31. august 2017 kl. 12.07
For meget og for lidt
I løbet af ugen har vi fået et indblik i den kommende finanslov. Informationerne er kommet drypvis, med masser af spin og en udpræget mangel på fakta. Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening, ser tilbage på ugen, der gik.
Af Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening

Det har været meget interessant at være engageret samfundsborger de seneste ti dage. Ikke fordi der er sket så meget på investeringsmarkederne, men mere fordi de danske politikere er kommet tilbage fra ferie og efter bedste evne har forsøgt at indhente det forsømte. På den konto har vi både fået for lidt og for meget af dem.

 

Politisk spin har der været meget af, og den ene politiske appetitvækker har afløst den anden fra dag til dag. Klimaks skal gerne nås, når finanslovforslaget fremlægges og op til denne begivenhed snubler de enkelte fagministerier over hinanden for at lække deres initiativer. Der er for meget spin.

 

Heroverfor står, at det meste af det, der lækkes, har udmærket sig ved at være stort set renset for konkrete detaljer. Men det afholder ikke medierne fra at arbejde videre med historierne, der på den måde får deres eget liv. Med en meget lille andel af fakta.

 

 

Brians copy paste

Erhvervsministeren er nu havnet i vridemaskinen på bemærkningen om, at den foreslåede aktiesparekonto er en copy paste af den svenske ordning.

 

Faktum, til manges overraskelse, er, at den for investorerne skattemæssigt er en hel del dyrere end sit svenske forbillede. Sådan går det, når man bygger en stemning op på følelser - for derefter at forsøge at præsentere fakta på tre linjer.

 

I Dansk Aktionærforening har vi hele tiden hørt og forstået hovedbudskabet rigtigt. Vores begejstring for erhvervsministerens udspil er derfor uændret. Vores positive holdning skyldes ikke kun aktiesparekontoen, men alle de tre forslag, som kom frem i denne uge. Ser man på dem samlet, er der tale om en betydelig forenkling af de fleste danske investorers skattemæssige situation:

 

Aktiesparekontoen er for det første en frivillig ordning. Og den har en meget enkel beskatningsmodel, hvor du ikke tilskyndes til at tænke i skat, når du skal disponere dine investeringer. Vi mener, den er bedst til langsigtede investeringsformål, hvor der er en god sandsynlighed for at opnå et attraktivt og højt afkast. Samtidig vil brugen af kontoen ”skabe” plads for investorer, der er tæt på at skulle betale den høje skat på 42 procent af deres investeringer for frie midler, og som bruger tid og kræfter på at undgå at overskride grænsen.

 

Forslaget om lavere skat på aktieindkomst synes vi selvfølgelig også er en rigtig god ide. Den gradvise forhøjelse af grænsen for 42 procent-beskatning fra de nuværende 52.900 kroner til 100.000 kroner vil gavne rigtig mange aktieinvestorer - og give dem sikkerhed for den lavere beskatning på 27 procent.

 

Forslaget om en ensretning af beskatningen af danske og udenlandske investeringsfonde, herunder ETF'er, er mindst lige så stor en gevinst som de to andre tiltag. Vi ved fra vores nye medlemsundersøgelse, at fornuftige investorer bruger investeringsfonde til at opnå en hensigtsmæssig risikoprofil i deres portefølje. Med forslaget vil de kunne sprede deres risiko billigere og uden at bruge for mange kræfter på at skulle gennemskue underlige regler for udenlandske investeringsfonde.

 

 

Et enklere liv

Så alt i alt synes vi, at forslagene trækker i den rigtige retning. Når støvet har lagt sig, står vi tilbage med en mere enkel skattemæssig situation end den, vi havde før. Enkelhed og transparens har altid været en høj prioritet for Dansk Aktionærforening.

 

At vi på den korte bane ikke får et perfekt system for beskatning af afkastet på risikovillig kapital, afholder os ikke fra at støtte tiltag, der bringer os afgørende i den retning.

 

Og så kan det da godt være, at skatten er lavere i Sverige. Men de har også større skove og dårligere øl end vi har.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  10. marts
 • Aktionæren 3/2021
  21. april
 • Aktionæren 4/2021
  20. maj
 • Aktionæren 5/2021
  23. juni
 • Aktionæren 6/2021
  8. september
 • Aktionæren 7/2021
  6. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  10. november
 • Aktionæren 9/2021
  15. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: