Aktieudsigt

Uge 46: Næstsidste kvartalsregnskaber

Billede
Strømmen af kvartalsregnskaber er aftagende, men ugen byder dog på tal fra blandt andre Ambu, DFDS, NKT og SimCorp. USA's og Kinas præsidenter mødes ansigt til ansigt for første gang, men ellers er det småt med programsatte begivenheder.
Billede

Af
Jakob Due Jakobsen

Journalist, MarketWire

De ellers hårdt pressede aktiemarkeder har fået lidt medvind, efter at lavere end ventede inflationstal fra USA har givet øget håb om mindre rentestigninger fra USA’s centralbank. Forud for tallet var især de amerikanske teknologiaktier dog også kørt helt i kulkælderen som følge af fortsatte rentestigninger og et uafklaret midtvejsvalg.

G20-lederne mødes på Bali tirsdag og onsdag, men før mødet mødes Joe Biden for første gang som præsident ansigt-til-ansigt med den kinesiske præsident Xi Jinping. Mødet mellem cheferne for verdens to største økonomier ventes at løbe af stablen mandag, og formålet er bedre at forstå landenes prioriteter og intentioner hver især.

Regnskabssæsonen lakker mod enden, og på den danske scene byder den kommende uge på tal fra C25-selskabet Ambu samt Large Cap-selskaber såsom SimCorp, NKT og DFDS

Mandag

Den schweiziske høreapparatgigant Sonova, der er konkurrent til Demant og GN, er mandag morgen parat med regnskabet for sit forskudte halvår. Med danske briller er opmærksomheden dog ikke så stor, efter at de to danske børsnoterede konkurrenter for nylig har aflagt regnskab. Opmærksomheden vil primært være rettet mod forventninger til markedsudviklingen.

Tirsdag

Medicoselskabet Ambu ventes at præsentere ny strategi i forbindelse med tirsdagens regnskab for det forskudte regnskabsår 2021/22.

I starten af august nedjusterede endoskopselskabet forventningerne til den organiske salgsvækst og driftsmarginen efter en svagere end ventet start på det forskudte fjerde kvartal. I forbindelse med nedjusteringen meddelte administrerende direktør Britt Meelby Jensen, at hun fortsat ser engangsendoskopmarkedet som attraktivt, men erkender samtidig, at det tager længere tid end ventet at penetrere visse segmenter såsom duoendoskopi.

Ambu har i en lang periode været på dybt vand med syv nedjusteringer i træk og en fyringsrunde, der i foråret kostede 200 jobs. Selskabet har været fokuseret på vækst fremfor indtjening, men den balance kan blive justeret, udtalte Britt Meelby til Dagbladet Børsen i oktober.

Simcorp skuffede ved regnskabet for andet kvartal, hvor både omsætning, ordreindgang og driftsindtjening landede betydeligt under analytikernes forventninger.

Finanssoftwareselskabet har i første halvår været ramt af forsinkelser, der har betydet mangel på nye licensaftaler. Simcorp fastholdt prognoserne, men det er dog eksklusive ventede engangsomkostninger på 8-10 mio. euro relateret til omstruktureringsprogrammet for driftsmodellen. Det kommer oven i de tidligere annoncerede ekstraordinære omkostninger på 3-5 mio. euro til støtte af selskabets ukrainske medarbejdere og deres familier.

I slutningen af august fik Simcorp-aktien et løft på mere end 22 pct. efter rygter bragt af Dealreporter om, at flere selskaber har taget kontakt til rådgivere med det formål at købe og afnotere selskabet.

Køkkenproducenten TCM Group har pillet en del af overraskelsesmomentet ud af tirsdagens regnskab for tredje kvartal efter nedjusteringen i slutningen af oktober.

I løbet af tredje kvartal og især mod slutningen af kvartalet udviklede salgsmixet sig negativt med lavere B2C-omsætning end forventet, mens B2B-omsætningen trods tættere på forventningerne indeholdt en større andel af projektsalg med lavere margin, skrev topchef Torben Paulin i det foreløbige regnskab.

Æggebakkevirksomheden Brødrene Hartmann er også klar med tal for tredje kvartal, efter at andet kvartal viste omsætningsløft, markedsandele blev fastholdt og et ”hæderligt” resultat, hvilket blev hevet hjem trods store stigninger i inputpriserne.

Hartmann beskyttede indtjening og rentabilitet ved at imødegå omkostningsinflation og stigende priser på energi og genbrugspapir gennem fortsatte tiltag for at øge salgspriserne og reducere omkostningerne i andet kvartal.

Onsdag

Kabelselskabet NKT har allerede trukket en smule af overraskelsesmomentet ud af onsdagens regnskab for tredje kvartal, efter at selskabet i slutningen af september lancerede sin nye strategi Renew Boost samt fremlagde status for kvartalet.

Her blev det meddelt, at driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, ventes at blive lidt lavere end i samme kvartal sidste år, hvor driftsmarginen i Applications ventes lavere end i andet kvartal som følge af højere inputpriser. NKT-aktien har været godt kørende de seneste par år, idet den politiske støtte til den grønne agenda ventes at styrke udbygningen af vedvarende energi og elektrificering af samfundet.

Torsdag

Linjefartsrederiet DFDS opjusterede sine forventninger til omsætningsvæksten i år til omkring 40 pct. fra tidligere ventet omkring 35 pct. i forbindelse med regnskabet for andet kvartal.

Driftsindtjeningen var i april, maj og juni også bedre end ventet drevet af vækst i alle forretningsenheder og fremgang i passagerforretningen. Finanshuset RBC Capital så efterfølgende potentiale for yderligere indtjeningsvækst med et stigende antal passagerer, der bliver drevet af genopretningen efter corona.

Torsdag morgen leveres regnskabet for tredje kvartal.

Nilfisk kommer torsdag med sit endelige regnskab for tredje kvartal, efter at producenten af rengøringsmaskiner nedjusterede sine forventninger og kom med foreløbige tal for kvartalet i slutningen af oktober.

Nilfisk sænkede sine forventninger til marginniveauet i år, idet de midlertidigt var udfordret af lavere kapacitetsudnyttelse og af fortsatte problemer med tilgængelighed af reservedele efter ødelæggelsen af det amerikanske distributionscenter. Øget inflationspres fra råvarer blev i vid udstrækning opvejet af målrettede pristiltag, skrev Nilfisk.

Koncernen fremhævede, at marginniveauet blev forbedret i løbet af tredje kvartal, og at den udvikling ventes at fortsætte i fjerde kvartal.

Fredag

Den Europæiske Centralbanks topchef, Christine Lagarde, taler fredag formiddag klokken 9.30 ved Europæisk Bankkongres i Frankfurt.

Fredagen byder også på taler fra Bundesbank-chef og ECB-medlem, Joachim Nagel, samt chefen for den hollandske centralbank og ECB-medlem, Klaas Knot.

Den kinesiske e-handelsgigant JD.com er klar med regnskab før markedsåbning i USA. Aktien, der også er noteret på børsen i New York, har været under stort pres som følge af Kinas strenge covid-19-politik. På det seneste har Kina dog lempet lidt en smule på covid-reglerne.