19. august 2020 kl. 12.34
Forhøjet aktieskat giver mindre end beregnet
Den uafhængige tænketank Kraka har beregnet, at det forventede provenu fra den forhøjede aktieskat kan blive langt mindre end forudsat af regeringen.
Af Steen Bech Andersen, journalist og redaktør

Muligheden for tidlig pension til udvalgte grupper skal til dels finansieres af en forhøjet beskatning af aktieindkomst over 55.300 kroner. Skattesatsen hæves fra 42 procent til 45 procent, og det forventes ifølge regeringen at give en ekstra indtægt til statskassen på 650 mio.kr.  

 

Den uafhængige tænketank Kraka, mener derimod, at beløbet vil blive mindre end en fjerdedel af regeringens estimat, formodentlig kun omkring 150 mio.kr.

 

Det skyldes to forhold. Personer med mindre porteføljer - typisk private aktieinvestorer - kan tilpasse deres aktieindkomst ved at undlade salg, så de holder sig under de 55.300 kroner. De vil desuden flytte en del af deres opsparing til lavere beskattede opsparingsformer som pension, boliginvesteringer og for den sags skyld aktiesparekontoen.

 

Det andet forhold er, at virksomhedsejere kan vælge at få overskud i virksomheden udbetalt som andet end udbytte, for eksempel i form af løn, hvilket kan ske til en lavere beskatning end de 45 procent.

 

Diskussionen illustrerer også et grundlæggende problem i skattelovgivningen i Danmark, nemlig de mange forskellige beløbsgrænser og skattesatser, der giver mulighed for skattetænkning og uønskede sideeffekter, i det aktuelle tilfælde i form af at produktive investeringer i danske virksomheder bliver mindre attraktive i forhold til for eksempel investering i fast ejendom. Til sammenligning har Sverige en flad aktieskat på 30 procent uden beløbsgrænser. 

 

 

 Hele analysen fra Kraka kan læses her.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  10. marts
 • Aktionæren 3/2021
  21. april
 • Aktionæren 4/2021
  20. maj
 • Aktionæren 5/2021
  23. juni
 • Aktionæren 6/2021
  8. september
 • Aktionæren 7/2021
  6. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  10. november
 • Aktionæren 9/2021
  15. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: