• Sverige har en anderledes aktiekultur end Danmark med langt flere aktive investorer. Måske er den specielle 'aktiesparkonto' en del af forklaringen. Foto: Colourbox
  Sverige har en anderledes aktiekultur end Danmark med langt flere aktive investorer. Måske er den specielle 'aktiesparkonto' en del af forklaringen. Foto: Colourbox
09. december 2016 kl. 15.02
Sådan fungerer den svenske investeringssparkonto
Danske politikere er begyndt at kigge over Øresund, når de skal finde en bedre måde at beskatte danske investorers opsparing. Og det er der god grund til. For den svenske ’investeringsparkonto’ gør livet meget lettere for den private investor.
Af Jørn Nielsen og Jakob Petersen, Dansk Aktionærforening

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har talt rosende om den svenske 'investeringsparekonto'. Og nu har den nyudnævnte erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) også rettet blikket mod den svenske kontoform, som kan være en af forklaringerne på, at der er en helt anden aktiekultur på den anden side af Øresund.

 

Men hvad er ved den svenske kontoform, investeringsopsparingskontoen, der virker tillokkende?

 

Investeringsopsparingskonto: Lav skat – enkel at administrere

 • En investeringsopsparingskonto er en opsparingskonto, hvor man kan opbevare værdipapirer og penge. Kun personer eller dødsboer  kan være opført som ejer af investeringssparekonto. Virksomheder kan for eksempel ikke have en investeringsopsparingskonto.

 

 • Beskatningen er lav og enkel at administrere for indehaverne, fordi det – ligesom med et dansk værdipapirdepot – er mægleren/banken, der står for indberetninger til skattevæsnet.

 

 • I modsætning til et almindeligt aktiedepot beskattes man ikke, når man har et afkast på sine investeringer, ligesom man ikke kan trække tab fra. I stedet beskattes alt indestående som en formueskat. I praksis betaler man skat en gang om året af en procentdel af sit samlede indestående på kontoen plus de værdier, man har sat ind.

 

 • Skatteprocenten er den samme som ved almindelig aktieskat (som i skrivende stund er 30 procent i Sverige), men man betaler kun skat af en lille procentdel af sit indestående. Denne procentdel udregnes ud fra statslånerenten ved udgangen af november det foregående år plus 0,75 procentpoint. I perioden 2012-2015 har den del af indeståendet, der er blevet beskattet, svinget mellem 0,9 procent og 2,09 procent. Fra og med den 1. januar 2016 er indført et gulv under procentsatsen på 1,25 procent. 

 

 • Der er regler for, hvad der må indeholdes på kontoen. En investereringopsparingskonto kan indeholde valuta, aktier, andele i investeringsfonde (også ETF’ere) og andre værdipapirer. Men kontoen kan for eksempel ikke indeholde unoterede aktier eller shortpositioner. Og en kontoindehaver må ikke placere så meget af sin opsparing i ét firma, så han/hun reelt har mere end ti procent af stemmerne i selskabet. Dog må alle de ikke tilladte papirer opbevares på en investeringsopsparingskonto i en kortere tidsperiode.

 

 • Investeringsopsparingskontoen adskiller sig desuden fra almindelige depotkonti ved, at indestående værdipapirer ikke uden videre kan flyttes til og fra den. Hvis man flytter værdipapirer fra et almindeligt værdidepot til en aktiesparerkonto, tæller det som en handel – at man sælger værdipapirerne fra den første konto og køber dem på den anden. Derfor skal der betales almindelig skat af fortjenesten ved salget.

 

 • Den del af indestående, der bliver beskattet, varierer fra år til år, fordi andelen afhænger af statslånerenten.

 

Læs mere om investeringsopsparingskontoen hos skatteverket.se

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  10. marts
 • Aktionæren 3/2021
  21. april
 • Aktionæren 4/2021
  20. maj
 • Aktionæren 5/2021
  23. juni
 • Aktionæren 6/2021
  8. september
 • Aktionæren 7/2021
  6. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  10. november
 • Aktionæren 9/2021
  15. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: