02. april 2020 kl. 12.56
Årets Bedste Investeringsforeninger 2020
Det er ikke ligegyldigt, hvilken investeringsforening du vælger. Der er stor forskel på afkast, risiko og omkostninger – selv for fonde, der umiddelbart ligner hinanden. Vi har vægtet det hele sammen og kårer her Danmarks bedste investeringsforeninger i seks kategorier.
Af Steen Bech Andersen, redaktør og journalist, og Ulrik Dall, konsulent, cand.polit.

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 3, 2020.

 

Hvordan vælger du den bedste investeringsfond? Hvis du spørger din bank, vil de formodentlig foreslå dig en håndfuld af bankens egne investeringsforeninger, men reelt findes der hundredvis af fonde at vælge i mellem. Efter harmoniseringen af skattereglerne per 1. januar er udenlandske ETF’er blevet mere interessante og valgmulighederne kan herefter tælles i tusinder.


Trods den udenlandske konkurrence og højere administrationsomkostninger er danske investeringsforeninger fortsat relevante på grund af lavere omkostninger til handel og depot. For mange vil det også være et argument, at information og rapportering foregår på dansk. Og der er som sagt mange fonde og investeringsforeninger at vælge i mellem. I vores kåring af Danmarks bedste investeringsfond, som er den 15. i rækken, indgår 326 fonde, efter at fonde med under fem års levetid er sorteret fra.

 

Flere gengangere – både i top og bund

Fondene er inddelt i to hovedgrupper, Aktiefonde og Obligationsfonde, som hver især er delt op i tre undergrupper på basis af risikoen i de enkelte fonde. Vurderingen er sket ud fra tre kriterier, nemlig afkast, risiko og omkostninger. Selv om det historiske afkast i princippet ikke siger noget om det fremtidige afkast, er det alligevel interessant at konstatere, at flere fonde bider sig fast i toppen, mens andre hænger fast i bundplaceringerne.


En anden konstatering er, at der er stor forskel på top og bund, så det er langt fra ligegyldigt hvilken fond, du vælger. For eksempel har den bedste globale fond i kategorien Aktier/Lav Risiko (BLS Invest Globale Aktier) givet 2,6 gange mere i afkast over fem år end den dårligste globale aktiefond (BankInvest Basis Globale Aktier Akk.) – på trods af en lavere risiko!


Og selv blandt de fem bedste fonde i hver kategori er der store forskelle i afkast og risiko.

Omkostningerne er vigtige, men ikke altafgørende

En tredje konklusion er, at selv om omkostningerne betyder noget, skal du ikke stirre dig blind på den årlige omkostningsprocent (ÅOP). I to ud af de tre aktiekategorier har vinderen en klart højere omkostningsprocent end de nærmeste konkurrenter. Til gengæld er omkostningsprocenten meget lav for vinderen af den tredje kategori, da det drejer sig om en passiv indeksfond, så der er ingen entydig sandhed.

 

Endelig er det interessant at se, at vinderne af de tre aktiekategorier er fuldstændigt forskellige. En fond med danske aktier tager førstepladsen i lavrisikogruppen. Blandt mellemrisikofondene investerer vinderen i amerikanske vækstaktier og en fond med fokus på russiske aktier ligger i spidsen for gruppen med højest risiko.

 

Aktive contra passive fonde

 

En kamp i kampen er opgøret mellem aktive fonde og passive fonde. De seneste tre år har vi kørt en dyst mellem de to typer af fonde, der indtil videre har givet en klar føring til de passive fonde. I konkurrencen om at blive Danmarks bedste investeringsforening er billedet derimod det omvendte, da de aktive fonde sætter sig på 13 ud af 15 Top 5-placeringer blandt aktiefondene. Denne fordeling følger billedet fra tidligere år, som det ses i tabellen.


Men hvorfor klarer de aktive fonde sig bedre i denne kåring end i dysten mellem aktive og passive fonde? Forklaringen er, at mens afkastene på de passive fonde klumper sig sammen omkring markedsafkastet, er der større spredning i afkastene på de aktive fonde. De bedste aktive fonde vil derfor næsten altid klare sig bedre end de passive fonde. Problemet er, at der er relativt få aktive fonde, der slår markedet, og at det er yderst vanskeligt på forhånd at afgøre, hvilke aktive fonde, der vil klare sig bedst.

 

 

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: