28. juli 2017 kl. 15.43
USA: Janet Yellens plan påvirker dine aktier
POLITIK: Intet nyt er godt nyt, siger man ofte. Men det ordsprog gælder ikke for ugens møde i den ameri-kanske centralbank. Helt som ventet besluttede centralbanken, at den ikke vil ændre renten i USA i den-ne omgang. Planerne om at sælge ud af den gigantiske beholdning af obligationer blev der heller ikke ændret ved. Alligevel fik mødets udfald dollarkursen til at falde. Og beslutningen om status quo påvirker de aktier, du har i din portefølje – både danske og udenlandske. Læs her, hvordan det hænger sammen.
Af Jørn Nielsen, journalist og redaktør, Dansk Aktionærforening

Det seneste møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fik ikke centralbanken til at ændre sin politik. Renten er forbliver på det nuværende niveau – 1,00 til 1,25 procent. Og den varslede plan om starte et udsalg af bankens enorme beholdning af obligationer blev der heller ikke pillet ved.

 

Intet nyt er godt nyt, plejer man at sige i situationer som denne.

 

Det passer bare ikke helt. For banken fastholdte samtidig udsigten til, at renten sættes op efter næste møde, som finder sted i december. Det vil så være tredje gang i år, at FED forhøjer renten. Og det mener finansmarkederne ikke, at udviklingen i USA kan bære. Den mest udbredte opfattelse er, at Janet Yellen som chef for centralbanken bliver nødt til at sløjfe renteforhøjelsen i december.

 

Denne usikkerhed om rentens udvikling fik dollaren til at fortsætte faldet dagen efter mødet i centralbanken, og den faldende dollarkurs er noget, der allerede har haft og stadig vil få konsekvenser for aktiemarkederne – også for mange danske selskaber.

 

Amerikansk økonomi har det fint

Uenigheden mellem markedet og centralbanken har ét navn: inflation.

 

Alle er enige om, at den amerikanske økonomi udvikler sig så positivt, at der egentlig er plads til at sætte renten yderligere op. Problemet er, at de hidtidige renteforhøjelser, konstant faldende arbejdsløshed og solide økonomiske nøgletal burde få inflationen til at stige, og at den faldende arbejdsløshed burde føre til lønstigninger, som igen ville skubbe inflationen op. Centralbanken har som mål, at inflationen skal op på cirka to procent.

 

Men inflationen bevæger sig sidelæns og er et pænt stykke fra målet på de to procent.

 

Ifølge Reuter har topfolk i centralbanken flere gange givet udtryk for, at situationen med ekstraordinær lav inflation er et midlertidigt fænomen, som blandt andet skyldes prisfald på receptpligtig medicin og telefoni.

 

Men den forklaring køber finansmarkederne ikke. Handelschefen i Saxo Bank, Christoffer Moltke-Leth, siger i et interview med Børsen Play, at markedet kun har indregnet en 45 procent sandsynlighed for, at renten rent faktisk bliver sat op i USA til december.

 

Den faldende dollarkurs kan altså forklares med, at finansmarkederne ikke tror, at inflationstallene vil stige nævneværdigt i den kommende tid, og at de derfor tror, at centralbanken bliver tvunget til at aflyse renteforhøjelsen i december.

 

Og så er vi fremme ved det interessante: Hvad betyder det så for en dansk investor?

 

Lav dollarkurs påvirker aktier

Det betyder, at der kan komme en del turbulens på aktiemarkederne i den kommende tid. Hvis tallene for inflationen i verdens suverænt største økonomi bliver ved med at vise, at inflationen ligger pænt under to procent, vil det presse dollarkursen længere ned. Det er en fordel for amerikanske selskaber, særligt eksporterende selskaber, men vil ramme for eksempel europæiske selskaber, som eksporterer til USA. Og det vil afspejle sig i aktiekurserne.

 

Klaus Waidtløw, handelschef i Bank Nordic, peger i et interview på Børsen Play på, at det kan udløse en større korrektion på finansmarkederne verden over, hvis den amerikanske centralbank fastholder, at renten skal op i december. Men generelt ser Bank Nordic nu positivt på aktier resten af året.

 

”Vi er forsigtige optimister,” siger Klaus Waidtløw.

 

Danske aktier er allerede ramt

Uanset om renten ændres i december vil udviklingen i USA allerede have sat sig spor i den stribe af de kvartalsregnskaber, vi får fra danske selskaber fra midten af august og frem. Det forudser Michael Friis Jørgensen, Chef Aktieanalytiker i Alm. Brand, i et interview på Børsen Play.

 

Han mener, at den stadig lavere dollarkurs vil sætte spor i regnskaber fra Novo Nordisk, Novozymes, Genmab og andre selskaber, som får hovedparten af deres indtægter i dollar. At det vil ske, har allerede påvirket aktiekurserne i selskaberne, siger han, fordi aktiekurserne er presset ned, når dollaren er faldet.

 

Gigantisk udsalg af obligationer

På mødet onsdag i den amerikanske centralbank blev det også besluttet, at centralbanken ”snart” vil begynde at sælge ud af sin enorme beholdning af obligationer.

 

Finans.dk har omregnet beholdningens værdi til danske kroner, og hold nu fast: Centralbanken ejer obligationer for 28.700 milliarder danske kroner!

 

Planen er, at centralbanken i starten vil sælge for op til 10 milliarder dollar hver måned, og de fleste forventer, at dette udsalg starter til september.

 

At sælge er måske ikke det helt rigtige udtryk, for i praksis vil centralbanken blot undlade at købe nye obligationer, når dem, den ejer, løber ud. Men effekten bliver det samme som et udsalg.

 

Efterhånden som den amerikanske økonomi kan tåle det, er det meningen, at det månedlige udsalg skal stige til mellem 40 og 50 milliarder dollar pr. måned.

 

Selv om det lyder som astronomiske beløb, er det ikke noget, vi skal være bekymret over, siger Henrik Henriksen, chefstrateg i pensionskassen PFA, i et interview med Børsen Play. Der er så stor interesse for at købe amerikanske statsobligationer, at markedet sagtens kan klare det, påpeger han.

 

Selv om beløbene kan forekomme gigantiske i absolutte tal, er de ikke voldsomme i den store sammenhæng, siger han.

 

Problemerne kan først opstå, hvis de andre store centralbanker – især den japanske og den europæiske – også begynder at sælge ud, er hans pointe. Så er det noget, private investorer bør holde øje med.

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2018
  11.-13. februar
 • Aktionæren 2/2018
  25.-27. marts
 • Aktionæren 3/2018
  22.-24 april 
 • Aktionæren 4/2018
  20.-22. maj 
 • Aktionæren 5/2018
  1.-3. juli 
 • Aktionæren 6/2018
  19.-21. august
 • Aktionæren 7/2018
  7.-9. oktober 
 • Aktionæren 8/2018
  18.-20. november 
 • Aktionæren 9/2018
  16.-18. december 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: