• Chefen for den europæiske Centralbank, Mario Draghi (billedet), vil ikke påvirke renteniveauet, så længe inflationen er under målet og euroen er så stærk overfor dollaren. Foto: Den europæiske Centralbank
  Chefen for den europæiske Centralbank, Mario Draghi (billedet), vil ikke påvirke renteniveauet, så længe inflationen er under målet og euroen er så stærk overfor dollaren. Foto: Den europæiske Centralbank
08. september 2017 kl. 17.21
Lav rente i lang tid endnu
Den Europæiske Centralbank fortætter med at købe obligationer i stor stil, og renten forbliver lav. Det besluttede banken i denne uge, hvor det også kom frem, at banken nu har købt obligationer fra næsten 1000 europæiske virksomheder.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Den europæiske Centralbank (ECB) er nu oppe på at eje obligationer for 790 milliarder danske kroner, og den vil ikke skrue ned for opkøbene i den kommende tid, meddelte banken i denne uge.

 

Banken har købt virksomhedsobligationer siden juni 2016, og den har nu obligationer i tæt på 1000 forskellige virksomheder. Den mangler kun virksomhedsobligationer i seks selskaber, før denne milepæl er nået, skriver Ritzau Finans.

 

På mødet i denne uge blev det også besluttet at holde fast i den lave rente. Indlånsrenten forbliver minus 0,4 procent.

 

Chefen for centralbanken, Mario Draghi, forklarede på det efterfølgende pressemøde, at der er to gode grunde til, at der ikke ændres på hverken rente eller opkøbsprogram lige med det samme: Inflationen i eurozonen er stadig et stykke fra målet på to procent. Og euroen er steget markant i værdi overfor dollaren – 15 procent i år.

 

Kim Blindbæk, som er makroanalytiker i Sydbank, lyttede nøje til Draghis ordvalg. Det har fået ham til at konkludere, at centralbanken formentlig på det kommende rentemøde i oktober vil melde ud, hvornår banken vil stoppe med at købe flere obligationer, som vil være bankens første skridt i retningen af en normalisering. Næste skridt vil være at hæve renten.

 

"ECB forventer fortsat, at styringsrenten vil blive holdt uændret i et godt stykke tid efter, at opkøbene af obligationer er stoppet. Vi vurderer, at ECB tidligst vil hæve renten i slutningen af 2018,” sagde Kim Blindbæk til borsen.dk og tilføjede:

 

”Jo længere tid, ECB venter med at tage beslutningen, des større er risikoen for uro på de finansielle markeder."

 

Men alt tyder altså på historisk lave renter en rum tid endnu.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2018
  11.-13. februar
 • Aktionæren 2/2018
  25.-27. marts
 • Aktionæren 3/2018
  22.-24 april 
 • Aktionæren 4/2018
  20.-22. maj 
 • Aktionæren 5/2018
  1.-3. juli 
 • Aktionæren 6/2018
  19.-21. august
 • Aktionæren 7/2018
  7.-9. oktober 
 • Aktionæren 8/2018
  18.-20. november 
 • Aktionæren 9/2018
  16.-18. december 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: