Analyser

Hvad sker der med aktierne når vi får vaccinerne?

Billede
Rusland skulle efter sigende have en corona-vaccine på vej. Vi kender ikke effekten, men en eller anden dag kommer der en vaccine, og hvem vil til den tid bliver aktiemarkedets vindere og tabere. Det er muligvis ikke dem, du tror. Læs hvorfor Vladimir Putin og Sputnik V måske er den største risiko for det danske aktiemarked.
Billede
Frank Hvid Petersen

Af
Frank H Petersen

Cand. polit., Økonomisk kommentator

Over hele verdenen venter politikere, indbyggere og investorer spændt på, hvornår der kommer en vaccine imod COVID 19. Der er bred enighed blandt investorer om, at en sådan nyhed vil være meget positiv for aktiemarkederne over hele verdenen. Men paradoksalt nok kan det vise sig at være negativt for store dele af det danske aktiemarked, herunder en sværvægter som Novo Nordisk, der kan blive ramt dobbelt.

Lige nu er der, ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO, 165 forskningsforsøg i gang i jagten på en COVID 19-vaccine. Endnu er det meget usikkert, hvor længe der går, inden en vaccine er fundet og klar til at blive produceret i tilstrækkeligt store mængder og distribueret globalt.

Så sent som i denne uge meddelte den russiske præsident Vladimir Putin, at Rusland vil have en vaccine, kaldet Sputnik V, klar i løbet af meget få måneder. De fleste eksperter er dog tvivlende overfor udmeldingen og forventer, at der går over et år endnu, men det kan i bedste fald gå endnu hurtigere.

Når meddelelsen om en vaccine en dag rammer finansmarkederne, vil det sandsynligvis sætte flere bevægelser i gang, og de er ikke alle sammen positive for danske aktier - og slet ikke en aktie som Novo Nordisk.

I nedenstående korte analyse antages det også, at der ikke er nogen forbehold i forbindelse med vaccineudmeldingen, for eksempel om begrænsede mængder, behov for løbende vaccinering, begrænset beskyttelse eller lignende 

Cykliske aktier vil stige

For det første vil investorerne tænke, at fundet af en vaccine vil give et markant rygstød til verdensøkonomien, fordi mange begrænsninger af vores færden og økonomiske ageren vil forsvinde. Det øger væksten i verdensøkonomien og gavner indtjeningen i de mest konjunkturfølsomme selskaber, især dem som er direkte ramt af coronasmitten på deres forretning.

Det vil derfor skabe en rotation i markedet ind i cykliske aktier og selvfølgelig især ind i de aktier, der har været hårdest ramt af nedlukningen. Det er brancher som luftfart, rejseselskaber, hoteller, banker og producenter af diverse kapitalgoder. Kurserne kan få et ekstra løft af, at det ifølge Bank of America er nogle af de brancher, der lige nu shortes allermest af hedgefonde.

Herhjemme vil der især være kursløft til luftfartsaktier som SAS, shippingaktier som AP Møller, banker som Danske Bank og Jyske Bank samt Carlsberg, som er ramt af lukning af restauranter, barer og cafeer. Men da disse aktier fylder relativt lidt i et dansk aktiemarked med en overvægt af defensive og ikke-konjunkturfølsomme selskaber, vil andre aktiemarkeder, som de tyske og svenske stige langt mere.

Men også renten vil tage et hop

Men ikke nok med det, så vil renterne også stige i forventning om bedre vækst, lidt mere inflation og en mindre ekstrem global pengepolitik. Så både realrenten, der er et billede på markedets vækstforventninger, og inflationsforventningerne vil stige og dermed presse de nominelle renter op. Og det vil skabe negativt pres på en del danske selskabers aktiekurs.

De seneste år er aktiekurserne på selskaber med stabil indtjening og selskaber med høj indtjeningsvækst nemlig blevet presset markant i vejret af nulrente og stadig lavere generel økonomisk vækst. I en verden med begrænset vækst har investorerne simpelthen været villige til at betale mere for hver indtjeningskrone. Eller sagt på en anden måde: P/E niveauet et strøget i vejret.  

Hvis der pludselig ved fundet af en vaccine er udsigt til højere global vækst og renter, så mindskes villigheden til at betale så høje P/E’er for stabile vækstselskabers indtjening. Nye beregninger fra investeringsbanken Goldman Sachs viser faktisk, at samvariationen mellem realrente og aktier – og især vækstaktier – er blevet markant negativ de seneste måneder, faktisk noget af det mest negative nogensinde set. Med andre ord: aktier - og især vækstaktier - har fået en markant medvind som følge af lavere realrenter.

Vækstaktier kan få det svært

Beregningerne tyder altså paradoksalt nok på, at især vækstaktier kan få en del kursklø i tilfælde af at en COVID 19-vaccine findes og renterne stiger. Ude i den store verden vil det især gå ud over de ekstremt højt vurderede tech-aktier, men også andre vækstaktier for eksempel inden for sundhed vil blive ramt.

Herhjemme vil det især gå ud over Novo Nordisk, Coloplast, Chr. Hansen, Lundbeck, Novozymes, Ørsted og Vestas.

Vi håber alle, at en vaccine snart findes, så vores samfund kan komme tættere på en normal tilstand igen, og vi ikke skal frygte at blive smittede. Samtidig viser ovenstående gennemgang, at der som investor er grund til lige at tjekke sin aktieportefølje i en ekstra gang for, om man ligger lidt for tungt i de hidtidige vinderaktier indenfor vækstkategorien. For mange af dem kan paradoksalt nok få nogle gevaldige kursklø, den dag en sådan vaccine findes.