• "Efter sommerferien kommer jeg med nogle initiativer, så der bliver bedre muligheder for som almindelig dansker at investere i vækst-iværksættere," udtaler Brian Mikkelsen. | Foto: Det Konservative Folkeparti (Helle Moos)
  "Efter sommerferien kommer jeg med nogle initiativer, så der bliver bedre muligheder for som almindelig dansker at investere i vækst-iværksættere," udtaler Brian Mikkelsen. | Foto: Det Konservative Folkeparti (Helle Moos)
23. juni 2017 kl. 09.10
Brian Mikkelsen lover udspil til bedre vilkår for danske investorer
Sverige har længe haft en investeringssparekonto, der gør det nemmere at være investor. Nu følger også Norge trop. Dansk Aktionærforening og fondsbørsen kalder på politisk handlekraft: Kom så med den danske investeringssparekonto! Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) lover et udspil efter sommerferien.
Af Annette Mors-Arvidsen, journalist og webredaktør, Dansk Aktionærforening

Det danske delebilskoncept GreenMobility gik i fredags på den danske minibørs Nasdaq First North i København. I dag følger den danske tech-virksomhed Conferize trop. De to danske nynoteringer, der er de første efter mange års børspause, vækker selvsagt glæde hos både de private investorers interesseorganisation Dansk Aktionærforening og hos fondsbørsen.

 

Men begge parter kalder på politisk handlekraft: Danmark skal på omgangshøjde med de andre nordiske lande, når det drejer sig om rammene for at investere, hvis vi skal tiltrække nye selskaber til børsen.

 

”Vi skal have en bedre aktiekultur i Danmark, og man er nødt til at skabe nogle incitamenter for, at os almindelige borgere, som først har betalt indkomstskat, samtidig vil lægge en ekstra skærv til at hjælpe iværksætter-virksomheder videre,” udtaler Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq København til Børsen Play og fortsætter:

 

”Aktiekultur kommer ikke overnight, men vi er ikke i tvivl om, at en investeringssparekonto vil være en vigtig brik,” siger han og peger på den svenske ISK-model, der har lavere aktiebeskatning, og som gør det nemmere at være investor.

 

Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening, har længe været fortaler for en dansk investeringssparekonto, og han noterer, at Danmark nu også er blevet overhalet indenom af Norge.

 

"I Norge har de allerede et lovforslag klart til en aktiesparekonto, som vi kender fra Sverige. Så jeg vil endnu engang sige til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at nu skal han komme med den aktiesparekonto. Det skal være hurtigt, hvis han vil smede, mens jernet er varmt. Det vil skabe en god bund for de nye selskaber og også for First North i København," udtaler Leonhardt Pihl til Børsen.

 

Nye initiativer efter sommerferien

Brian Mikkelsen har rent faktisk positive nyheder i ærmet. På Folkemødet på Bornholm sagde han til Børsen Play:

 

"Efter sommerferien kommer jeg med nogle initiativer, så der bliver bedre muligheder for som almindelig dansker at investere i vækst-iværksættere."

 

Præcis hvilke initiativer vil han først løfte sløret for efter sommerferien, men han udtalte dog, at han ser positivt på den svenske model med en aktiesparekonto, og at det er en af de ting, han arbejder med.

"Det, der ligger i selve aktiesparekonto, er, at du bliver beskattet lavere, og du får en fast beskatning løbende. Det gør, at du ikke kommer op på den høje marginalskat, og så er der større interesse for at investere i f.eks. vækst-iværksættere herhjemme og børsintroduktioner."

Hos Dansk Aktionærforening er der glæde over, at investorerne endelig kan se frem til en politisk håndsrækning efter sommerferien.

 

Direktør Leonhardt Pihl opfordrer dog Brian Mikkelsen til at se nærmere på den norske model, inden han kommer med sit udspil.

 

”Den norske model indeholder mange gode elementer, selvom de endnu ikke er fuldt ud konkretiseret. I den norske model svares der for eksempel først skat, når der trækkes penge ud og investeringer realiseres,” siger Leonhardt Pihl og slutter: ”Den løsning er mere hensigtsmæssig end den svenske ordning, der er lagerbeskattet. Netop lagerbeskatning kan godt skabe tilbageholdenhed hos nogle af de investorer, som ordningen retter sig imod, da det lugter lidt af formueskat.”

 Læs mere om, hvordan den svenske investeringssparekonto fungerer i denne artikel >>

 

Se indslaget med Brian Mikkelsen og Carsten Borring på Børsen Play >>

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  10. marts
 • Aktionæren 3/2021
  21. april
 • Aktionæren 4/2021
  20. maj
 • Aktionæren 5/2021
  23. juni
 • Aktionæren 6/2021
  8. september
 • Aktionæren 7/2021
  6. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  10. november
 • Aktionæren 9/2021
  15. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: