• Der er mange ting at holde styr på, når du investerer. Noget af det vigtigste er, at du skal sammensætte din portefølje optimalt. Ellers risikerer du at få dårlige afkast eller udsætte dig for unødigt høje risici. Foto: Colourbox
  Der er mange ting at holde styr på, når du investerer. Noget af det vigtigste er, at du skal sammensætte din portefølje optimalt. Ellers risikerer du at få dårlige afkast eller udsætte dig for unødigt høje risici. Foto: Colourbox
02. september 2016 kl. 10.55
22 tips til at styre din portefølje
Spred dine investeringer. Undgå dumme mentale fejl. Husk at re-balancere ... Per Juul har samlet en række store og små tips til, hvordan du styrer din aktieportefølje.
Af Per Juul, direktør, Juul Value Invest

1. Spred dine investeringer

Det kan virke oplagt at satse alle dine penge på den investering, du tror mest på. Men der er risiko ved alle investeringer.

Ved at satse på flere heste kan du minimere din risiko betydeligt. Selvom en aktie ser meget attraktiv ud, kan det godt gå galt. Der kan ske store omvæltninger, som du ikke kunne forudse – i samfundet, i branchen eller i selskabet.

Du kan have misforstået forretningen. Eller måske slet og ret overset noget.

Ved at sprede dine penge over flere investeringer, bliver det langt mindre sandsynligt, at der bliver problemer for alle investeringerne på én gang, og dermed reduceres risikoen meget betydeligt.

Husk, at det også kan være værd at sprede sig til andre typer af investeringer – for eksempel i ejendomme og obligationer.

2. Men spred ikke for meget

I teorien er mere spredning altid bedre, men i praksis er det ikke.

For det første vil det betyde, at du får store handelsomkostninger, hvis du handler mange små poster. Men et mere risikabelt forhold er, at du ender med så mange investeringer, at du ikke kan følge tilstrækkeligt med i dem alle.

Desuden kan du gå i en mental fælde, fordi hver position er så lille, at den enkelte investering synes ubetydelig, og at du ikke gør dig umage nok i udvælgelsen.

Du bør i hvert fald have ti positioner og gerne lidt flere. Men altså ikke flere end, at du kan følge med i dem alle.

Hvis det kniber med tiden, eller du ikke ønsker besværet med selv at vælge aktier, kan du lade hele eller en del af porteføljen udgøres af investeringsfonde eller ETF’ere (passiveinvesteringsfonde).


...

5. Køb forskellige typer af aktier

Aktier bevæger sig mere eller mindre synkront. Når der kommer en større nedtur på markedet, vil de fleste aktier falde i større eller mindre grad.

Jo mindre synkront, dine aktier bevæger sig, jo bedre er det. Derfor er en vigtig pointe ved spredning ikke bare at fordele på flere aktier, men at fordele på forskellige typer aktier.

Det oplagte er at sprede sig geografisk og på flere brancher. Det er sjældent, at aktierne i alle lande falder samtidig, og der vil ofte være brancher, der klarer sig godt på trods af en generel nedtur.

Ud over at sprede sig geografisk og på brancher, kan du overveje at sprede dine investeringer på eksempelvis meget og lidt risikable aktier, dyre og billige aktier (med høj og lav P/E) eller måske på den seneste tids vindere og tabere. Der er mange måder at gøre det på.


...

19. Begræns omkostningerne

Handelsomkostninger, depotgebyrer og andre faste omkostninger tynger dit afkast. Blot en halv procent i årlige ekstraomkostninger får stor negativ betydning for dit afkast over 20 eller 30 år med rentes-rente-effekten. Ud over at tjekke de faste omkostninger, du betaler, er det også en god idé at handle så lidt som muligt.

 

...

 

Læs resten af tipsene om porteføljestyring i Aktionæren 6/2016 (kun for medlemmer)

 

Eller køb et medlemskab og få adgang med det samme >>

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  9.-12. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: