• Aaron Anderson, Senior Vice President i Fisher Investments
  Aaron Anderson, Senior Vice President i Fisher Investments
11. januar 2019 kl. 00.00
Klumme: Bør dine investeringer være bange for spøgelserne fra 2018?
2018 sluttede alt andet end muntert på aktiemarkedet, og flere eksperter ser afslutningen på bull-markedet som en snarlig realitet. Men er frygten nu også begrundet – eller venter der et godt og sundt aktieår forude? Det giver Aaron Anderson fra Fisher Investments sit bud på i denne klumme.
Af Aaron Anderson, Senior Vice President i Fisher Investments

I Charles Dickens' "Et juleeventyr" (på originalsproget "A Christmas Carol"), er Ebenezer Scrooge konfronteret med tre spøgelser: Tidligere jul, den nuværende jul – og kommende jul. Efter at have mødt disse spøgelser ændrer Scrooge sin adfærd og bliver en mildere mand.

 

Tilsvarende står aktiemarkederne i 2019 over for tre spøgelser: Inflation, handelskrig og recession. Disse spøgelser skræmte mange til at tro, at bull-aktiemarkedet kommer til ophør. Men de vil i sidste ende føre os til et mildere, blidere og mere positivt 2019.

 

Husk, at en korrektion som regel vil medføre et fald i aktiemarkederne på mellem 10 og 20 procent. Faldet har tendens til at være kort, skarpt og stejlt, og det bliver typisk drevet af frygten for én eller flere spøgelseshistorier. Men normalt kommer aktierne sig hurtigt igen.

 

Som det fremgår af diagram 1, havde 2018 to sådanne fald, som betød, at et ellers fint aktieår endte middelmådigt.

 

Diagram 1:  MSCI World Index i 2018

 


Inflationens spøgelse

Den oprindelige nedgang, som begyndte i januar 2018, blev drevet af frygten for inflation. Det førte til frygt for rente- og monetære stramninger. Men det hele startede med en enkelt amerikansk job-rapport, som viste et mere presset amerikansk arbejdsmarked og højere lønvækst end forventet.

 

Som det ofte sker med korrektioner, lavede investorerne vilde antagelser om de økonomiske og markedsmæssige konsekvenser. Efterhånden som historien udviklede sig, ville et presset arbejdsmarked føre til hurtigere lønvækst. Det vil øge risikoen for inflation, reducere virksomhedernes indtjening og få den amerikanske centralbank til at hæve renten aggressivt. Men som jeg bemærkede i en tidligere artikel, er der et par problemer med denne fortælling.

 

For det første er indvirkningen af lønvækst meget begrænset i forhold til inflationen. Som det fremgår af diagram 2 nedenfor, havde de sidste to økonomiske cykler meget højere lønvækst end i denne – og denne gang uden stor indflydelse på inflationen.

 

Diagram 2: Lønvækst og inflation

 

For det andet stiger virksomhedernes indtjening typisk i takt med lønningerne – ikke omvendt. (Se diagram 3 nedenfor). Dette kan virke ulogisk, men her skal man huske på, at denne sammenhæng er tilfældig – og ikke årsagsbetinget.

 

Lønnen stiger typisk sent i en økonomisk cyklus, når der både er forretningsmæssig vækst og stigning i det personlige forbrug. Tidligere investeringer bærer frugt og øger virksomhedernes produktivitet. Og den økonomiske styrke giver dem til en vis grad mulighed for at videregive de højere omkostninger. Det viser, at virksomhederne ikke blot kan fastholde, men også kan øge deres bundlinje på trods af højere lønomkostninger.

 

Diagram 3: Lønvækst og overskudsmarginer

 

 

Måske er banklån og væksten i pengemængden de væsentligste økonomiske faktorer, som man skal overveje, men de bliver ofte ignoreret. Den berømte økonom Milton Friedman sagde: "Inflation er der altid og over alt – og er et monetært fænomen."

 

Med Federal Reserve, som regulerer pengepolitikken, er det amerikanske rentespænd reduceret,  udlånene er dæmpet – og det samme gælder væksten i pengemængden.

 

Slutresultatet har været et fald i forventningerne til inflation og de lange renter, hvilket også vil få Fed til at bevæge sig langsommere i 2019, end mange oprindeligt forventede.

 

Handelskrigens spøgelse

Handlen har i hele året skabt bekymringer i markedet, hvor mange frygter, at verden er på nippet til en handelskrig. I virkeligheden har verden ikke været involveret i handelsspørgsmål, men det har USA med forskellige handelspartnere. I årets løb har USA truet eller vedtaget handelshindringer i forhold til nogle af vores største handelspartnere – herunder Mexico, Canada, Kina og EU.

