• "Beskidte milliarder" følger tre journalisters optrævling af verdens største hvidvasksag.
  "Beskidte milliarder" følger tre journalisters optrævling af verdens største hvidvasksag.
01. oktober 2019 kl. 08.02
Beskidte milliarder: Bag om hvidvaskskandalen i Danske Bank
Gennem otte år spillede Danske Bank en central rolle i et internationalt skyggebanksystem, der hjalp lyssky personer med at hvidvaske enorme pengesummer. Den nervepirrende bog "Beskidte milliarder" reder trådene ud i sagen, der byder på alt fra hårdkogte forbrydere til korrupte politikere.
Af Jakob Petersen, journalist, Dansk Aktionærforening

I 2007 afsluttede Danske Bank overtagelsen af den finske bank Sampo, som drev filialer i Estland, Letland og Litauen. Den estiske filial var speciel. Hovedparten af indtjeningen kom nemlig fra en lille gruppe udenlandske erhvervskunder, der anvendte banken til at flytte penge fra Rusland og tidligere sovjetstater til uigennemsigtige selskaber i skattely. De fysiske personer bag transaktionerne kendte man sjældent, da de fleste transaktioner foregik gennem mellemmænd.

 

 

Overhørte alarmklokker

Allerede samme år, i 2007, kommer de første advarsler om, at der foregår noget suspekt i den estiske afdeling. Først fra finanstilsynet i Estland, siden fra den russiske centralbank. Fra Danske Bank lyder svaret, at alt er under kontrol.

 

De følgende år ringer alarmklokkerne højere og højere. Fra alle sider bliver der lagt pres på ledelsen for at komme til bunds i sagen, men beskeden fra Danske Bank ændrer sig ikke: Der er styr på det. Et svar, det danske finanstilsyn længe er tilfredse med.

 

 

En fin, lille forretning

Imens går det forrygende for Danske Bank i Estland. I 2011 går det så godt, at den estiske filial står for 11 procent af koncernens samlede overskud før skat. Men det er mere end uklart, hvad der sker med de mange penge, der bevæger sig gennem kundernes konti. Selv i dag ved man hverken, hvor størstedelen af de ufattelige summer kom fra eller hvor de endte.

 

En række sager er dog underbygget med konkrete beviser - og de taler deres eget tydelige sprog.

 

Regeringen i Aserbajdsjan har brugt banken som led i overførslen af bestikkelse til adskillige højtstående embedsmænd, heriblandt lederen af den borgerlige gruppe i Europarådet og et bestyrelsesmedlem fra Den Europæiske Udviklingsbank.

 

Et fragtfly blev tilbageholdt i 2009 på vej fra Nordkorea til Iran lastet med våben for næsten 100 mio.kr. Da flyets komplicerede ejerskabsforhold blev trevlet op, dukkede konti i Danske Bank op.

 

Og Putins fætter dukker op gang på gang.

 

 

Nettet strammes

I 2013 går det ikke længere at overhøre advarslerne, selv ikke på direktørgangen. Den amerikanske storbank JP Morgan meddeler, at den vil afbryde samarbejdet med banken i Estland. En intern udredning får alle lamper til at blinke rødt. Russiske skallesmækkere dukker uanmeldt op for at true den estiske direktør. Og chefen for bankens handelsenhed i Baltikum springer ud som whistleblower.

 

Der sker bare ikke rigtigt noget. Ledelsen sætter ganske vist interne undersøgelser i gang og fyrer direktøren for den berørte afdeling i Estland, men hovedparten af de illegale aktiviteter fortsætter. Først i 2015 ryger de suspekte kunder på porten og afdelingen lukkes ned. Og vi skal helt frem til 2017 før en hårdt presset ledelse beder en advokat om en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

 

 

Brikkerne mangler i puslespillet

Bogens forfattere er de samme journalister, der i Berlingske Tidende afslørede skandalen. De begyndte at interessere sig for Danske Banks estiske aktiviteter i 2017 efter et tip fra en rumænsk kollega med korruption og organiseret kriminalitet som speciale.

 

I starten er de tre journalister ikke rigtigt overbeviste om, at der kan komme andet end et par små artikler ud af det. Så begynder anonyme kilder at videregive data om transaktionerne i den estiske afdeling og de endeløse talrækker begynder så småt at tegne konturerne af en helt anden historie.

 

Det er stort. Rigtigt stort. Journalisterne lægger alt andet til side og helliger deres tid til at finde sandheden om, hvad der er foregået bag kulisserne i landets største bank. Efter nogle hektiske måneder med rejser rundt i Europa, gedigent detektivarbejde og et utal af møder med nervøse kilder står det klart, at sagen får tidligere danske erhvervsskandaler til at ligne drengestreger.

 

 

Korthus i flammer

I 2018 er sagen takket været forfatternes grundige arbejde allerede udråbt til én af Europas største hvidvaskskandaler. Transaktioner for 53 milliarder er identificeret. Men omfanget af skandalen er skudt helt ved siden af. Den 19. september 2018 holder Danske Bank pressekonference for at meddele resultatet af den uafhængige advokatundersøgelse. Det kommer frem, at i perioden 2007 til 2015 blev der flyttet ufattelige 1.500 milliarder kroner gennem Danske Bank i Estland.

 

 

Føljetonen fortsætter

Advokatundersøgelsen frikender ledelsen, men både den administrerende direktør og bestyrelsesformanden går dog. Og i dag fortsætter udredningen hos Finanstilsynet og Bagmandspolitiet. Bogen kan varmt anbefales enhver, der interesserer sig for økonomi - eller blot søger en læseoplevelse, der er spændende ud over det sædvanlige.

 

 

Simon Bendtsen, Eva Jung og Michael Lund:
Beskidte milliarder. Da Danske Bank blev centrum i verdens største hvidvasksag


Antal sider: 357
Forlag: Gyldendal

Udgivet: 2019

Pris: 299,95 kroner (plus forsendelse), gyldendal.dk

 

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: