Aktieudsigt

Uge 44: Regnskabsbonanza

Billede
Ugen bliver den travleste hvad angår kvartalsregnskaber fra de tunge danske børsselskaber. Der kommer tal fra blandt andre Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk, Vestas og Ørsted. Den amerikanske centralbanks rentemelding onsdag og USA's arbejdsmarkedsrapport fredag kan begge ventes at give skvulp i markedet.
Billede

Af
Jakob Due Jakobsen

Journalist, MarketWire

Stor dansk regnskabsuge kan blive overskygget af Fed

Den danske regnskabssæson går i den kommende uge ind i sin tungeste uge med hele otte selskaber fra børsens øverste hylde. Der vil især være fokus på regnskabernes sværvægtere såsom Novo Nordisk, Mærsk, Vestas og Ørsted og yderligere leveres også tal fra Novozymes, Netcompany, ISS og Jyske Bank.

Investorerne kan fortsat ikke helt finde ud af, hvilket ben de skal stå på, og aktierne bliver handlet op og ned i takt med forventningerne til centralbankernes rentebane. Onsdag ventes den amerikanske centralbank at fortsætte den aggressive linje med den fjerde renteforhøjelse i træk på 75 basispoint, og fokus vil især være på meldinger om forventningerne til de kommende rentemøder.

Ugen sluttes af med den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport.

Mandag

Danmark går over til vintertid natten til søndag, og da amerikanerne først overgår til vintertid søndag den 6. november, vil tidsforskellen til den amerikanske østkyst være reduceret til fem timer, hvilket betyder, at New York-børsernes åbningstid i den kommende uge er 14:30 til 21.

Desuden vil ugens amerikanske nøgletal lande en time tidligere end normalt.

Tirsdag

Der er udsigt til, at Jyske Bank leverer et regnskab for tredje kvartal, hvor den fortsatte turbulens på finansmarkederne vil trække indtægterne ned og måske resultere i en nedpræcisering af forventningerne til hele året.

Selve kernedriften ventes dog at vise fremgang. Analytikerne venter stigende nettorenteindtægter og stort set uændrede gebyrer.

Måske vil regnskabet fra Silkeborg-banken indeholde en præcisering af forventningerne til nettoresultatet for 2022 til den nedre ende af intervallet 3,0-3,4 mia. kr. Regnskabet lander tirsdag morgen.

Det overordnede amerikanske ISM-erhvervstillidsindeks for industrien vil tage opmærksomhed tirsdag eftermiddag, hvor økonomerne i opgørelsen for oktober venter et fald til 50,0, der indikerer skillelinjen mellem stigende og aftagende aktivitet. Tallet for september var 50,9.

Opgørelsen sidste måned viste et større end ventet fald, hvilket var med til at sætte gang i spekulationer om en mindre aggressiv centralbank og deraf følgende lavere renter og højere aktiekurser.

Onsdag

Novo Nordisk har givet det næsthøjeste afkast blandt aktierne i det danske C25-indeks, kun overgået af Jyske Bank. Novo Nordisk-aktien agerer sikker havn i et recessionsskræmt aktiemarked.

Onsdag morgen aflægger Danmarks største selskab målt på markedsværdi sit regnskab for tredje kvartal, efter at et ellers bedre end ventet regnskab for andet kvartal blev skæmmet af negative meldinger om vægttabsmidlet, Wegovy.

Den ene skuffelse gik på leveringsproblemer i USA, og her ser finanshuset Jefferies risiko for, at de kan trække endnu længere ud. Den anden skuffelse vedrørende Wegovy var, at investorerne skal vente omkring et års tid på yderligere data fra et hjerte-kar-studie med vægttabsmidlet.

Regnskabet for andet kvartal landede før planlagt, da medicinalgiganten opjusterede sine forventninger drevet af en bedre end ventet udvikling for Ozempic samt valutamedvind.

A.P. Møller – Mærsk aflægger sit regnskab for tredje kvartal onsdag morgen. Aktien har været under pres siden starten af året, idet investorerne har udsigt til et rekordresultat i år, men kan se frem mod overkapacitet og markant lavere overskud i de efterfølgende år.

Bekymringerne har sammen med recessionsfrygt sendt aktien mere end 30 pct. ned siden årsskiftet. 19 ugers uafbrudt fald i SCFI-spotrateindekset til det laveste niveau siden november bidrager heller ikke til den gode stemning.

Vestas ventes i tredje kvartal fortsat have været ramt af udfordringer i forsyningskæden og fortsat høje råvarepriser. Til gengæld betyder et højere aktivitetsniveau kombineret med, at salgsprisstigningerne nu så småt begynder at påvirke omsætningen, at indtjeningsniveauet bør være væsentligt bedre end i første halvår 2022, vurderer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen forud for regnskabet. Regnskabet for juli, august og september lander onsdag morgen.

Sydbank må i tredje kvartal forventes at have kunnet draget fordel af de højere renter og dermed også en forbedring i nettorenteindtægterne. Konverteringsbølgen kan også have hjulpet bankens gebyrindtægter.

Ugens klart største makroøkonomiske begivenhed løber af stablen onsdag aften klokken 19 med rentemeldingen fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Her ventes rente hævet med 75 basispoint for fjerde møde i streg til 3,75-4,00 pct., idet centralbanken forsøger at få bugt med den højeste inflation i fire årtier.

På det seneste er forventningerne til, hvor renten vil toppe kommet lidt ned, efter at Wall Street Journal bragte en kommentar fra avisens økonomiske chefreporter, hvor han mener at vide, at den amerikanske centralbank overvejer hvordan og hvorvidt, den kan kommunikere, at der kommer et mindre renteløft end 75 basispoint til december.

Torsdag

Ørsted skuffede på driftsindtjeningen i andet kvartal, da divisionen for havvindmølleparker, Offshore, landede betydeligt lavere end ventet. Ørsted var i kvartalet ramt af "ineffektive" og større afdækninger end nødvendigt - inklusive en senere end ventet idriftsættelse af møllerne i projektet Hornsea 2, samt lavere vindhastigheder end normalt.

Fokus vil i forbindelse med torsdagens regnskab for tredje kvartal være på eventuelt bedre afdækningerne samt på vindhastighederne.

Novozymes er også klar med sit endelige regnskab for tredje kvartal torsdag morgen, hvor en del af spændingen dog er pillet ud, efter at enzymkoncernen opjusterede sine forventninger og kom med foreløbige tal for kvartalet i starten af oktober.

Salgsvæksten i Bioenergy landede et godt stykke over det ventede, mens både Vaskemidler, Føde- og Drikkevarer samt Sundhed og Landbrug, Dyrefoder og Ernæring skuffede.

Serviceselskabet ISS ventes i tredje kvartal at have fortsat det gode momentum, idet der drages fordel af tilbagevenden til kontorerne, hvilket primært hjælper den nordamerikanske forretning.

Torsdag morgen leverer ISS sin markedsopdatering for tredje kvartal, hvor Danske Bank venter en organisk omsætningsvækst på 4,6 pct., hvilket er lidt under konsensus på 6,1 pct. som følge af en lavere indtægtsbase, idet corona-relaterede indtægter ventes at være lavere.

Netcompany har været den dårligst performende C25-aktie i år med et fald på mere end 60 pct., efter at IT-selskabet blandt andet skuffede ved regnskabet for andet kvartal, hvor både omsætning og driftsindtjening landede under det ventede. Yderligere var meldingen om, at et ekstraordinært højt sygefravær har presset marginen med til at skabe bekymringer og sende aktien nedad. Torsdag morgen aflægges regnskabet for tredje kvartal.

D/S Norden har allerede trukket en smule af spændingen i torsdagens regnskabsmeddelelse for tredje kvartal ud, efter at rederiet opjusterede sine forventninger i starten af oktober. Det var femte opjustering i år, så der nu ventes et resultat efter skat på 560-640 mio. dollar mod 210-280 mio. dollar ved regnskabet for 2021.

Fredag

Fredag er dagen for den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober. Mange betegner det som månedens vigtigste nøgletal, da det giver et fingerpeg om tilstanden på jobmarkedet i verdens største økonomi.

Fokus er sædvanligt på jobskabelsen, men også udviklingen i lønningerne og arbejdsløshedsprocenten er centrale størrelser i rapporten. Her venter økonomerne et fald i jobskabelsen uden for landbruget til 200.000 fra 263.000 i august samtidig med, at arbejdsløsheden ventes at stige til 3,6 pct. fra 3,5 pct.

Hvis ledigheden stiger mere end ventet kan det give den amerikanske centralbank, der har proklameret sin dataafhængighed, lidt større albuerum til at afvige en smule fra den meget høgeagtige pengepolitiske linje.