Analyser

9 aktier der spiller for op- eller nedrykning

Billede
Der er både prestige og mere opmærksomhed ved at tage springet fra et af børsens mindre indeks til et af de større. Vi ser nærmere på 9 danske aktier i feltet af op- og nedrykningskandidater på den danske børs.
Billede

Af
John Stihøj

Analytiker og ejer af Aktieinfo

Hvert år sker der udskiftning i de forskellige danske indeks på børsen. Det mest kendte er C25-indekset med de 25 største danske aktier. Her skiftes to selskaber potentielt ud to gange om året. I de andre danske aktieindeks, Large cap,  Mid cap og Small cap kan der også blive byttet rundt på selskaberne. For nogle selskaber kan det have stor betydning, og det kan være forbundet med kursstigninger og øget handel, hvis de rykker op i et højere rangerende indeks.

C25-indekset tilpasses hvert år, både den 18. juni og 18. december. Det sker på baggrund af markedsværdien af de aktier, som frit kan handles og omsættes. De 25 aktier, der forud for revisionsdatoen har den største markedsværdi og omsætning, indgår i indekset seks måneder frem.

Ved den seneste revisionsdag i december kom Zealand Pharma og NKT ind i indekset, mens FLSmidth og Netcompany måtte forlade det. De to nye aktier i indekset har begge haft et forrygende 2023 med kursstigninger på 85,3 og 29,1 procent. Nedrykkerne FLSmidth og Netcompany har haft en kursudvikling på 14,1 og -23,3 procent.

Man kunne fristes til at tro, at vi her har fundet en pengemaskine, hvor man kan investere i de aktier, der er rykket op i troen på, at de vil stige i kurs. Så enkelt er det ikke. Historien viser nemlig, at kursreaktionen oftest sker forud for den officielle statusdag, og at det er vanskeligt at spore sikker langsigtet effekt ved at komme i C25-indekset. Det kan skyldes, at indeksinvestorer på forhånd har regnet sig frem til at positionere sig op og ned i de aktier, som enten kommer ind eller falder ud af indekset. Det handler derfor om at være på forkant, og se efter de kandidater der indenfor en kortere periode kan komme i fokus som op- og nedrykkere.

Her får du 9 danske selskaber, der alle spiller for mulig op- eller nedrykning.

John Stihøj ejer aktier i FLSmidth, Netcompany og Royal Unibrew, og han ejer Aktieinfo, som udfører betalt analyse af Netcompany og Zealand Pharma.

Fakta om de danske aktieindeks
Et indeks bruges som betegnelse for en samling af børsnoterede selskaber, der er opdelt efter eksempelvis størrelse eller sektor. OMX C25 er det mest prestigefyldte danske indeks, der består af de 25 største selskaber målt på markedsværdi og børsomsætning. Det er en blåstempling at være en del af C25-indekset, da selskaberne nyder større bevågenhed hos internationale analytikere. Samtidig investerer mange store indeksfonde automatisk i de 25 udvalgte aktier, og dermed bliver selskaberne yderligere favoriseret.  

C25-aktierne er samtidig også en del af det danske Large Cap-indeks bestående af i alt 48 danske aktier. Her er der tale om aktier med en vis markedsværdi og børsomsætning, hvor man altså også kan rykke op og ned. Under Large Cap finder vi Mid Cap-indekset, siden Small Cap-indekset og nederst i rækkefølgen ligger indekset First North.

I modsætning til C25, sker der kun udskiftning i de fire indeks, der ligger under én gang årligt. Det sker baseret på den gennemsnitlige markedsværdi i november kombineret med visse særregler. Hovedreglen er, at virksomheder med en markedsværdi på over 1 milliard euro placeres i Large Cap-indekset, mens virksomheder med markedsværdi på mellem 150 millioner euro og op til 1 milliard euro placeres i Mid Cap-indekset. Virksomheder med markedsværdi under 150 millioner euro placeres i Small Cap.

Ved årsskiftet er Boozt og NTG faldet fra Large Cap til Mid Cap. Selskaberne Aquaporin, Columbus, Gabriel Holding, HusCompagniet og TCM Group er rykket ned i Small Cap-indekset. Aktier noteret på First North søger individuelt om optagelse på hovedbørsen.

Abonner på vores Youtube-kanal her:

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.