 

Indtil videre har disse trusler været mere gøen end bid, og handlen har ikke kun bevæget sig i én retning. Men husk på, at det på et tidspunkt så ud til, at præsident Trump ville afskaffe den nordamerikanske frihandelsaftale (NAFTA) uden at erstatte den med noget andet. Og han blev ved med at gentage, at den var den "værste handelsaftale, der nogensinde er underskrevet.”

 

Men så pludselig blev forhandlingerne genoptaget, og med beskedne ændringer er NAFTA-aftalen på vej til at blive erstattet af en aftale mellem USA, Mexico og Canada (USMCA).

 

Som med alle andre ting er størrelsen vigtig, når det kommer til handel. USA har pålagt sanktioner for hundreder af milliarder amerikanske dollars på kinesiske varer, men straftolden er i virkeligheden en skat, som mangler størrelse for at kunne påvirke den globale økonomi.

 

Se for eksempel på det globale bruttonationalprodukt (BNP), som udgjorde over 79 billioner amerikanske dollars i 2017. 2018 skulle øge dette BNP med yderligere fem billioner amerikanske dollars. En stor straftold på 25 procent på varer til en værdi af 800 milliarder amerikanske dollars fra Kina og anden import ville svare til en skat på 200 milliarder amerikanske dollars (Se diagram 5).

 

Det er ikke et lille tal, men det er langt fra stort nok til at kunne drive den globale økonomi til recession.

 

Diagram 5: Skalering af worst case i den amerikanske straftold 

 


Tilbagegangens spøgelse

Det sidste og sandsynligvis det mest skæmmende spøgelse er recession. De fleste – men ikke alle bear-aktiemarkeder – forekommer i løbet af en recession. En økonomisk nedtur udhuler fortjenesten, og det forårsager, at stemningen blandt investorerne bliver sur. Uanset om der er tale om inflation og pengepolitik, handel eller anden frygt, er bekymringen for øget recession stigende.

 

Væksten i den globale økonomi har ganske vist været svag, men kun lidt – og ikke mindre end forventet. Det er vigtigt at være opmærksom på, at en opbremsning langt fra er det samme som en recession. Økonomisk vækst er ofte volatil, ligesom retningen varierer. Det kan sågar vise sig som fald i et givent kvartal.

 

På trods af denne volatilitet fortsætter den globale økonomi med at ekspandere.

 

Diagram 6: Kvartalsvis vækst i europæisk og amerikansk BNP

 

Leading Economic Indexes (LEI) i de fleste dele af verden tyder på, at væksten vil fortsætte til næste år. Når disse indikatorer er høje og stigende, som de er i dag, og som man kan se i diagram 6, er recessionen sandsynligvis langt væk.

 

Diagram 7: US & Eurozone LEI

 

Husk, at spøgelser ikke er virkelige! Eller hvis de er, er de mere skræmmende end skadelige.

 

Markedsjusteringer på aktiemarkedet indeholder altid spøgelser, som fremkalder frygt og distraherer investorer i den virkelige verden omkring os. Det er vigtigt at huske, at verden altid er uperfekt – men lige nu generelt ser godt ud.

 

Den globale økonomi fortsætter med at vokse, inflationen er tæmmet de fleste steder, og virksomhederne er sunde og meget profitable. Måske ser du spøgelser, som jeg ikke har listet her. Naturligvis er det oplagt at tænke på Brexit eller politikken andre steder i Europa. Men heller ikke disse spekulationer vil sandsynligvis medføre store globale skader.

 

Frygtelige nedture, som vi oplevede i starten af 2018 og igen for nylig, slutter og genopretter sig hurtigt i et "V-formet" mønster. Vi har lige været igennem faldet af dette ”V”, og opturen er sandsynligvis ikke langt væk.

 

Jeg vil afslutte med det sidste diagram 8, som viser, hvordan det amerikanske S&P 500-indeks er kommet hurtigt tilbage efter lignende nedture.

 

Jeg forventer, at genopretningen vil være i fuld kraft i begyndelsen af 2019.

 

Derfor: Lad ikke spøgelserne fra 2018 få dig til at gå glip af mulighederne.

 

Diagram 8: V-formet markedstilpasning

 

  

Aaron Anderson er leder af analyseafdelingen i Fisher Investments, hvor han blandt andet har ansvaret for virksomhedens globale makroøkonomiske og kapitalmarkedsmæssige forskning. Han er desuden medlem af virksomhedens Investment Policy Committee.

Analyser og klummer i Aktionæren og på Shareholders.dk er udtryk for skribentens vurdering af investeringen lige nu. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som læserne måtte pådrage sig ved at følge anbefalingerne.

 

Har du ikke modtaget dit Aktionæren?

Så udfyld denne formular

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 5/2019
  24.-28. juni
 • Aktionæren 6/2019
  19.-23. august
 • Aktionæren 7/2019
  30. september - 4. oktober
 • Aktionæren 8/2019
  4.-8. november
 • Aktionæren 9/2019
  9.-13. december

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: