• Omvalget i Georgia er afgørende for en række danske aktier.
  Omvalget i Georgia er afgørende for en række danske aktier.
23. december 2020 kl. 12.00
Omvalg truer danske aktier
Fremtiden for det danske aktiemarked – og mange andre finansielle markeder verden over – afgøres allerede den 5 . januar ved to omvalg i amerikansk delstat. Frank Hvid Petersen forklarer baggrunden, konsekvenserne og hvilke aktier, der især risikerer at blive ramt ved en demokratisk valgsejr.
Af Frank Hvid Petersen, finanskommentator, cand.polit.

2020 har været et fantastisk år for danske aktier, og nu venter 2021 ret forude. Og vi skal kun få dage ind i det nye år, før vi støder ind i den begivenhed, der kan få allerstørst betydning for danske aktier i 2021, nemlig det dobbelte omvalg til senatet i den amerikanske delstat, Georgia, den 5. januar.

 

Læs også: "Disse fem aktier stiger mindst 50 procent næste år

 

Efter præsidentvalget den 3. november er situationen, at demokraterne fra den 20. januar har præsidentposten og flertallet i Repræsentanternes Hus, det ene af Kongressens to kamre. I det andet kammer, Senatet, er stillingen lige nu 48 sæder til demokraterne og 50 sæder til republikanerne. Det betyder, at republikanerne bare skal vinde et af de to omvalg i Georgia, for at beholde flertallet i Senatet, mens demokraterne skal vinde begge sæder for at nå op på 50-50, hvorefter vicepræsident Kamala Harris får den afgørende stemme.

 

De to senatsvalg i Georgia bliver derfor afgørende for magtbalancen i Washington frem til midtvejsvalget om godt to år, og de kommer dermed til at definere præsident Bidens arbejdsbetingelser. For der er enorm forskel på, hvilken økonomisk politik der vil blive ført, hvis Joe Biden og hans demokratiske parti får flertallet i den amerikanske kongres og kan få vedtaget store dele af deres politiske program eller hvis magten skal deles med det republikanske modstanderparti, og Biden må søge kompromisser.

 

Læs også: "Der er ingen grænse for den aktie"

 

De to valg i Georgia står imellem på den ene side de to republikanske senatorer David Perdue og Kelly Loeffler og på den anden side deres respektive demokratiske modstandere Jon Ossoff og Raphael Warnock. Lige nu viser meningsmålingerne et meget tæt opgør i begge valg. Samtidig er målingerne behæftet med ekstra usikkerhed, fordi valgene har så enorm betydning for amerikansk politik, hvilket sandsynligvis vil øge stemmeprocenten til langt over det normale for sådanne valg.

Demokraterne vinder: danske aktier får det svært, bankerne i fokus

Forskellen i den førte politik i USA får ad to kanaler stor betydning for det danske aktiemarked. Dels via en generel påvirkning af renteudvikling, dollaren og de globale aktiemarkeder, dels via en mere selskabsspecifik påvirkning af relevant lovgivning for udvalgte danske selskaber.

 

I det ene politiske scenarie, hvor demokraterne sidder på hele magten i Washington, vil Biden hurtigt efter sin tiltrædelse den 20. januar gennemføre en stor finanspolitisk hjælpepakke på over 2.000 milliarder dollars for at sparke gang i amerikansk økonomi, herunder store grønne investeringer i en bæredygtig omstilling i USA. Samtidig vil han hæve skatterne for selskaber og for de rigeste amerikanere.

 

Bliv medlem og læs hele artiklen nu

 

En så stor hjælpepakke vil øge vækstoptimismen, få den lange rente til at stige og få de lange renter ti at stige i forventning om højere inflation og om at den amerikanske centralbank hurtigere vil stramme sin ekstremt lempelige pengepolitik. En sådan rentebevægelse vil støtte cykliske aktier og valueaktier. Omvendt vil defensive aktier og højt prissatte vækstaktier blive ramt hårdt, som vi har set flere gange i dette efterår.

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  10. marts
 • Aktionæren 3/2021
  21. april
 • Aktionæren 4/2021
  20. maj
 • Aktionæren 5/2021
  23. juni
 • Aktionæren 6/2021
  8. september
 • Aktionæren 7/2021
  6. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  10. november
 • Aktionæren 9/2021
  15. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: