Kultur

En pædagogisk formidling af pengehistorien

Billede
Nationalmuseets udstilling KA-CHING! Show me the money formidler på pædagogisk vis pengesystemets kulturhistoriske udvikling samt den enorme rolle, penge spiller både i vores samfund og for den enkelte – måske nu mere end nogensinde før.
Billede

Af
Christina Bruun Andersen

redaktionsmedarbejder, cand. mag.

Mennesker har handlet med hinanden lige siden civilisationens begyndelse, og idéen om penge er således lige så gammel som mennesket selv. Først handlede man gennem bytte af varer og tjenester, men dette var langt fra et fejlfrit system; det kan være svært at blive enige om, hvor mange høns to sække æbler er værd, hvis æblerne rådner om en uge.

I takt med at forskellige samfund begyndte at mødes og handle med ukendte varepenge, opstod der et behov for en mere standardiseret form for betalingsmiddel, hvorefter møntsystemet, som vi kender det i moderne tid, gradvist begyndte at sprede sig verden over.

Penge har eksisteret i mange former gennem tidens løb, herunder skaller, ædelmetaller som guld og sølv, mønter, sedler og mere abstrakte former som investeringsbeviser og kryptovaluta.Denne udvikling har Nationalmuseet i København givet deres gæster mulighed for at se og mærke på udstillingen KA-CHING! Show me the money.

Her kan du bl.a. se et udvalg af museets unikke møntsamling med nogle af de første afbildninger i verden, lige fra Augustus, den første kejser af Rom, til vikingetidens Knud den Store; du kan også quizze dig vej igennem pengehistorien, lære om aktiemarkedets effekt på økonomien, kæmpe om “millionen” i Nationalmuseets pengespil og få en tur i Pengebadet, hvis du vinder, samt få lov at mærke vægten af en ægte guldbarre til 4,2 mio. kroner i hånden – ja, hvis du altså kan løfte den.

Billede

Penge spiller en kæmpe rolle i vores samfund såvel som i vores privatøkonomi. Udstillingen formidler dette faktum i øjenhøjde og henvender sig særligt til børn og unge fra ti år og op.

Vil man som forældre gerne introducere værdien af penge til sit barn på en pædagogisk måde, så er det oplagt at bruge et par timer på at besøge udstillingen. Det kan mærkes, at der er tænkt nøje over, hvordan man gennem underholdende spil og interaktiv læring kan få både børn og voksne til at reflektere over, hvor meget penge fylder i vores liv – på både godt og ondt.

Billede

Udstillingen kan opleves på Nationalmuseet i København. Prisen for en billet er 130 kroner, og der er gratis adgang for gæster under 18 år. Læs mere om udstillingen og planlæg dit besøg.