Investorviden

Niels Stub: Den økonomiske hukommelse er kort

Billede
Billede

Af
Jørn Nielsen

Forhenværende redaktør på Aktionæren

Hvad lærte du af finanskrisen?

”Jeg lærte, at når ting begynder at se lidt for gode ud, så går det galt. Når vi er nået dertil, at samtalen med kollegaerne omkring frokostbordet begynder at handle om størrelsen på ens friværdi og de seneste gevinster på aktiemarkedet i stedet for, hvad de lavede sammen med familien i weekenden, så er tingene løbet af sporet.”

”Og jeg så, at folks økonomiske hukommelse er kort. Jeg kunne godt ønske mig, en større forståelse for, at historien gentager sig … at finansmarkederne bevæger sig i cyklusser. Krisen kom, og den blev så dyb, fordi grådighed havde bedøvet den økonomiske hukommelse.”

”Jeg havde selv investeret i 2008, men det var langsigtet. Så jeg beholdte alt. Og så er det bare med at have is i maven og tålmodighed.”

Hvad burde private investorer have lært af finanskrisen?

”At ingen af os er i stand til at læse fremtiden. Derfor er det vigtigt at tænke langsigtet. Og så skal man huske at have et økonomisk råderum, så man ikke er nødt til at sælge af sine aktiver, mens det ser sort ud.”

”Og at når markedet begynder at ligne et spil sorteper, skal man være tilbageholdende. Hvis alt stiger og stiger, er der jo en, der skal betale prisen til sidst, og det er ikke sjovt, hvis det er dig, der sidder med sorteper.”


<< Gå tilbage til "Det lærte vi af finanskrisen"