Aktieudsigt

Uge 22: Arbejdsmarkedsrapport fra USA tager opmærksomheden

Billede
Regnskabssæsonen for første kvartal er stort set overstået for selskaberne på børsen i København, og i udlandet byder ugen blandt andet på forskudte regnskaber fra en række amerikanske selskaber inden for teknologisegmentet.
Billede

Af
Jakob Due Jakobsen

Journalist, MarketWire

Mikrochipinvestorerne vil kigge mod torsdagens regnskab fra Broadcom, og softwareinvestorerne vil kigge mod regnskabet fra Splunk.

I fraværet af regnskaber fra toneangivende virksomheder vil fokus primært være på økonomiske nøgletal fra USA. Her vil investorerne især se efter mere positive vinde i tirsdagens ISM-erhvervstillid og fredagens arbejdsmarkedsrapport efter skuffelserne i opgørelserne for april.

Mandag

Det kan blive en stille europæisk dag på kontoret uden amerikansk og britisk deltagelse, idet amerikanerne holder fri med Memorial Day, som afholdes den sidste mandag i maj. De britiske markeder er også lukket med den såkaldte forårs bankhelligdag.

Tirsdag

Olie- og olieaktieinvestorerne vil tirsdag holde øje med meldingerne fra Opec+-mødet. Her vil opmærksomheden blandt andet være på meldinger om mulige olieproduktionsforøgelser. Iran kan blive den store svingfaktor i den globale olieforsyning, hvis atomaftalen kommer på plads, og landet kan øge sin olieeksport. De olieproducerende lande sætter deres lid til, at stigende efterspørgsel i blandt andet Asien kan sørge for, at markederne kan absorbere mere af den iranske olie.

Den amerikanske ISM-erhvervstillid for fremstillingssektoren skuffede markant i opgørelsen for april, da den uventet faldt til 60,7 fra 64,7, der var det højeste niveau i 37 år. Her havde økonomerne ifølge Bloomberg News ventet en stigning til 65. Vedvarende forsyningsudfordringer holder et ellers robust momentum tilbage i produktionen i fremstillingssektoren, hvilket fører til rekordstore ordrebøger og stigende råvarepriser. Tirsdag klokken 16 leveres opgørelsen for maj, hvor økonomerne venter en forbedring til 61.

Onsdag

Den amerikanske centralbank er kl. 20 aktuel med økonomiundersøgelsen Beige Book, hvor de tolv centralbankkontorer i landet har indsamlet materiale til beskrivelse af økonomiens situation. Beige Book bruges, som opvarmning til rentemødet hos centralbanken.

Splunk, der udvikler analysesoftware, er onsdag klar med sit regnskab for det forskudte første kvartal. Splunk har haft en svær periode på børsen i det seneste trekvarte år, hvor aktien er blevet tæt ved halveret, idet selskabet blandt andet står over for øget konkurrence, prisændringer og en overgang af kundebasen til Splunk Cloud Platform. Splunk fik også en på trynen i midten af april, da selskabets teknologichef trådte tilbage.

Torsdag

Mikrochipkoncernen Broadcom, der blev opkøbt af Singapore-baserede Avago i 2015, er parat med sit regnskab for det forskudte andet kvartal. Broadcom-aktien har været godt kørende det seneste år, selvom chipproducenten ikke helt har kunnet følge med flere af de andre store mikrochipproducenter. Finanshuset JPMorgan vurderer, at Broadcom kan komme til at producere kunstig intelligens/deep learning-chips for Googles moderselskab, Alphabet.

Lululemon Athletica er en af succeserne i detailsektoren, og torsdag er den canadiske sportstøjproducent klar med sit forskudte regnskab for første kvartal. For nogle uger siden lancerede selskabet sit ”Like New” genbrugsprogram i Californien og Texas, der giver kunderne mulighed for at bytte brugt tøj. Det vurderes ifølge finanshuset Piper Jaffray at være en god måde at få yngre kunder, der har adopteret second hand-shopping, ind i butikken.

Fredag

Den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport skuffede voldsomt i forhold til markedets forventninger i opgørelsen for april. Her faldt jobskabelsen uden for landbruget 266.000 fra nedreviderede 770.000 i marts, hvor økonomerne ventede en jobskabelse på knap 1 mio. På grund af den store skuffelse i april afventes fredagens arbejdsmarkedsrapport for maj med spænding.

Økonomerne ser indtil videre ingen indikationer på, at det økonomiske opsving i USA er ved at blive afsporet, og de venter for maj en jobskabelse uden for landbruget på 620.000 og et fald i ledigheden til 5,9 pct. fra 6,1 pct. Frygten for stigende inflation er dog det store tema i øjeblikket, så en skuffelse kan være med til at holde de lange renter nede.  

De såkaldte meme-aktier har taget mange overskrifter i 2021, og fredag leverer en af de mest omtalte regnskab. Gamestops aktie er mere end tidoblet siden årsskriftet, idet private investorer har kørt kortspekulanter over ved at handle kurserne op. Privatinvestorer på blandt andet internetforummet Reddit har købt op i aktier, der har en høj andel af short.

Gamestop havde indtil for kort tid siden kun fysiske butikker, og det blev af hedgefonde ikke set som fremtiden, hvilket fik dem til at satse på kursfald. Det har i perioder udløst et såkaldt "short squeeze", hvor kortspekulanterne blev tvunget til at dække deres tab af ved at købe aktier, som pressede kurserne op.