15. november 2017 kl. 09.17
Her er, hvad vi ved om aktiesparekontoen
Private investorer kan fra 1. januar 2019 oprette en aktiesparekonto. Har du svært ved at hitte hoved og hale i, hvad aktiesparekontoen konkret kommer til at betyde for dig? Vi guider dig her igennem, hvad vi på nuværende tidspunkt ved.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Fra 1. januar 2019 kan alle personer med et CPR-nummer oprette en aktiesparekonto. Kontoen vil på det tidspunkt kunne oprettes i et pengeinstitut.

 

Fra starten kan man indsætte op til 50.000 kroner på kontoen, og der kan indsættes penge, så længe værdien af kontantbeholdningen plus værdierne af det, man har investeret i, ikke overstiger 50.000 kroner.

 

Hvis ens investeringer stiger i værdi, kan den samlede værdi på aktiesparekontoen godt overskride beløbsloftet, som fra starten altså er på 50.000 kroner. Så kan man bare ikke sætte flere penge ind på sin aktiesparekonto.

 

Senere er det hensigten at forhøje beløbsgrænsen på 50.000 kroner gradvist, men det skal de partier, der står bag forliget, blive enige om år for år. På nuværende tidspunkt er det hensigten, at beløbsgrænsen i 2020 forhøjes til 100.000 kroner, til 150.000 kroner i 2021 og til 200.000 kroner i 2022.

 

Beløb, der sættes ind på aktiesparekontoen, kan udelukkende bruges til at investere i noterede aktier (fra hele verden) og aktiebaserede investeringsfonde. Altså kan man ikke vælge at investere i eksempelvis obligationer, certifikater eller unoterede aktier. Til gengæld kan man handle, så ofte man vil.

 

Skat:

Aktiesparekontoen er lagerbeskattet. Det vil sige, at skatten gøres op en gang om året – ud fra de værdier, der er på kontoen den 31. december (kontantbeløb plus værdi af investeringer).

 

Er den samlede værdi på kontoen steget i løbet af kalenderåret, skal man betale skat af gevinsten – også selv om man ikke har realiseret sin gevinst ved at sælge de aktier eller investeringsfonde, der er steget i værdi.

 

Skatten på gevinster fra aktiesparekontoen er 17 procent. Denne skatteprocent gælder også for udbetalte udbytter. Skatteprocenten er betydeligt lavere end beskatningen på andre konti, hvor man investerer for frie midler (altså en opsparing der ikke er bundet frem til pensionsalderen).

 

Men den valgte skattemodel – lagerbeskatning – kan der ligge en fordel i at have lidt kontanter stående på sin aktiesparekonto, så der er penge til at betale skat af ens gevinster. Ellers kan man blive tvunget til at sælge af sine investeringer udelukkende for at skaffe penge til at betale skat. Det bliver dog ikke et problem de første tre år, hvis det politiske flertal bag aftalen holder fast i, at beløbsgrænsen hæves 50.000 kroner hvert år.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  10. marts
 • Aktionæren 3/2021
  21. april
 • Aktionæren 4/2021
  20. maj
 • Aktionæren 5/2021
  23. juni
 • Aktionæren 6/2021
  8. september
 • Aktionæren 7/2021
  6. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  10. november
 • Aktionæren 9/2021
  15. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: