Aktieudsigt

Uge 24: Rentemøde i Fed sætter ugens dagsorden

Billede
Det er småt med selskabsspecifikke nyheder i øjeblikket, så de overordnede økonomiske temaer dominerer. Rente og inflation er i centrum, og meldingerne efter onsdagens møde i den amerikanske centralbank, Fed, kan få stor betydning, også for aktiemarkederne.
Eneste danske selskab med regnskabstal denne uger er Agat Ejendomme.
Fra udlandet kommer tal fra blandt andre Hennes & Mauritz, Adobe, Oracle og Tesco.
Billede

Af
Jakob Due Jakobsen

Journalist, MarketWire

Kan Fed og Powell modstå inflationspresset?

Priserne har været på himmelflugt i flere måneder, og priser på alt fra råvarer til containertransport har nået rekordniveauer som følge af blandt andet udbudsbegrænsninger forbundet til coronapandemien. Den hastigt stigende inflation vil blive et af de helt afgørende punkter i forbindelse med onsdagenes meldinger fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, der bliver ugens helt store makroøkonomiske begivenhed.

Mandag

Agat Ejendomme var hårdt ramt af covid-19-pandemien i regnskabsåret 2020/21, der bød på et trecifret millionunderskud.

Mandag er ejendomsselskabet parat med tal for det forskudte første kvartal, hvor fokus vil være på, om genåbningen i de seneste måneder har forbedret forretningen for selskabets ejendomme, der består af butiksejendomme og primært shopping- og outletcentre, som har været lukket ned i adskillige uger i årets løb.

Agat Ejendomme har været ramt af fortsatte fald i værdiansættelserne af butiksejendomme, samt af at lejeindtægterne, særligt den omsætningsbestemte del, i koncernens ejendomsportefølje har været væsentlig under forventet, skrev Agat i forbindelse med årsregnskabet.

Tirsdag

Den svenske modetøjsgigant Hennes & Mauritz er tirsdag morgen parat med salgstal for det forskudte andet kvartal, efter at den spanske konkurrent Inditex i sidste uge leverede et lidt bedre end ventet salg for sit forskudte første kvartal.

Inditex, der blandt andet ejer Zara-butikkerne, meldte om en vækst på 102 pct. i salget i butikker og online i perioden 1. maj til 6. juni i forhold til samme periode sidste år, hvor selskabet var hårdt ramt af corona.

Den amerikanske databasesoftwarekoncern Oracle leverer tirsdag efter lukketid regnskab for det forskudte fjerde kvartal, hvor stærke it-udgifter ifølge Bloomberg News ventes at drive en beskeden stigning i applikationssegmentet.

De seneste regnskaber fra Salesforce.com, Workday og Vmware indikerer, at kunder bruger mere på softwareprodukter, hvilket kan hjælpe Oracles applikations softwareportefølje mere end selskabets infrastrukturprodukter.

Onsdag

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, afslutter onsdag aften sit todages rentemøde med rentemeldinger. Her ventes renten at blive fastholdt i intervallet 0,00 til 0,25 pct.

Inflationen har været på himmelflugt de seneste måneder, men centralbanken har været forenet i at kommunikere, at stigningen er midlertidig. Der ses blandt andet på lønpresset, prisstigninger, og hvor svært virksomheder har ved at skaffe arbejdskraft, for at bestemme om det er midlertidig inflation, eller om der er tale om en anden inflationsdynamik.

Hvis det er en mere permanent form for inflation, så skal den amerikanske centralbank stramme den lempelige pengepolitik ved at hæve renten. I sidste uge viste de amerikanske forbrugerpriser en stigning på 5,0 pct. i maj, hvilket er det højeste tempo siden halvfemserne, og dermed fortsatte inflationen opturen efter årsstigningstakten på 4,2 pct. i april.

Klokken 20.30 indtager centralbankens førstemand, Jerome Powell, scenen ved den efterfølgende pressekonference, hvor han vil skulle svare på spørgsmål om, hvornår obligationsopkøbsprogrammet rulles tilbage.

Torsdag

Adobe Systems fremlægger torsdag aften regnskab for andet kvartal, hvor softwareselskabets salgsvækst ventes at bremse op, idet virksomheder skærer i markedsføringsbudgetterne under coronapandemien, og som følge af den større usikkerhed.

Adobes softwaretilbud er ifølge finanshuset Mizuho guldstandarden inden for indhold, forbrug og samarbejde, og finanshuset ser også softwareselskabet som rigtig godt positioneret til at drage fordel af den digitale transformation, hvilket er en trend, der ventes at have medvind i adskillige år.

Fredag

Den amerikanske krydstogtoperatør Carnival er fredag parat med sit regnskab for det forskudte andet kvartal, hvor fokus er på udsigterne efter den store ødelæggelse, som coronakrisen har medført.

Pendulet er i gang med at svinge den anden vej nu med den øgede efterspørgsel efter rejse- og fritidsoplevelser, hvor Carnival planlægger at sejle gæster fra Galveston i Texas fra den 3. juli. Mangel på arbejdskraft, lønpres, genopstartsomkostninger og leveringskædeproblemer udgør dog modvind.

Den britiske supermarkedsgigant Tesco er parat med salgstal for det forskudte første kvartal. Tesco fortsætter med at tabe markedsandele til de fremadstormende tyske discountkæder Lidl og Aldi, der ifølge den seneste opgørelse fra Nielsen kunne fremvise vækst i 12 uger frem til 22. maj på henholdsvis 17,3 og 9,5 pct. Til sammenligning tabte Tesco 2,3 pct. i samme periode.