
Er Novo-aktien billig nu?

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktieanalyser hver uge.
Aktier er hverken dyre eller billige. Når nogen beskriver en bestemt aktie som billig, ligger der som regel implicit en forventning om, at sandsynligheden for at netop denne aktie stiger, er større end den er for andre aktier. Omvendt, hvis den beskrives som dyr.
Men hvis sandsynligheden for, at aktien stiger, var højere, ville det afspejle sig i kursen. Det er den samlede sum af forventninger til en akties indtjening, som bestemmer kursen – hvis altså markedet er effektivt. Det er det for langt de fleste børsnoterede aktieselskaber.
Når Børsen i denne uge i en analyse reflekterer over, om Novo Nordisk-aktien er billig, mener jeg, at diskussionen bør tages ud fra en helt anden præmis.


LÆS OGSÅ: Thorleif Jackson tror på Novo-aktien - læs analysen
Bedre spørgsmål til din aktieportefølje
Spørgsmålet er ikke om aktien er billig, for det er ret beset noget vrøvl (jf. ovenstående). Det bedre spørgsmål er, hvor mange Novo-aktier du bør have i din portefølje, og om selskabet stadig har en sund forretningsmodel.
For et år siden kunne du have spurgt dig selv, om Novo-aktien var blevet for dyr – men det spørgsmål er lige så dårligt. Det gode spørgsmål er nu, som for et år siden, fylder Novo Nordisk-aktier for meget (eller for lidt) i din portefølje? Det må mange investorer svare ja til – dengang som nu.
Prisen for at tjene en krone
Prisen for en krones indtjening i Novo Nordisk (P/E-værdien) er selvfølgelig også interessant. Hvordan ser den aktuelle (28. april 2025) P/E-værdi på knap 15 kr. ud i en historisk kontekst?


P/E-værdien på Novo Nordisk var historisk høj i 2024 og meget højere end på de fleste andre aktier i markedet. Det er altid et faresignal for spekulative aktieinvestorer.
På længere sigt er det dog vigtigere at få svar, på om Novo Nordisk stadig har en sund virksomhed med en levedygtig forretningsmodel.
I lighed med andre investeringsrådgivere vurderer jeg, at Novo Nordisks’ forretningsmodel er sund og levedygtig. Jeg supplerer dog (som jeg har gjort det i årtier) med den tilføjelse, at aktien ikke bør fylde for meget i din portefølje.
LÆS OGSÅ: Efter store kurstæsk: Køber 13 nye aktier
Tilpas din risiko løbende
Når en enkelt aktie mister 60 % af sin kursværdi, rammer det investorer med høj eksponering hårdt. Det gælder for Novo Nordisk-aktien og enhver anden aktie.
Derfor er det afgørende at bevare en veldiversificeret portefølje ved løbende at rebalancere risikoen. Det gør du ved at sælge aktivtyper og papirer, der er steget og købe aktivtyper og papirer, der er faldet for at opretholde den risiko, du har valgt i porteføljen.
Det er svært at tage beslutningen om at sælge en aktie, der er steget meget gennem lang tid, som det var tilfældet med Novo-aktien, men det kan være nødvendigt.
En billig og effektiv måde at sikre god spredning og stabil risiko i porteføljen er ved at investere i indekserede investeringsforeninger eller ETF’er.
Det, du kan lære af Novo-aktiens op- og nedtur, er ikke, om den var dyr, eller om den er billig nu. Pointen er, at du skal være opmærksom på, hvor meget dine forskellige aktier fylder i din portefølje, og at du løbende skal tilpasse dine beholdninger. Det gælder for aktier i selskaber med gode forretningsmodeller og alle dine øvrige værdipapirer. Sådan opretholder du, den risiko du ønsker i din portefølje.
Abonner på vores Youtube-kanal her:
Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. De nævnte aktier er ikke købsanbefalinger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved køb.