• Foto: Morningstar
  Foto: Morningstar
08. marts 2019 kl. 00.00
Danmarks bedste investeringsforeninger
Morningstar kårede i denne uge de bedste investeringsforeninger og investeringsfonde i deres årlige kåring "Morningstar Fund Awards". Se de otte vindere her.
Af Annette Mors-Arvidsen, journalist, Dansk Aktionærforening

I denne uge kårede Morningstar de bedste investeringsforeninger og investeringsfonde i Danmark ved "Morningstar Fund Awards 2019". På skemaet herunder kan du klikke dig ind og læse mere om de enkelte vindere.

Prisuddelingen er en årlig begivenhed, og derfor er der lagt vægt på på fondenes resultater det seneste kalenderår. Men fondene skal ligeledes have leveret konkurrencedygtige risikojusterede afkast over tre og fem år for at komme i betragtning.

 

Samtidig med, at der uddeles priser til fem investeringsfonde, deler Morningstar også priser ud til forvaltere/investeringsforeninger, der har gjort sig bemærket med stærke resultater på tværs af store dele af deres fondspalette . Her er der tre forskellige priser – én til aktier, én til obligationer og én til kombinationen af aktier og obligationer.

 

Du kan se årets tre vindere i forvalter-kategorien øverst i skemaet herunder –  og de fem vindere i kategorien investeringsfonde nederst. 

 

Vindere af Morningstar Fund House Awards 2019 (på investeringsforenings-niveau)
   
Award på Fondshus Investeringsforening
Bedst til Aktier Handelsinvest
Bedst til Obligationer Nykredit Invest
Bedst til Aktier & Obligationer Nykredit Invest
 
Vindere af Morningstar Fund Awards 2018 (på kategori-niveau)
   
Award Kategori - Aktier Fond
Danmark Aktier Danske Invest Danmark Indeks Small Cap KL DKK d
Europa Aktier Danske Invest Europe Højt Udbytte KL DKK d
Globale Aktier Sparinvest INDEX Globale Aktier Min Risiko KL
   
Award Kategori – Obligationer Fond
DKK Obligationer Nordea Invest Korte Obligationer
   
Award Kategori – Balancerede Fond 
Balancerede Investin Balanced Risk Allocation

 

Morningstar skriver selv om de enkelte vindere i fond-kategorierne:

 

 • Fonde – Danmark aktier: Danske Invest Danmark Indeks Small Cap KL DKK d
  "Der var to nominerede indeksfonde i 2019 for danske aktier – noget som understreger, hvor vanskeligt det har været for aktive forvaltere at levere merværdi. Danske Invest Danmark Indeks Small Cap KL DKK d har fokus på små danske selskaber hvilket som regel indebærer investeringer i mindre likvide selskaber. Årets vinder giver en eksponering mod små danske selskaber til en moderat årlig omkostning."

 • Fonde – Europa aktier: Danske Invest Europe Højt Udbytte KL DKK d
  "Danske Invest Europa Højt Udbytte er en fond, der som navnet afslører, investerer i aktier som giver høje udbytter. Dette er sædvanligvis mere modne selskaber, med større eksponering mod value-aktier (det ses blandt andet ud fra fondens nuværende placering i Morningstars Style Box). Fonden er aktiv med dertilhørende omkostninger og har givet attraktive resultater i de sidste 5 år samtidig med at have slået det gennemsnitlige afkast i kategorien med 3,2 procentpoint i 2018."
   
 • Fonde – Globale aktier: Sparinvest INDEX Globale Aktier Min Risiko KL
  "Den anden indeksfond, som vinder en Fund Award er Sparinvest INDEX Globale Aktier Min Risiko. Fonden har en lidt alternativ tilgang til indeksering, da den forsøger at begrænse risikoen. Fonden har haft gode resultater over længere tid og har på nuværende tidspunkt en 5-stjernet rating med et merafkast på 2,7 procentpoint sammenlignet med indekset i kategorien over 5 år (per 28.02.2019)."
   
 • Fonde – DKK obligationer: Nordea Invest Korte Obligationer
  "Obligationer er en vigtig del af porteføljen – særligt som en modvægt til risikoen fra aktier. Obligationsfonde har lavere forventet afkast, og der er en stærk sammenhæng mellem afkast og størrelsen på kredit- og løbetidsrisiko (varighed). Det gør det vigtigt for forvalteren at tage hensyn til disse parametre for at kunne levere tiltrængte afkastmuligheder til investorerne. Nordea Invest Korte Obligationer har utvivlsomt haft historisk set gode resultater i forhold til gennemsnittet i kategorien i et udfordrende marked."
   
 • Fonde - Balancerede: Investin Balanced Risk Allocation
  "Investin Balanced Risk Allocation er en fond, som står i den «fleksible» kategori af balancerede fonde, og har derfor muligheden for at være over- og undervægtet i aktier afhængigt af markedet. Sidste år lå fonden hele 11,1 procentpoint foran gennemsnittet i kategorien og navigerede dermed gennem de vanskelige markeder væsentligt bedre end størstedelen af de fleksible samt alternative fonde."

 

Læs mere om kåringen - og se tidligere vindere - på Morningstars hjemmeside.


Dansk Aktionærforening kårer også de bedste investeringsfonde hvert år. Kåringen finder i år sted i april måned. Se sidste år kåring her (kun for medlemmer) >>

 

Har du ikke modtaget dit Aktionæren?

Så udfyld denne formular

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2019
  28. januar - 1. februar
 • Aktionæren 2/2019
  4.-8. marts
 • Aktionæren 3/2019
  8.-12. april
 • Aktionæren 4/2019
  20.-24. maj
 • Aktionæren 5/2019
  24.-28. juni

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: