Investorviden

Alt, du skal vide om udbytter

Billede
Aktieudbytte er en naturlig og integreret del af aktieinvestering. ”Udbytte” er dog ikke blot udbytte. Det er ikke en gavebod, men derimod en måde, hvorpå et selskab udlodder en del af det løbende driftsoverskud til sine ejere.
Billede

Af
Per Hansen

Investeringsøkonom, Nordnet

Udbyttesæsonen får altid meget opmærksomhed. Det betyder nemlig, at selskaberne sender penge tilbage til ejerne – altså aktionærerne. Jeg har i årenens løb fået mange spørgsmål om, hvordan det nu lige er med udbytter. Derfor har jeg her beskrevet alt det, som er væsentligt at vide for de fleste investorer.

Udbytte er først og fremmest disponering af årets overskud…

… og ikke en gave. Det er ikke noget, som selskaberne deler ud til sine ejere for at få flere likes, god medieomtale eller for at få flere til at interessere sig for en aktie. Nej, udbytte er først og fremmest en måde, hvorpå et selskab kanaliserer en andel af årets overskud til aktionærerne.

Investorerne er så glade for udbytte, at nogen får indtryk af, at udbyttet er noget ekstra. Men det er ikke helt sådan, man bør se på udbytter. For efter et selskab har overført udbyttepenge til investorerne, er der færre penge i kassen. Egenkapitalen er blevet mindre, svarende til udbetalingen af udbytte. Og det betyder, at aktiekursen falder.

Det er helt logisk og naturligt på samme måde, som det ikke er muligt at blæse og have mel i munden på samme tid. Udbytte + lavere aktiekurs, eller højere aktiekurs før udbytte.

Eksempel: Sådan påvirker udbytte kursen på en aktie efter x-dagen

  • Aktiens kurs før generalforsamling: 100
  • Udbytte vedtaget på generalforsamling: 5 kr. pr. aktie
  • Aktiekurs dagen efter generalforsamling og fordeling af udbytter: 95

Bemærk, at aktiekursen naturligvis kan blive påvirket yderligere af de beslutninger, der træffes på generalforsamlingen, eller af andre faktorer, som altid påvirker aktier. Dette er blot et tænkt eksempel, som viser, hvordan kursen vil udvikle sig, hvis vi ser bort fra alle andre faktorer.

 

Sådan skal du gøre for at få del i udbyttet

Et af de spørgsmål, som igen og igen forvirrer investorerne, er, hvornår man skal eje aktier i et selskab for at have ret til at modtage udbyttet. Reglerne er klare og simple og fortjener en gentagelse: For at få del i udbyttet skal du eje aktien dagen før x-dagen, som oftest er på dagen for generalforsamlingen, når det drejer sig om årligt udbytte.

Læs den originale artikel fra Nordnet.