• Studievært på podcasten Millionærklubben Bodil Ganzel fortæller om sit syn på kvinder og investering.
  Studievært på podcasten Millionærklubben Bodil Ganzel fortæller om sit syn på kvinder og investering.
08. marts 2021 kl. 10.06
8. marts: "Jeg har været modstander af kønsdebat inden for investering"
Flere kvinder er begyndt at investere, men mændene er stadig i overtal. På kvindernes internationale kampdag har vi spurgt en række kvinder inden for investeringsverdenen om køn og investering. Du kan læse deres svar herunder og ved at klikke på de vedhæftede links.
Af Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening

Bodil Ganzel, studievært på podcasten Millionærklubben og bestyrelsesmedlem i Dansk Aktionærforening. Se hendes svar her.

 

Det har været et dramatisk år på markederne siden sidste kampdag. Hvordan ser du, at Corona-krisen har haft indflydelse på kvindernes lyst til at investere og på den økonomiske ligestilling generelt?

”Hvor omfattende corona-krisen end har været, er det nok lidt tidligt at se det fulde billede af indflydelsen endnu. Hvorvidt den har influeret mere på kvinder end på mænd, vil jeg mene, vi endnu kun kan gisne om. Men ser man lidt mere overordnet på sagen, tror jeg, mange mennesker har taget deres daglige liv op til grundig overvejelse. Er man egentlig glad for det liv, man levede før corona? Var prioriteringerne i orden? Bor man, som man vil? Har man det rette job, og bliver tiden i det hele taget brugt til det, man finder vigtigt? Og selvom alle disse tanker måske lyder overvejende eksistentielle, ligger der jo ret beset økonomiske beslutninger bag mange af dem. Jeg tror derfor, mange mennesker vil have lyst til at lave om på nogle ret grundlæggende ting, og måske også overveje, om der skal spares mere op, investeres mere eller tænkes mere målrettet i forhold til konkrete mål. Om de så rent faktisk får gjort noget ved sagen, når hverdagen - forhåbentlig - vender tilbage meget snart, er så en anden sag.”

 

Læs også: Det hjælper ikke, at appen er lilla

 

Er du tilhænger af, at vi undersøger og fokuserer på forskellene mellem kvinders og mænds måde at investere på, eller foretrækker du, at det skal handle mere om personlighed og interesser, og mindre om køn, når vi i de kommende år skal have flere danskere til at investere?

”Jeg har gennem mange år har været decideret modstander af kønsdebatten inden for investeringsfeltet og til tider fundet den næsten irriterende. Investorer er nu engang investorer, og i den forbindelse er kønnet fuldstændig ligegyldigt. Har jeg tænkt. Men jeg må indrømme, at jeg nok har taget fejl. De senere år er der opstået mange kvinde-fora for investering, og med den succes, de synes at have, tyder noget på, at der i den grad har været et udækket behov. Jeg følger selv flere af de fora, og kan se, at der eksisterer en helt anden stemning, end den jeg selv kender fra finansbranchen eller blandt mandlige investorer. Der synes at være høj grad af støtte og opbakning. Der er plads til alle typer af spørgsmål, og der er reel interesse for at forsøge at spille hinanden bedre. Hvor mændene - sat på spidsen - synes at få et kick ud af at udfordre hinanden, synes kvinderne at have stor gavn af fællesskabet. Og selvom jeg ikke selv kan sige at have manglet det, synes jeg, vi bør respektere, at det fungerer for virkelig mange kvinder. Det er muligt, at det bliver lettere at finde fælles fodslag mellem mandlige og kvindelige investorer fremover, og jeg har fortsat et ‘sweet spot’ for investordebatter uden kønskvotering, men på nuværende tidspunkt tror jeg, det vil gavne en hel del kvinder på vej ind i investorverdenen, hvis vi bliver bedre til at dyrke forskellene og ad den vej styrker kvindernes investorinteresse.”

 

Læs også: Stærkt øget tendens - det har motiveret kvinderne

 

Hvilke tre faktorer er efter din mening de vigtigste for at sikre øget økonomisk ligestilling i de kommende år?

”Tid, uddannelse og debat. Grundlæggende mener jeg, at vi har med en udvikling gennem generationer at gøre. Kulturhistorisk var det før i tiden manden, der var familiens økonomiske overhoved, og penge var ikke noget, kvinder skulle ‘bryde deres kønne hoveder’ med. Men meget er heldigvis sket generation for generation. Jeg selv er vokset op i de frigjorte ’70-ere og selvom jeg fik ind med modermælken, at jeg kunne blive, hvad jeg ville, og min økonomi var mit eget ansvar, var mit verdensbillede også en bedsteforældregeneration, hvor det var mænd, der styrede finanserne. Det billede er heldigvis blevet udvandet siden da. De yngre kvinder, jeg kender i dag, kunne ikke drømme om at overlade deres økonomi til en mand - mit indtryk er, at de faktisk slet ikke tænker i de baner. prøv bare at sige: "Sørg for at blive godt gift”, til en ung kvinde i dag og se, hvad der sker! Med største naturlighed uddanner de unge kvinder sig på præcis samme niveau som mænd. De lægger langsigtede planer for egen økonomi og går målrettet efter dem. Fortidens økonomiske underdanighed er derfor i højere og højere grad kun noget, de læser om i historiebøgerne. Vi har stadig et godt stykke vej at gå i forhold til arbejdsmarked, ligeløn og topstillinger i dansk erhvervsliv, men jeg vælger at se glasset halvt fuldt og forbliver fortrøstningsfuld og overbevist om, at vi er nået et godt stykke i forhold til uddannelse og debat om økonomisk ligestilling. Forhåbentlig er det derfor ‘kun’ tiden og et par nye generationers naturlige vilje, der trækker os det sidste stykke vej.”

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: