• Otto Friedrichsen fra Formuepleje (venstre) og Jacob Pedersen fra Sydbank (højre) tager her et kig ind i 2018
  Otto Friedrichsen fra Formuepleje (venstre) og Jacob Pedersen fra Sydbank (højre) tager her et kig ind i 2018
11. januar 2018 kl. 13.29
To aktieeksperter: Hvad kan vi vente os af det nye aktieår?
De store økonomier i verden vokser alle på samme tid. Det er sjældent, det sker. Og det taler for et godt aktieår i 2018. Men prisen på aktier er rekordhøj. Det kunne varsle, at opturen snart er slut. Så hvad skal man mene? Vi har spurgt Otto Friedrichsen fra Formuepleje og Jacob Pedersen fra Sydbank om, hvordan de ser på mulighederne i det kommende aktieår.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Otto Friedrichsen

Aktiestrateg, Formuepleje

”Lav rente, synkron vækst ... det ser ganske positivt ud”

2017 slutter ganske godt med synkron vækst i alle de vigtigste økonomier. Og den udvikling vil fortsætte i det nye år, mener de hos Formuepleje, fortæller aktiestrateg Otto Friedrichsen.

 

”Udviklingen vil forplante sig til øget vækst i indtjeningen i virksomhederne. Samtidig vil renteniveauet stadig være ekstremt lavt. Og der er ingen tegn på accelererende inflation, som ellers kunne få centralbankerne til at hæve renterne i et hurtigere tempo. Så det ser ganske positivt ud,” siger Otto Friedrichsen. Der er bare lige et ”men”.

 

 

Kig efter faresignaler

 

”Investorerne har købt sig ind i den gode historie, så der er indbygget høje forventninger i aktiekurserne. Det har kørt stærkt hidtil, og vi mener, det vil fortsætte. Men når tingene ændrer sig, vil kurserne dykke. Så investorerne skal holde øje med de signaler, der kan vise, at opturen er ved at slutte – om selskabernes indtjening begynder at falde, eller inflationen tager til,” advarer han.

 

Geografisk ser Formuepleje lyst på USA. Udsigten til en skattereform i USA fik tidligt i 2017 Formuepleje til at investere i små og mellemstore amerikanske aktier via ETF’er, fordi det efter deres vurdering er de små og mellemstore selskaber, der vil få størst gavn af den markant lavere selskabsskat, der lægges op til.

 

”De kan ikke som Apple, Google og de andre store it-selskaber flytte rundt på pengene og slippe billigere i skat. Så vi ser de små og mellemstore amerikanske selskaber som dem, der får mest gavn af skattereformen. Og vi har da også set de ETF’ere, vi investerede i, stige 15-20 procent siden august,” konstaterer han.

 

Generelt ser Formuepleje ikke amerikanske aktier som dyre. Virksomhedernes indtjening følger med kursudviklingen, mener de.

 

De amerikanske selskaber har også gavn af, at dollaren er faldet overfor euro og andre valutaer. Det giver en konkurrencefordel.

 

På længere sigt kan skattelettelserne dog give modvind til aktiemarkederne, fordi de kan føre til flaskehalse, højere lønninger og inflation, hvilket vil presse renten op.

 

 

Japan og emerging markets

 

Formuepleje ser også positivt på japanske aktier og aktier i emerging markets. Aktuelt har Formuepleje mellem 15 og 17 procent af deres aktieinvesteringer placeret i emerging markets.

 

”Emerging markets har haft et positivt 2017, fordi landene også får gavn af det økonomiske momentum, de lave renter og den lavere dollarkurs,” siger Otto Friedrichsen, som ikke anbefaler en bred ETF-investering i emerging markets, men en meget selektiv tilgang med stock pick.

 

I Japan har virksomhederne medvind i form af en lavere kurs på yen og økonomisk stimuli.

 

”Den japanske regering forsøger at stimulere økonomien ganske markant. Sammen med ekstrem lav rente og faldende valutakurs gør det, at vi generelt ser postitivt på japanske aktier.”

 


 

 Jacob Pedersen

Aktieanalysechef, Sydbank

 ”Det ser mest positivt ud for europæiske aktier”

Sydbank ser også positivt på mulighederne for fornuftige afkast på aktiemarkederne i 2018.

 

”Men investorernes forventninger til, hvor høje afkast man kan forvente, skal ned,” siger bankens aktieanalysechef Jacob Pedersen med henvisning til, at aktierne efterhånden er dyre, og at der derfor er indregnet høje forventninger i kurserne.

 

”Vi ser amerikanske aktier som dyre. Vi ser også latinamerikanske aktier som dyre. Asiatiske aktier er knap så dyre, men det er også her, vi serden største risiko. Der er ikke tale om en gigantisk aktieboble i Kina, men hvis væksten i Kina falder, vil det ikke bare trække kinesiske aktier ned, det vil trække alle aktiemarkederne med, fordi den kinesiske økonomi nu fylder så meget i verdensøkonomien. Og det er faktisk den største risiko, vi ser – at væksten i Kina skuffer.”

 

Du nævnte ikke Europa. Er det fordi, I ser mere postitivt på europæiske aktier?

 

”Ja, det er her, vi ser de bedste muligheder for gode afkast. Økonomierne er på vej op, og der er udsigt til lempelig pengepolitik i længere tid end i USA. Vi skal jo frem til starten af 2019 eller måske endnu længere, før det kan komme på tale, at Den Europæiske Centralbank hæver renten. Det vil være et gunstigt klima for europæiske aktier.”

 

”I USA kommer der efter al sandsynlighed en skattereform, som på kort sigt vil give momentum til den amerikanske økonomi. Men det ændrer ikke på, at vi ser amerikanske aktier som dyre.”

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2018
  11.-13. februar
 • Aktionæren 2/2018
  25.-27. marts
 • Aktionæren 3/2018
  22.-24 april 
 • Aktionæren 4/2018
  20.-22. maj 
 • Aktionæren 5/2018
  1.-3. juli 
 • Aktionæren 6/2018
  19.-21. august
 • Aktionæren 7/2018
  7.-9. oktober 
 • Aktionæren 8/2018
  18.-20. november 
 • Aktionæren 9/2018
  16.-18. december 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: