• Foto: Per Hansen, Nordnet
  Foto: Per Hansen, Nordnet
07. marts 2019 kl. 15.07
Nordnet: Vær kritisk over for udbytteaktierne
40 milliarder kroner er på vej til aktionærerne i form af udbytter, viser en oversigt, som Nordnet netop har offentliggjort. Men investorerne skal huske ikke at stirre sig blinde på udbytteudbetalingerne, og i stedet vurdere det samlede afkast over en årrække, påpeger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.
Af Kim Sejr, journalist, Dansk Aktionærforening

Det kan være værd at følge med i de selskaber, der udbetaler udbytte, for ifølge en oversigt fra Nordnet vil der i den kommende tid blive udbetalt store milliardbeløb til investorerne. Se oversigten nederst i artiklen.

 

Novozymes tyvstartede allerede forrige uge med at sende fem kroner pr. aktie, svarende til i alt 1,2 milliarder kroner tilbage til investorerne.

 

Ifølge oversigten fra Nordnet topper Rockwool med en udbyttebetaling på hele 29,9 kroner pr. aktie, mens Carlsberg følger efter med en udbyttebetaling på 18 kroner pr. aktie. Herefter følger en række selskaber med udbytter omkring 7-9 kroner pr. aktie – for eksempel Ørsted med en udbyttebetaling på 9,75 kroner pr. aktie og Sydbank med en udbyttebetaling på 9,36 kroner pr. aktie.

 

Hvis man med investorøjne ser direkte på afkast, skal man dog være opmærksom på, at afkastet i form af udbyttet godt kan være lavt, da det skal sættes i relation til den pågældende aktiekurs. De højeste direkte afkast får man således i øjeblikket hos Danske Bank med 6,5 procent, Sydbank med cirka seks procent og Lundbeck med næsten fire procent.

 

Men man skal huske at være kritisk og se på det samlede afkast i aktierne, påpeger investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

 

"Udbytteaktier er interessante for en gruppe af investorer, der anser et selskabs politik om at udbetale udbytte som en sund og disciplineret evne til at skabe indtjening og skabe stabilitet. Derfor er det attraktiv for mange at have udbytteaktier i deres portefølje. Man skal dog være opmærksom på, at hverken udbyttebetaling eller et pænt, direkte afkast er nogen garanti for, at det er en god investering, målt på det samlede afkast over en årrække. Det kan man opleve med en række banker, der trods gode udbytter og direkte afkast jo ikke har performet særlig godt på den kursmæssige udvikling, og derfor kommer til at ligge lavt i det samlede afkast. Man skal derfor være kritisk som investor i forhold til udbytteaktier," siger Per Hansen.

 

Ifølge Nordnets opgørelse vil de største danske selskaber i C25 sende i omegnen af 40 milliarder kroner tilbage til investorerne gennem de næste par uger – men det tal vil stige en del mere i løbet af året, lyder vurderingen.

 

"Udover de store selskaber i C25, vil de øvrige selskaber sende omkring ti milliarder kroner tilbage til investorerne i udbytte, og dertil kommer en række selskaber, som løbende giver udbytte flere gange, som for eksempel Pandora og Tryg, ligesom nogle selskaber vil give ekstra udbytter. Derfor er vores vurdering, at der samlet set vil blive udbetalt omkring 70 milliarder kroner i udbytter i løbet af året," siger Per Hansen.

 

Nordnets kommentar til figuren: Tallet for Royal Unibrew er for 2018. 2019-regnskabet er endnu ikke aflagt. Coloplast og Chr. Hansen har ”skævt regnskabsår” og udbetaler således ikke noget udbytte her og nu.   Pandora og Tryg udbetaler udbytte flere gange om året. Her er udelukkende medtaget det ”kortsigtede udbytte på henholdsvis 9,- og 1,65. Novo Nordisk har de seneste år udbetalt et ekstraordinært udbytte efter halvåret. Her er udelukkende medtaget det ”ordinære udbytte”. Bankerne giver som hovedregel det højeste direkte afkast. I forhold til de seneste år, har bankerne i 2019 dog valgt at sløjfe eller reducere aktietilbagekøb.

Har du ikke modtaget dit Aktionæren?

Så udfyld denne formular

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2019
  28. januar - 1. februar
 • Aktionæren 2/2019
  4.-8. marts
 • Aktionæren 3/2019
  8.-12. april
 • Aktionæren 4/2019
  20.-24. maj
 • Aktionæren 5/2019
  24.-28. juni

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: