Aktieudsigt

Uge 26: Aquaporin indtager børsen

Billede
Sommerferien venter lige rundt om hjørnet og der er langt mellem de planlagte selskabsmeddelelser. Faktisk skal vi til udlandet, hvor Hennes & Mauritz rapporterer torsdag.

Det danske aktiemarked bliver beriget med endnu et selskab på mandag, når producenten af vandrensningsudstyr, Aquaporin, får sin børsdebut.
Billede

Af
Jakob Due Jakobsen

Journalist, MarketWire

Sommerferien står for døren herhjemme, og der er dermed udsigt til lavere handelsaktivitet og mere tid mellem de selskabsrelaterede nyheder.

På den makroøkonomiske scene fortsætter tingene dog i sin vante gænge, og det betyder, at første hverdag i måneden byder på den amerikanske ISM-erhvervstillid, og første fredag byder på den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport.

En markant bedre end ventet udvikling i det amerikanske jobmarked kan igen både øge frygten for overophedning af økonomien og bekymringerne for en stramning af pengepolitikken.

På internationalt plan vil opmærksomheden også blive rettet mod et møde hos OPEC+ og et møde i OECD, hvor der på sidstnævnte møde vil blive diskuteret en international virksomhedsskat.

Under de hjemlige himmelstrøg vil vandrensningsselskabet Aquaporin have første dag på børsen i København.

Mandag

Vandrensningsselskabet Aquaporin, der beskæftiger sig med ny teknologi - en biologisk proteinbaseret membran - til rensning af vand, har første handelsdag på børsen i København. Aquaporin får med børsnoteringskursen på 173 kr. per aktie en markedsværdi på 1,7 mia. kr.

Aquaporin er etableret af nuværende topchef Peter Holme Jensen i 2005, og selskabets ide er at styrke bæredygtigt forbrug af vand. Til det formål har Aquaporin udviklet en filtreringsteknologi, som nu meldes klar til kommercialisering. Provenuet fra udbuddet af nye aktier skal bruges til at styrke det nye strategiske kapitel.

Det seneste regnskab for 2020 viser en omsætning på 5,5 mio. kr. og et underskud efter skat på 123,4 mio. kr. For 2024 har Aquaporin en ambition om at nå en omsætning på cirka 450 mio. kr. Samtidig skal driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, gå i plus.

Tirsdag

Markedsdeltagerne vil tirsdag eftermiddag kigge mod USA og opgørelsen for forbrugertilliden fra Conference Board. I opgørelsen for maj blev det til et større end ventet fald, hvilket primært skyldtes et dyk i forventningerne til fremtiden, mens en forbedring i vurderingen af den nuværende situation fortsat understøtter analytikernes forventning om en fantastisk økonomisk vækst inden midten af i år. I opgørelsen for juni venter analytikerne en lille stigning til 118,5 fra 117,2 i maj.

Onsdag

Den amerikanske dagligvareproducent General Mills, der blandt andet står bag morgenmadsproduktet Cheerios og isen Häagen-Dazs, er onsdag før amerikansk åbning klar med sit regnskab for det forskudte fjerde kvartal. General Mills fortalte i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, at ændringerne i forbrugeradfærd drevet af coronapandemien vil resultere i en vedvarende høj forbrugerefterspørgsel efter fødevare i hjemmene i forhold til niveauet før pandemien.

Analytikere fra Bloomberg News venter dog, at det organiske salg kan dykke med mere end 9 pct. i kvartalet, idet selskabet er oppe imod et svært sammenligningsgrundlag under toppen af coronapandemien sidste år, hvor nedlukningerne medførte et stort forbrug af fødevare, der skulle konsumeres i hjemmet.

Den amerikanske hukommelseschipproducent Micron Technology aflægger i det amerikanske eftermarked regnskab for sit forskudte tredje kvartal. Mikrochipproducenterne har været flyvende det seneste år, men de seneste måneder har stået på en mindre korrektion for Micron-aktien.

Nogle analytikere er bekymrede for, at svaghed i PC-salget kan ramme blandt andet Micron samt Intel og AMD. Derfor kan efterspørgselssituationen blive et af hovedpunkterne i forbindelse med regnskabet. 

Onsdag eftermiddag vil opmærksomheden blive rettet mod ADP-rapporten over det private amerikanske jobmarked. I opgørelsen for maj blev det til en stigning på 978.000 job, hvilket var den største stigning siden juni 2020, og det afspejlede en stor stigning i ansættelser inden for fritid- og servicesektorerne. For juni 2021 venter analytikerne dog næsten en halvering til en jobskabelse på 495.000 job.

Torsdag

Den amerikanske ISM-erhvervstillid for fremstillingssektoren overraskede positivt i opgørelsen for maj, hvor det blev en lidt større end ventet stigning til 61,2 fra 60,7 for måneden forinden.

Det kom dog efter en meget skuffende opgørelse for april, hvor det blev til et uventet fald til 60,7 fra 64,7, der var det højeste niveau i 37 år. Udviklingen i maj var drevet af en stærkere end ventet vækst i ordrerne, som fabrikkerne har svært ved at opfylde som følge af udbudsbegrænsninger og mangel på arbejdskraft.

Organisationen af Olieeksporterende Lande, OPEC, og allierede olieproducerende lande som Rusland - samlet kendt som OPEC+ holder torsdag et ministerielt møde via videokonference. Oliepriserne er stigende og har nu passeret det højeste niveau i to år på 75 dollar for en tønde, alt imens efterspørgslen er i bedring. Det har skabt frygt for oliepriser på over 100 dollar per tønde, og olieforbrugerne håber på en hjælpende hånd fra OPEC. Forventningen blandt markedsobservatører lyder på en produktionsforøgelse i en eller anden afskygning.

Den svenske modetøjsgigant Hennes & Mauritz er torsdag morgen parat med sit regnskab for det forskudte andet kvartal, efter at selskabet i midten af juni aflagde tal for salget i kvartalet, der var lidt svagere end ventet. Til gengæld tog analytikerkorpset godt imod meldingen om en salgsvækst i de første 13 dage af juni på 35 pct., hvor konsensus lød på 17 pct. for hele tredje kvartal.

H&M fortalte, at de fleste markeder, som selskabet opererer på, fortsat er underlagt restriktioner og per 13. juni er 180 butikker midlertidigt lukket. Til gengæld blev det pointeret, at onlinesalget fortsætter med at udvikle sig godt.

Fredag

Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport vil fredag eftermiddag tage stor opmærksomhed på markederne, idet et overophedet arbejdsmarked kan være med til at få den amerikanske centralbank til at rulle sine stimulusforanstaltninger tilbage for at tøjle den hastigt stigende inflation.

I opgørelsen for maj faldt jobskabelsen uden for landbruget mere end ventet, mens ledigheden faldt en spids mere end ventet. Faldet i ledigheden kom dog på baggrund af et dyk i arbejdsstyrkedeltagelsen, hvilket signalerer, at nogle kan have droppet helt ud af arbejdsmarkedet.

I opgørelsen for juni, der præsenteres fredag klokken 14.30, venter analytikerne en mindre forbedring i jobskabelsen efter den mindre skuffelse for maj.