• Foto: Shutterstock
  Foto: Shutterstock
15. januar 2021 kl. 15.46
9 trends du skal holde øje med
Allerede i januar 2021 rører flere store trends på sig på de globale aktiemeder. Frank Hvid forklarer, hvordan du ved hjælp af aktieindeks kan danne dig et bedre overblik over de mest spændende trends lige nu.
Af Frank Hvid Petersen, finanskommentator, cand.polit

Ligegyldigt hvilken form for analyse, du sværger til i fastlæggelsen af din aktieportefølje, kan det være givtigt en gang imellem at tage en tur op i helikopteren og betragte markedsudviklingen højt oppefra. På afstand er det ofte lettere at se hvilke tendenser – trends – der er i gang, eller om nogle nye trends er ved at udvikle sig på de globale aktiemarkeder.

 

Det rigtig interessante er, at lige nu her i midten af januar 2021, er der tegn på flere store trend-skift på de globale aktiemarkeder. Du kan så kombinere den viden med fundamental aktieanalyse, makroanalyse eller teknisk analyse for at vurdere, om de nuværende trends og begyndende trendskift er holdbare eller ej og planlægge din aktieportefølje efter det.

 

Læs også: Aktierne skal op - men her er faresignalet

 

Måden at få overblikket på er helt simpelt at se på grafer med den relative kursudvikling på et aktieindeks i forhold til et andet. Typisk vil der være tre forskellige niveauer at kigge på:

 

 • Geografisk, for eksempel Emerging Markets-aktier relativt til amerikanske aktier eller amerikanske aktier relativt til aktier i resten af verden; 
 • Faktorer, for eksempel små aktier overfor store aktier, value-aktier relativt til vækstaktier eller ESG-screenede aktiers kursudvikling i forhold til den generelle markedsudvikling;
 • Sektorer, for eksempel Finans, Energi, Teknologi eller Medicinalaktier relativt til resten af markedet.

 

I det følgende fokuserer vi på nogle af de mest spændende trends lige nu på de globale aktiemarkeder. I hver graf er der en sort linje, der viser den relative udvikling mellem to vigtige dele af aktiemarkedet, samt en blå linje, der er et udtryk for trenden, målt ved et 40 ugers glidende gennemsnit.

 

Bliv medlem og læs hele artiklen nu

 

Regioner/geografisk: Amerikanske aktier viser stor trendvending: Er begyndt at halte efter

En af de mest markante tegn på en trend-vending har vi i figur 1 med amerikanske aktier relativt til resten af det globale aktiemarked.

 

Trenden har været stærkt opadgående de sidste ti år, fordi amerikanske aktier har givet langt højere afkast end aktier fra Europa, Japan og Emerging Markets. Det skyldes ikke mindst de amerikanske tech-giganter som Amazon, Apple, Google, Microsoft, Facebook, Netflix, Salesforce, Nvidia og Tesla.

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: