Analyser

Sektoranalyse af danske banker: Markedets pessimisme giver muligheder

Billede
De danske bankaktier sælges med værdiansættelser der nærmer sig krisetiderne, selv om de betaler udbytte og tjener penge. Mange investorer kan blive fristet af attraktive nøgletal, men det betaler sig først at forstå, hvorfor aktierne er billige.
Billede

Af
Matthias Herskind

Analytiker

På nuværende tidspunkt er indtjeningen uproblematisk. Det gennemsnitlige afkast på egenkapitalen er over 8 procent. Umiddelbart er bankmarkedet i fin form.

En del af forklaringen ligger i, at økonomien på nuværende tidspunkt er i højkonjunktur. For tre af de største ni banker i Danmark har det betydet at nedskrivningerne er blevet til tilbageførsler. De lave tab på udlån skaber et glansbillede af indtjeningen hos danske banker.

 

Billede
Nedskrivningerne er summen af danske børsnoterede bankers angivne nedskrivninger i årets resultatopgørelse. Negative tal indikerer tilbageførsler, altså markant forbedring i låneporteføljens selskaber.  Kilde: Bankingvision.dk.

Nedskrivningerne er summen af danske børsnoterede bankers angivne nedskrivninger i årets resultatopgørelse. Negative tal indikerer tilbageførsler, altså markant forbedring i låneporteføljens selskaber.

Kilde: Bankingvision.dk.

Samtidig har en historisk rekord i lånekonverteringer skabt gebyrvækst og midlertidig indtjening. Danskerne sparer op som aldrig før. Det giver umiddelbart solide indlånsoverskud hos næsten alle banker, hvilket normalt ville være et positivt tegn.

Aktiekurserne er i bund

De fleste bankaktier handler til ekstremt billige nøgletal. Kun 2 ud af 22 børsnoterede bankaktier er over deres prisniveau i toppen af sidste højkonjunktur. Blandt de ni største banker (de såkaldte gruppe 1 og 2 banker ligger det direkte afkast (udbytte i forhold til aktiekurs) på over 4 procent i gennemsnit. Sektoren handler samlet set under 10 i P/E. Det gennemsnitlige kurs / indre værdi forhold er under 0,8.

Umiddelbart ser bankernes indtjening solid ud over de sidste 4 år og værdisætningen er lav, men når en gruppe aktier er ekstremt billige, giver det mening at spørge: ”Hvorfor sælger min modpart så billigt?”

Negative renter bekymrer markedet

Traditionelt tjener banker deres penge ved at optage indlån og skabe udlån. Renteforskellen på indlån og udlån, kaldet rentemarginalen, er dog blevet mindre og mindre, hvilket i længden vil skabe problemer for danske banker. Grunden er de negative renter.

I de seneste år er både renterne på indlån og udlån faldet drastisk. Selvom lånevæksten for bankerne over de sidste 4 år samlet set har været 20 procent, så er bankernes renteindtægter i de fleste tilfælde faldet.

Billede
Gennemsnitstallet er for de fem nævnte banker. Ringkjøbing Landbobank har ekstreme værdier grundet fusionen med Nordjyske.  Kilde: Bankingvision.dk.

Gennemsnitstallet er for de fem nævnte banker. Ringkjøbing Landbobank har ekstreme værdier grundet fusionen med Nordjyske.

Kilde: Bankingvision.dk.

Figuren ovenfor illustrerer, at bankerne overvejende har set vækst i deres mængde af udlån, men samtidig har set et fald i renten fra deres udlån. Det virker umiddelbart paradoksalt. Flere lån burde resultere i større låneindtægter. Forklaringen er, at renten er faldet. Hvis renten på statsobligationer falder fra 2 procent til 1 procent, sænker det låneindtægterne dramatisk, hvilket den næste figur illustrerer.

Billede

Ændring I renteindtægt udregnes ved at tage lånvæksten i henhold til renteindtægterne.

Kilde: Bankingvision.dk.

Bankerne tjener altså færre penge på deres lån, men betaler de så ikke også mindre på indlån? Nej, fordi for de fleste kunder kan indlånsrenten ikke komme under nul procent.

Samtidig er bankerne presset på omkostningssiden. Udgifterne til personale og andet falder ikke, ofte stiger omkostningerne pga. den øgede lånevolumen. Omsætningen bliver mindre og udgifterne bliver større. Det er åbenlyst problematisk. Samtidig møder sektoren konstant ny regulation og øget kontrol følgende de nylige hvidvasksager.

Hvor er Mulighederne?

Alle banker, med undtagelse af Ringkjøbing Landbobank, prissættes nogenlunde ens. Det skaber muligheder for den opmærksomme investor, der kan skelne mellem de forskellige bankers kvalitet.

Fra et absolut perspektiv er aktiepriserne i bund og det langsigtede perspektiv kan være positivt. Danske banker er enormt beskyttede fra et konkurrenceperspektiv. Der er begrænset adgang til markedet i kraft af både lovgivning og størrelsesfordele.

Antallet af konkurrenter vil samtidig falde de kommende år i kraft af fusioner, opkøb og eventuelt konkurser. De svageste banker vil fusionere for at opnå driftsfordele, enkelte opkøb kan forekomme og bankerne med risikable udlånsstrategier kan ende med at fjerne sig selv fra markedet.

På langt sigt kan markedet ende som et oligopol med juridiske indgangsbarrierer og lovfastsatte grænser på kapacitetsudvidelser (tilsynsdiamanten begrænser væksten i udlån). Dertil modtager investorer også en call-option på stigende renter, hvilket er interessant, hvis man samtidig har et variabelt forrentet lån i sin bolig.

For at komme med til afslutningsfesten skal man dog overleve rejsen. Jeg har opsat tre regler for investering i danske banker:

Regel nr. 1: Ledelsen og bestyrelsen skal have fingrene på kogepladen

Som aktionær skal jeg vide at mine interesser bliver prioriteret. Bankens lokalområde, kunder og andre interessanter skal behandles godt, men basis for at investere er en rationel forventning om afkast. For at bankerne overlever de kommende år, kan der forekomme effektiviseringer og nedlukning af filialer. Her ønsker jeg,, at bankdirektøren er fuldt på aktionærernes sider.

Personligt tager jeg en kvalitativ vurdering af ledelsen, men kvantitative data kan være informative. Tabellen viser, hvor meget den daglige ledelse og bestyrelsen har investeret personligt i bankens aktier:

Bliv medlem for kun 795,- årligt

Du får:

Svarende til 66 kr./md.

Ubegrænset adgang - og meget mere. Læs om alle medlemsfordele her!

  • Aktietips & artikler
  • Ugentlige nyhedsbreve
  • 9 magasiner af Aktionæren
  • Danmarks største rabatportal
  • Analyser
  • Aktie-TV & videoer 
  • Arrangementer & events
  • Masterclasses
  • Guides
  • Lokalforeningsnetværk
  • Investorredskaber
  • Digital uddannelse & kurser
  • Konkurrencer
  • InvestorSparring
  • Adgang til InvestorUgen
  • Støtter aktionærdemokratiet

Ingen binding, kan altid opsiges til udløb af kontingentperiode.

Du får også tilsendt seneste nummer af magasinet Aktionæren ved indmeldelse (værdi 79,95).

Medlemskabet fornyes årligt - priserne er inkl. moms.

Bliv medlem Icon