• Hvis Nets bliver opkøbt af en kapitalfond, er det overvejende sandsynligt, at fonden vil forsøge at afnotere Nets. Og det kan bringe de private investorer i en vanskelig situation. Foto: Nets
  Hvis Nets bliver opkøbt af en kapitalfond, er det overvejende sandsynligt, at fonden vil forsøge at afnotere Nets. Og det kan bringe de private investorer i en vanskelig situation. Foto: Nets
08. september 2017 kl. 16.24
Advarselslampen blinker i Nets-aktien
Hvis betalingstjenesten Nets bliver solgt til en udenlandsk kapitalfond, kan de private investorer i Nets komme i en vanskelig situation. Selskabets meget korte historie som børsnoteret selskab og den specielle ejerstruktur gør, at en virksomhedsovertagelse ikke nødvendigvis vil foregå, som vi plejer at se dem. Sådan lyder advarslen fra Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Betalingstjenesten Nets forhandler for øjeblikket med flere udenlandske kapitalfonde om et salg af virksomheden. Det har selskabets ledelse bekræftet. Den har oven i købet sat navn på den kapitalfond, som har fået førsteret til at afgive et bud.

 

Ved andre virksomhedsovertagelser har det været normalt, at køberen har tilbudt at købe aktierne i selskabet til en kurs, der har været både 20 og 30 procent højere end den aktuelle aktiekurs. Men sådan behøver det ikke være i tilfældet med Nets, advarer Leonhardt Pihl.

 

”De ejere, der sendte Nets på børsen for blot et år siden, har stadig en stor aktiepost i selskabet. Dengang var de parate til at sælge deres aktier til kurs 130, som var den lave kurs i børsprospektet. Derfor ser jeg ikke en automatik i, at købsprisen ved et salg af Nets bliver højere end den nuværende aktiekurs,” konstaterer han.

 

Da Nets blev sendt på børsen i september sidste år, var selskabet ejet af to amerikanske kapitalfonde - Bain Capital og Advent - samt ATP, som dengang havde en aktiepost på 5 procent. De to kapitalfonde Bain og Advent ejer stadig knap 40 procent af aktierne i Nets. Derudover ejer ledende medarbejdere i Nets store aktieposter.

 

Hvor meget ATP ejer i dag, er uvist, for deres ejerandel er nu under 5 procent, og ATP er derfor ikke længere registreret som storaktionær.

 

 

Afnotering af Nets

Hvis en handel gennemføres, og Nets bliver overtaget af en kapitalfond, er det mest sandsynlige, at kapitalfonden straks vil arbejde på at få Nets afnoteret – fordi sådan arbejder kapitalfonde.

 

Det så vi for eksempel, da Mols-Linien blev købt af kapitalfonden Polaris. Polaris forsøgte først at opnå 90 procent af aktierne, fordi det ville bane vejen for at tvangsindløse de resterende ti procent af aktierne. Det lykkedes ikke trods flere forhøjede tilbud til aktionærerne i Mols-Linien. Derfor tog Polaris spørgsmålet om afnotering op på en generalforsamling og fik flertal. Og det var nok til at gennemtrumfe en afnotering. Det førte til et samarbejde mellem Polaris og storaktionæren Henrik Lind, som ejede 11 procent af aktierne. Tilbage var en gruppe af små aktionærer, som kom i klemme, da Mols-Linien blev afnoteret.

 

Og det er netop eksemplet Mols-Linien, der får Leonhardt Pihl til at advare de private investorer i Nets. Her fik de private investorer først et tilbud, de ikke fandt attraktivt, og da de ikke tog imod tilbuddet, blev deres aktier afnoteret, og dermed forsvandt den naturlig handelsplads for deres aktier.

 

”Vi ved ikke, hvordan forløbet med et salg af Nets bliver. Mit budskab er alene, at de private investorer i Nets bør være klar over, at denne risiko eksisterer, for ingredienserne er til stede. Så må folk selv tage stilling til, om de vil sælge til den nuværende kurs, eller de vil vente og satse på, at der kommer et tilbud, der er højere end den nuværende aktiekurs,” siger Leonhardt Pihl.

 

”Med eksemplet Mols-Linien i frisk erindring kunne man sagtens forestille sig, at en ny ejer gik sammen med den anden storaktionær i Nets, kapitalforvalteren BlackRock, om at få Nets afnoteret. Tilsammen ville den nye ejer sammen med BlackRock – så vidt vi ved – eje knap halvdelen af aktierne i Nets på nuværende tidspunkt.”

 

Formuleringen ”så vidt vi ved” er en hentydning til, at der i denne uge har været en livlig og ret bemærkelsesværdig handel med Nets-aktier (se graf). Men inden ugen startede var BlackRock registreret som storaktionær i Nets med 7,3 procent af aktierne. De to oprindelige ejere, Bain Capital og Advent, ejede 39,9 procent via selskabet AB Toscana Holding.

 

”Jeg ved godt, at der nok er nogle, der vil mene, at jeg ser spøgelser. Men jeg synes helt ærligt ikke, at vi har haft ret mange positive oplevelser at bygge på i det år, Nets har været på børsen,” siger Leonhardt Pihl.

 

 

Grafen ovenfor viser kursudviklingen i Nets-aktien i denne uge. Søljerne forneden viser antallet af aktier, der er købt og solgt. Siden tirsdag har der været en markant stigning i antal omsatte aktier. Nasdaq er ved at undersøge, hvad der skete tirsdag formiddag. Kilde: euroinvestor.dk

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2018
  11.-13. februar
 • Aktionæren 2/2018
  25.-27. marts
 • Aktionæren 3/2018
  22.-24 april 
 • Aktionæren 4/2018
  20.-22. maj 
 • Aktionæren 5/2018
  1.-3. juli 
 • Aktionæren 6/2018
  19.-21. august
 • Aktionæren 7/2018
  7.-9. oktober 
 • Aktionæren 8/2018
  18.-20. november 
 • Aktionæren 9/2018
  16.-18. december 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: