mærkeligt med en aktiekurs på tæt på 5 DKK og en samlet aktieværdi på 1,8 mia.

Kronisk lav indtjeningsevne

Forskellen mellem de forsvundne værdier og den aktuelle børsværdi er investorernes viden om, at SAS ikke forsvinder helt. Politikerne har sværget og holder fast i en finansiel troskabsed over for SAS. De penge, som SAS ikke selv har, som de ikke selv tjener, og ikke selv har tjent tilstrækkeligt af de seneste 20 år, kommer staterne med.

 

Der er tale om en investering med en finansiel bagstopper, som dog ikke kan forhindre løbende og stadig større udvandinger, men hvor investorerne trods alt undgår at stå med en ”game-over” position i form af en konkurs.

Bølge af nye aktier på vej

Hvis du allerede er investeringspassager, skal du forberede dig på en ekstrem udvanding den kommende måned. Kassen er tom, og den skal fyldes op igen ved aktietegning. Det drejer sig ikke kun om udstedelse af nye aktier, men også om ombytning af gæld med aktier. Det er en del af aftalen og forudsætningen for, at SAS igen kan få lidt mindre turbulens i sin økonomi.

 

Værdierne skal fordeles på mange flere investeringshænder, og kapitaludvidelsen sker til en lav aktiekurs for at gøre den spiselig. Samtidig vil SAS få mange og nye aktieinvestorer, som slet ikke ønsker at eje aktier, men som er nødsaget til at acceptere, fordi ombytning af gæld til aktier trods alt er bedre, end at sidde med en værdiløs gældsfordring.

Lav aktiekurs forvirrer

Erfaringsmæssigt vil en lav aktiekurs appellere til investorer med fokus på den absolutte pris, det vil sige investorer, som opfatter den lave aktiekurs som et godt tilbud. Det vil øge det spekulative element i aktien yderligere.

 

Samtidig vil obligationsejerne, som nu formentlig er på vej til at blive aktionærer, lede efter den første og bedste mulighed for at søge mod række 17, hvor nødudgangen befinder sig. Det vil, så længe aktierne ikke er solgt, være en hurdle for kursstigninger.

 

Konverteringsvilkårene er endnu ikke endeligt fastlagte, men vil formentlig blive det i løbet af den kommende uge.

Aktieturbulens forude

Er du investor i SAS skal du forberede dig på mere aktieturbulens plus en omtrent 20-dobling af antallet af aktier plus en meget usikker fremtid, hvor SAS flyver for lidt og med for få.

 

Der bliver aktier nok til alle, og du bør ikke blive overrasket, hvis markedet bliver oversvømmet af tegningsretter til slut.

 

Per Hansen ejer ikke aktier i SAS.

 

Analyserne i Aktionæren og på Shareholders.dk er udtryk for skribentens vurdering af investeringen lige nu. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som læserne måtte pådrage sig ved at følge anbefalingerne.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: